Gondolat

Meg kell határozni a transzplantáció költségeit

2011. SZEPTEMBER 13.


Mint Szócska Miklós államtitkár tavaly decemberben kijelentette, hamarosan „hazahozzák” Bécsből a tüdőtranszplantációt, Magyarországon is megteremtik a tüdőátültetés feltételeit. A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát kérdeztük a terv megvalósításáról.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságán már ez év elején elkezdődött és jelenleg is folyamatban van az a komplex, több területet érintő munkafolyamat, amelynek célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, és szakmailag is megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása. A transzplantációval kapcsolatos kérdéseket illetően figyelmet fordítunk az Eurotransplant International Foundation szervezetével folyamatban levő, az előzetes együttműködési megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokra, valamint az Állami Számvevőszéknek a szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzéséről szóló jelentésében foglaltakra – tudtuk meg a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

– Milyen konkrét előrelépés történt eddig?

– A minisztériumban megkezdődött a vonatkozó, hazai transzplantációs tevékenységgel kapcsolatos joganyag szisztematikus áttekintése, valamint – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevonásával – a transzplantációs tevékenység, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozása, továbbá a donorok ellátásának finanszírozásával kapcsolatos helyzetértékelés, felmérve a szükség szerinti módosítási igényeket. Az ezt követő lépés, hogy a szakma képviselőinek bevonásával meghatározzuk a transzplantáció, valamint a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozásának, illetve a donorok ellátásának korrekt költségvonzatát.

– Milyen szervezeti, szakmai feltételeknek kell megfelelni annak a hazai egészségügyi intézménynek, melyben elképzelhetőnek tartják a tüdőtranszplantációt?

– Folyamatban van a tüdőtranszplantáció hazai megteremtése érdekében az előzetes helyzetértékelés. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság megkereste azt a három hazai egészségügyi szolgáltatót, ahol potenciálisan felmerült – a mellkassebészeti komplex ellátás részeként – a tüdőtranszplantáció magyarországi végzésének a lehetősége. A költségvonzat pontos felmérését és a forrásoldal meghatározását követően lehetséges döntéshozatal a tüdőátültetés hazai megteremtésével kapcsolatosan.

Ugyanígy megkezdődött – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkeresésével – a Bécsben végzett tüdőtranszplantációval kapcsolatos kifizetések áttekintése.

A tüdőtranszplantáció költségvonzatának a meghatározása – a fentieknek megfelelően – a szakma képviselőinek a feladata.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon zajló munkafolyamatok – csakúgy, mint korábban – a szakma prominens képviselőivel együttműködve, az ő egyetértésükkel, javaslataik figyelembe vételével történik.

2011. 09. 12.

Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma
Későn, katasztrofális állapotban kerültek transzplantációra a tüdőbetegek
A mellkassebészetet az európai élvonalban kell tartani – Interjú dr. Lang Györggyel
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(6) A tüdőtranszplantáció helyzete Magyarországon
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(11) „Ne mondjanak le rólunk!”
Beszélgetés Spóner Hajnalkával, a Magyar Tüdőátültetettek Országos Sportés Érdekvédelmi Egyesületének elnökével

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma