Gondolat

Meg kell határozni a transzplantáció költségeit

2011. SZEPTEMBER 13.


Mint Szócska Miklós államtitkár tavaly decemberben kijelentette, hamarosan „hazahozzák” Bécsből a tüdőtranszplantációt, Magyarországon is megteremtik a tüdőátültetés feltételeit. A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát kérdeztük a terv megvalósításáról.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságán már ez év elején elkezdődött és jelenleg is folyamatban van az a komplex, több területet érintő munkafolyamat, amelynek célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, és szakmailag is megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása. A transzplantációval kapcsolatos kérdéseket illetően figyelmet fordítunk az Eurotransplant International Foundation szervezetével folyamatban levő, az előzetes együttműködési megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokra, valamint az Állami Számvevőszéknek a szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzéséről szóló jelentésében foglaltakra – tudtuk meg a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

– Milyen konkrét előrelépés történt eddig?

– A minisztériumban megkezdődött a vonatkozó, hazai transzplantációs tevékenységgel kapcsolatos joganyag szisztematikus áttekintése, valamint – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevonásával – a transzplantációs tevékenység, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozása, továbbá a donorok ellátásának finanszírozásával kapcsolatos helyzetértékelés, felmérve a szükség szerinti módosítási igényeket. Az ezt követő lépés, hogy a szakma képviselőinek bevonásával meghatározzuk a transzplantáció, valamint a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek elő- és utógondozásának, illetve a donorok ellátásának korrekt költségvonzatát.

– Milyen szervezeti, szakmai feltételeknek kell megfelelni annak a hazai egészségügyi intézménynek, melyben elképzelhetőnek tartják a tüdőtranszplantációt?

– Folyamatban van a tüdőtranszplantáció hazai megteremtése érdekében az előzetes helyzetértékelés. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság megkereste azt a három hazai egészségügyi szolgáltatót, ahol potenciálisan felmerült – a mellkassebészeti komplex ellátás részeként – a tüdőtranszplantáció magyarországi végzésének a lehetősége. A költségvonzat pontos felmérését és a forrásoldal meghatározását követően lehetséges döntéshozatal a tüdőátültetés hazai megteremtésével kapcsolatosan.

Ugyanígy megkezdődött – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkeresésével – a Bécsben végzett tüdőtranszplantációval kapcsolatos kifizetések áttekintése.

A tüdőtranszplantáció költségvonzatának a meghatározása – a fentieknek megfelelően – a szakma képviselőinek a feladata.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon zajló munkafolyamatok – csakúgy, mint korábban – a szakma prominens képviselőivel együttműködve, az ő egyetértésükkel, javaslataik figyelembe vételével történik.

2011. 09. 12.

Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma
Későn, katasztrofális állapotban kerültek transzplantációra a tüdőbetegek
A mellkassebészetet az európai élvonalban kell tartani – Interjú dr. Lang Györggyel
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(6) A tüdőtranszplantáció helyzete Magyarországon
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(11) „Ne mondjanak le rólunk!”
Beszélgetés Spóner Hajnalkával, a Magyar Tüdőátültetettek Országos Sportés Érdekvédelmi Egyesületének elnökével

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.