Gondolat

Kihívások a tbc gyógyításában - A WHO jelentése

2011. AUGUSZTUS 15.


A tbc elleni küzdelemről szóló jelentés 212 ország, illetve terület legutóbbi adatait tartalmazza és azt igazolja, ha követik a legjobb gyakorlatot, és a kormány megfelelő anyagiakat, vaalmint elkötelezettséget nyújt, megállítható a tbc terjedése – véli Dr. Mario Raviglione – a WHO „Stop TBC” osztályának igazgatója.

A tbc gondozás sokat fejlődött 1995 óta, ami rendkívül pozitív eredmény a legszegényebb országokban is. Az elmúlt 15 év alatt 41 millió embert gyógyítottak meg és 6 millió életet mentettek meg a világon. Mégis, tavaly még mindig 1.7 millió ember halt meg tbc-ben, köztük 380 ezer kisgyermekes nő.

A jelentésben szerepel, hogy a tbc halálozás 35 százalékkal csökkent 1990 óta. Míg 1990-ben évi 30/100ezer 2009-ben 20/100 ezer volt. Emellett fokozatosan csökkent a 100 ezer főre eső tbc-s betegek száma is.

A WHO világméretű célja - a Millenniumi Fejlődési Célok - szerint, melyet 2015-re határozott meg, megállapította, hogy a tbc megbetegedések csökkenése megfelelően halad a Stop TB halálozásra vonatkozó célokkal együtt. Emellett változott a gondozás minősége, fejlődött a diagnosztika és a terápia, a TB/HIV intervenció és megerősödtek a laboratóriumok.

Azonban ma is fennállnak a következő kihívások:

- 2009-ben 1.7 millió ember halt meg gyógyítható betegségben,
- A betegség előfordulása túl lassan csökken. A jelenlegi csökkenés mellett nem szabadul meg a betegségtől a jelen generáció.
- Millenniumi célok: a tbc-re vonatkozó célok még mindig nincsenek a megfelelő helyen, fel kell gyorsítani és meg kell erősíteni a fejlődést, hiszen évente még most is 440.000 új megbetegedés fordul elő, és ezeknek csak 5 százalékát kezelik megfelelően.

A 2010. november 11-én megjelent dokumentummal együtt egy kiadvány is napvilágot látott a kulcsfontosságú epidemiológiai adatokkal és a jelentés rövid összefoglalásával.

Forrás: Házi Jogorvos

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Agykutatás

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Gondolat

Nem a pénz, az egyedi tudás a mérce – Interjú dr. Bene Ruzsenával

Nem csak pénzkérdés, hogy a plasztikai sebészek az állami egyészségügyben maradjanak – véli dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze. A történelemből ismert orvosokra hivatkozik, akik a gyakorlat megszerzése, a szakma iránti szeretet, a betegek segítése miatt dolgoztak a közszférában és a szegényeket magánpraxisukban ingyen gyógyították.