Gondolat

Kihívások a tbc gyógyításában - A WHO jelentése

2011. AUGUSZTUS 15.


A tbc elleni küzdelemről szóló jelentés 212 ország, illetve terület legutóbbi adatait tartalmazza és azt igazolja, ha követik a legjobb gyakorlatot, és a kormány megfelelő anyagiakat, vaalmint elkötelezettséget nyújt, megállítható a tbc terjedése – véli Dr. Mario Raviglione – a WHO „Stop TBC” osztályának igazgatója.

A tbc gondozás sokat fejlődött 1995 óta, ami rendkívül pozitív eredmény a legszegényebb országokban is. Az elmúlt 15 év alatt 41 millió embert gyógyítottak meg és 6 millió életet mentettek meg a világon. Mégis, tavaly még mindig 1.7 millió ember halt meg tbc-ben, köztük 380 ezer kisgyermekes nő.

A jelentésben szerepel, hogy a tbc halálozás 35 százalékkal csökkent 1990 óta. Míg 1990-ben évi 30/100ezer 2009-ben 20/100 ezer volt. Emellett fokozatosan csökkent a 100 ezer főre eső tbc-s betegek száma is.

A WHO világméretű célja - a Millenniumi Fejlődési Célok - szerint, melyet 2015-re határozott meg, megállapította, hogy a tbc megbetegedések csökkenése megfelelően halad a Stop TB halálozásra vonatkozó célokkal együtt. Emellett változott a gondozás minősége, fejlődött a diagnosztika és a terápia, a TB/HIV intervenció és megerősödtek a laboratóriumok.

Azonban ma is fennállnak a következő kihívások:

- 2009-ben 1.7 millió ember halt meg gyógyítható betegségben,
- A betegség előfordulása túl lassan csökken. A jelenlegi csökkenés mellett nem szabadul meg a betegségtől a jelen generáció.
- Millenniumi célok: a tbc-re vonatkozó célok még mindig nincsenek a megfelelő helyen, fel kell gyorsítani és meg kell erősíteni a fejlődést, hiszen évente még most is 440.000 új megbetegedés fordul elő, és ezeknek csak 5 százalékát kezelik megfelelően.

A 2010. november 11-én megjelent dokumentummal együtt egy kiadvány is napvilágot látott a kulcsfontosságú epidemiológiai adatokkal és a jelentés rövid összefoglalásával.

Forrás: Házi Jogorvos

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Gondolat

"Ez nem Rio de Janeiro"

1937. október 15. született Odesszában Ilja Ilf szovjet-orosz író.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

COVID-19

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Agykutatás

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A „régi barátok” elmélet szerint nemcsak az állandó tisztító- és fertőtlenítőszer-használat vezet el az allergiás és autoimmun betegségek gyakoriságának növekedéséhez, a modern élet szélesebb körben felelős: az agresszív antibotikum-használat, a pasztörizált élelmiszerek, a természettől és háziállatoktól elzárt, lakótelepi élet egyaránt közreműködik abban, hogy a mai gyermekek nem találkoznak azokkal a mikrobákkal, amelyekkel az emlősök évmilliókon keresztül együtt fejlődtek.