Gondolat

Kihívások a tbc gyógyításában - A WHO jelentése

2011. AUGUSZTUS 15.


A tbc elleni küzdelemről szóló jelentés 212 ország, illetve terület legutóbbi adatait tartalmazza és azt igazolja, ha követik a legjobb gyakorlatot, és a kormány megfelelő anyagiakat, vaalmint elkötelezettséget nyújt, megállítható a tbc terjedése – véli Dr. Mario Raviglione – a WHO „Stop TBC” osztályának igazgatója.

A tbc gondozás sokat fejlődött 1995 óta, ami rendkívül pozitív eredmény a legszegényebb országokban is. Az elmúlt 15 év alatt 41 millió embert gyógyítottak meg és 6 millió életet mentettek meg a világon. Mégis, tavaly még mindig 1.7 millió ember halt meg tbc-ben, köztük 380 ezer kisgyermekes nő.

A jelentésben szerepel, hogy a tbc halálozás 35 százalékkal csökkent 1990 óta. Míg 1990-ben évi 30/100ezer 2009-ben 20/100 ezer volt. Emellett fokozatosan csökkent a 100 ezer főre eső tbc-s betegek száma is.

A WHO világméretű célja - a Millenniumi Fejlődési Célok - szerint, melyet 2015-re határozott meg, megállapította, hogy a tbc megbetegedések csökkenése megfelelően halad a Stop TB halálozásra vonatkozó célokkal együtt. Emellett változott a gondozás minősége, fejlődött a diagnosztika és a terápia, a TB/HIV intervenció és megerősödtek a laboratóriumok.

Azonban ma is fennállnak a következő kihívások:

- 2009-ben 1.7 millió ember halt meg gyógyítható betegségben,
- A betegség előfordulása túl lassan csökken. A jelenlegi csökkenés mellett nem szabadul meg a betegségtől a jelen generáció.
- Millenniumi célok: a tbc-re vonatkozó célok még mindig nincsenek a megfelelő helyen, fel kell gyorsítani és meg kell erősíteni a fejlődést, hiszen évente még most is 440.000 új megbetegedés fordul elő, és ezeknek csak 5 százalékát kezelik megfelelően.

A 2010. november 11-én megjelent dokumentummal együtt egy kiadvány is napvilágot látott a kulcsfontosságú epidemiológiai adatokkal és a jelentés rövid összefoglalásával.

Forrás: Házi Jogorvos

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.