Gondolat

Képek ihlette versek, miniatűrök

2012. JÚLIUS 28.

Több mint 700 képet láthatnak az érdeklődők Kaposváron a Vaszary Képtárban a szombaton megnyíló 17. Nemzetközi Miniatűrfesztiválon, melynek az apró keretek közé zárt képzőművészeti alkotások bemutatása mellett érdekessége, hogy első alkalommal képek ihlette versekkel is gazdagodott a tárlat.

A kaposvári Szín-Folt Művészeti Alapítvány és az ugyancsak kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság közös kiállítására az idén 730 kiállító küldött képeket a már korábban megszokott felhívásnak megfelelően, azaz minden alkotótól tíz, három különböző méretű - 5x5, 5x10 és 10x10 cm-es - szabadon választott témájú képet kért az alapítvány, melyekhez a kereteket ők biztosították.

A mostani kiállításra jelentkezők száma is mutatja, több mint másfél évtized után sem csökkent az érdeklődés a szokatlan méretű alkotások készítése iránt, és mint a korábbi években, ezúttal is hivatásos és műkedvelő alkotók, hazaiak és külföldiek egyaránt jelentkeztek a pályázatra. Utóbbiak az idén Ausztriából, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából küldtek képeket.

A kezdetektől máig több mint tízezer alkotást mutattak be a maga nemében egyedülálló kiállításokon, amelyekre a hazai művészeken kívül Európa szinte minden országából, de számos távoli kontinensről is érkeztek alkotások.

a kuratórium elkérésére az idén csatlakozott hozzájuk a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, amellyel közös pályázatot hirdettek Lírai Miniatűrök címmel. Felhívásukban arra kérték a pályázókat, hogy a korábbi kiállítások anyagából kiválasztott tíz képhez írjanak verseket. Nem kis meglepetésre gazdag, tartalom- és formavilágában a képekkel összeforrt versek érkeztek, összesen 363 mű.

A zsűri elnöke, Kerék Imre József Attila-díjas költő javaslata alapján első és második helyezést és megosztott harmadik díjat, valamint különdíjakat adnak ki a szervezők. Emellett a tíz ihletadó kép alkotója az általuk legjobbnak vélt versek szerzőinek egy-egy képet adnak elismerésül. A parányi képek alkotói között ugyancsak egy első, egy második, valamint megosztva két harmadik díjat, továbbá különdíjakat adnak ki. A díjazott kollekciók a szervezők tulajdonában maradnak.

A miniatűr képekből rendezett tárlatot Kaposváron Pogány Gábor művészettörténész nyitja meg, a képek alapján született verseket Szabó Kimmel Tamás, a Nemzeti Színház színésze, a kiállítás ötletgazdájának fia adja el.

Jövőre egy újabb művészeti ággal, zenei alkotásokkal kívánják tovább gazdagítani a kiállítást. Ezekhez, csakúgy, mint a versekhez, egy-egy kép adna alapot.


MTI

2012. július 27., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt