Gondolat

Képek ihlette versek, miniatűrök

2012. JÚLIUS 28.

Több mint 700 képet láthatnak az érdeklődők Kaposváron a Vaszary Képtárban a szombaton megnyíló 17. Nemzetközi Miniatűrfesztiválon, melynek az apró keretek közé zárt képzőművészeti alkotások bemutatása mellett érdekessége, hogy első alkalommal képek ihlette versekkel is gazdagodott a tárlat.

A kaposvári Szín-Folt Művészeti Alapítvány és az ugyancsak kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság közös kiállítására az idén 730 kiállító küldött képeket a már korábban megszokott felhívásnak megfelelően, azaz minden alkotótól tíz, három különböző méretű - 5x5, 5x10 és 10x10 cm-es - szabadon választott témájú képet kért az alapítvány, melyekhez a kereteket ők biztosították.

A mostani kiállításra jelentkezők száma is mutatja, több mint másfél évtized után sem csökkent az érdeklődés a szokatlan méretű alkotások készítése iránt, és mint a korábbi években, ezúttal is hivatásos és műkedvelő alkotók, hazaiak és külföldiek egyaránt jelentkeztek a pályázatra. Utóbbiak az idén Ausztriából, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából küldtek képeket.

A kezdetektől máig több mint tízezer alkotást mutattak be a maga nemében egyedülálló kiállításokon, amelyekre a hazai művészeken kívül Európa szinte minden országából, de számos távoli kontinensről is érkeztek alkotások.

a kuratórium elkérésére az idén csatlakozott hozzájuk a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, amellyel közös pályázatot hirdettek Lírai Miniatűrök címmel. Felhívásukban arra kérték a pályázókat, hogy a korábbi kiállítások anyagából kiválasztott tíz képhez írjanak verseket. Nem kis meglepetésre gazdag, tartalom- és formavilágában a képekkel összeforrt versek érkeztek, összesen 363 mű.

A zsűri elnöke, Kerék Imre József Attila-díjas költő javaslata alapján első és második helyezést és megosztott harmadik díjat, valamint különdíjakat adnak ki a szervezők. Emellett a tíz ihletadó kép alkotója az általuk legjobbnak vélt versek szerzőinek egy-egy képet adnak elismerésül. A parányi képek alkotói között ugyancsak egy első, egy második, valamint megosztva két harmadik díjat, továbbá különdíjakat adnak ki. A díjazott kollekciók a szervezők tulajdonában maradnak.

A miniatűr képekből rendezett tárlatot Kaposváron Pogány Gábor művészettörténész nyitja meg, a képek alapján született verseket Szabó Kimmel Tamás, a Nemzeti Színház színésze, a kiállítás ötletgazdájának fia adja el.

Jövőre egy újabb művészeti ággal, zenei alkotásokkal kívánják tovább gazdagítani a kiállítást. Ezekhez, csakúgy, mint a versekhez, egy-egy kép adna alapot.


MTI

2012. július 27., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

"Ez nem Rio de Janeiro"

1937. október 15. született Odesszában Ilja Ilf szovjet-orosz író.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.