Gondolat

Bizonyítani kell: költségcsökkentő a gyógyszerészi gondozás - Interjú dr. Télessy Istvánnal

2011. AUGUSZTUS 15.


Felrázta a gyógyszerész társadalmat a patikák kereskedelmi tevékenysége, de a jogszabályváltozások után újra konszolidálódik a gyógyszertári világ. Újra a beteggondozás került az előtérbe. Ez a gyógyszerésznek sikerélményt, a betegnek egészségnyereséget, a gazdaságnak költségcsökkentést eredményez – fogalmazta meg dr. Télessy István, a szakmai kollégium gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat vezetője.

Hogyan látja szakmája helyzetét?

Én örök optimista vagyon, most is bizakodom. Az elmúlt két periódusban is én vezettem a Gyógyszerellátási Gyógyszerészeti Szakmai Kollégiumot, így hosszabb távra tudok rátekinteni – válaszolt dr. Télessy István, a gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat vezetője, bagi gyógyszerész. - Az látszik, hogy az elmúlt évtizedek során egy 8-10 éves periodicitású hullámvonal mentén alakul szakmaiságunk. A rendszerváltást követően kialakított, megbízhatóan működő, a lelkiismeretes patikusra épülő gyógyszerészetet egy időre felváltotta az elkényelmesedés, majd a befektetői időszak, amikor első sorban a gyógyszertárak kereskedelmi tevékenységének kiaknázására alakultak új gyógyszertárak. Ez felrázta a gyógyszerész társadalmat, s a közelmúlt jogszabályváltozásai nyomán ismét konszolidálódik a gyógyszertári világ: az egészségmegőrzéssel (health promotion) valamint a betegekkel való gondosabb foglalkozás tér vissza, mint a gyógyszerészek egészségügyi feladatait valamint a gyógyszertárak egészségügyi intézmény jellegét erősítő, gazdagodó szolgáltatás.

Melyek a következő évek legfőbb kihívásai?

A következő években kellene a gyógyszerészeknek bebizonyítaniuk, hogy a gyógyszerészi gondozás, melynek jogszabályi kereteit még az előző kormány deklarálta, és amely lehetőséget ad a gyógyszerésznek a beteggel való aktívabb foglalkozásra – állapotfelmérésre, átfogó egészségügyi tanácsadásra, szükség esetén orvoshoz irányításra, stb. – mely valóban olyan szolgáltatás, mely a gyógyszerésznek sikerélményt, a betegnek egészségnyereséget, a népgazdaságnak költségcsökkentést eredményez. További feladatnak érzem az orvos-gyógyszerész együttműködés javítását, mert a betegérdek és a népgazdasági kényszer is ezt kívánja meg.


Télessy István
A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről?

A Semmelweis Tervet alaposan átvizsgálva még a korábbi kollégium nevében adtunk jobbító szándékú részletes véleményt. Meg kell jegyeznem, hogy a Semmelweis Terv egészében véve a gyógyszerészet szempontjából kedvező, hiszen a gyógyszertárat és a gyógyszerészeket az egészségügy integráns részének tekintve fogalmazza meg a feladatokat, és a gyógyszerforgalmazáson túlmutatva ismét hangsúlyt kapott a hivatástudaton és szakmai ismereteken alapuló gyógyszerészi felvilágosító tevékenység. Így a feladataink között megtaláltuk. a betegek egészségtudatos döntéseinek elősegítésére, a magisztrális gyógyszerkészítés megőrzésére irányuló elképzeléseinket, valamint a gyógyszerészi gondozás kiemelt kezelését is. Viszont nem leltük fel a szövegben, ezért szóvá tettük az évek óta bevezetni kívánt modern, standardok mentén egységesítendő gyógyszertári minőségmenedzsment iránti igényt.
Javaslataink közül talán kiemelném még a gyógyszerészi diplomához és a szakképesítésekhez kötődő kompetenciák újrafogalmazását, mert ez ma a gyógyszerészeten belül nagyon elavult.

Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Az én olvasatomban az egyes tagozatokhoz tartozó kollégiumi tagság a kollektív bölcsesség forrása, tehát amennyire csak lehet (pl. a határidők megengedik), igyekszünk majd olyan tanácsokat, javaslatokat, állásfoglalásokat adni a Minisztériumnak, ami e grémium közös döntése. Ebben nem látok különbséget a korábbi kollégiumi működéshez viszonyítva. Ha viszont erre pl. az idő rövidsége miatt nincs lehetőség, akkor az újonnan létrehozott 3 tagú tagozat „dugja össze a fejét” a szakmailag legkedvezőbb és megvalósíthatóság szempontjából legjárhatóbb megoldás gyors megtalálására.

Végezetül rövid szakmai is személyes bemutatkozást kérünk.

Magamról dióhéjban annyit, hogy végigjártam a diplomám adta lehetőségeket: falusi patikusként kezdtem, dolgoztam a hatóságnál (OGYI), közel 20 évet eltöltöttem az iparban: hazai és külföldi multinacionális vállaltok közép- és felsővezetői pozícióiban, de kb. 10 éve ismét visszatértem a tára mögé. Időközben mindig tudtam időt szánni a tudományos életre: sokat publikáltam, szakvizsgáztam, doktoráltam majd kandidáltam, s mind a mai napig rendszeresen oktatok több egyetemen. Ehhez szintén gyógyszerész feleségem kedvező háttérrel, s gyakran nagyon hasznos tanácsokkal járult és járul hozzá. Gyermekeim már kirepültek, de az „unokás időszak” számunkra még csak most következik.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: Szűrés a patikában
Kockázatmérés a gyógyszertárakban
Jól járhatnak a vásárlók a patikák közötti verseny éleződésével
Nők a gyógyszerészi pályán
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).