Gondolat

A burkolat, meg ami mögötte van

SÁNDOR Zsolt

2011. AUGUSZTUS 15.A városban járva, amerre nézek, gondosan eltakart felületeket látok. Mindent beborítanak a reklámok, óriásplakátok, háztömbméretű gigantikus molinók, ahol itt-ott kilátszik mögülük egy épületrészlet, azt is – városrésztől függően olcsóbb-drágább, de a környezetbe szervesen még szinte véletlenül sem illeszkedő – burkolóanyagba csomagolják. A látványhoz hozzájárul a vezetékek, korlátok, lámpák és táblák káosza, végezetül egyre vastagabb rétegben rakódik minderre a graffiti, a szmog és a szemét.
Düledező patyomkinváros ez, vagy talán Eufémia, melynek lelkében egy elixírre szomjazó szipirtyó lakozik.

A felszín és a mögötte lapuló lényeg, a megjelenés és a jelentés, a leplezés és a leleplezés – rendre visszaköszönnek a 20. század egyik legszórakoztatóbb, legszellemesebb, és természetesen egyik legtöbbet támadott művésze, a bolgár származású amerikai Christo munkáiban. A Becsomagolt tengerpart, a Becsomagolt Reichstag és Pont-Neuf, a Párizsi vasfüggöny, vagy a Tengeri rózsák projektjeinek művészeti-politikai koncepciói az üzlet, a fogyasztás, az anyatermészet fölé kerekedett civilizáció gőgjéről vallanak, de egyszersmind a tulajdon arcától, s a maga teremtette környezettől iszonyodó modern emberiségről is.

Grandiózus vállalkozásait mellesleg akár „marketing art”-nak is nevezhetnénk. Egyik alkotásához például 500000 négyzetméter anyagot használt fel, egy ilyen – szószerint – nagyszabású mű természetesen nem lett volna megvalósítható, ha nem áll mellette alkotó- és élettársa, Jeanne-Claude, aki egy szabályos nagyvállalat keretei között menedzselte a megvalósítást.

November 18-án New Yorkban elhunyt Jeanne-Claude Denat de Guillebon.
74 éves volt.


Christo & Jeanne-Claude

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.