Gondolat

A burkolat, meg ami mögötte van

SÁNDOR Zsolt

2011. AUGUSZTUS 15.A városban járva, amerre nézek, gondosan eltakart felületeket látok. Mindent beborítanak a reklámok, óriásplakátok, háztömbméretű gigantikus molinók, ahol itt-ott kilátszik mögülük egy épületrészlet, azt is – városrésztől függően olcsóbb-drágább, de a környezetbe szervesen még szinte véletlenül sem illeszkedő – burkolóanyagba csomagolják. A látványhoz hozzájárul a vezetékek, korlátok, lámpák és táblák káosza, végezetül egyre vastagabb rétegben rakódik minderre a graffiti, a szmog és a szemét.
Düledező patyomkinváros ez, vagy talán Eufémia, melynek lelkében egy elixírre szomjazó szipirtyó lakozik.

A felszín és a mögötte lapuló lényeg, a megjelenés és a jelentés, a leplezés és a leleplezés – rendre visszaköszönnek a 20. század egyik legszórakoztatóbb, legszellemesebb, és természetesen egyik legtöbbet támadott művésze, a bolgár származású amerikai Christo munkáiban. A Becsomagolt tengerpart, a Becsomagolt Reichstag és Pont-Neuf, a Párizsi vasfüggöny, vagy a Tengeri rózsák projektjeinek művészeti-politikai koncepciói az üzlet, a fogyasztás, az anyatermészet fölé kerekedett civilizáció gőgjéről vallanak, de egyszersmind a tulajdon arcától, s a maga teremtette környezettől iszonyodó modern emberiségről is.

Grandiózus vállalkozásait mellesleg akár „marketing art”-nak is nevezhetnénk. Egyik alkotásához például 500000 négyzetméter anyagot használt fel, egy ilyen – szószerint – nagyszabású mű természetesen nem lett volna megvalósítható, ha nem áll mellette alkotó- és élettársa, Jeanne-Claude, aki egy szabályos nagyvállalat keretei között menedzselte a megvalósítást.

November 18-án New Yorkban elhunyt Jeanne-Claude Denat de Guillebon.
74 éves volt.


Christo & Jeanne-Claude

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma