Gondolat

Az elhunyt teste nem a rokonok tulajdona

2011. AUGUSZTUS 15.


Magyarország csatlakozik az Eurotranszplanthoz. Erről döntött Szócska Miklós államtitkár az érintett szakmai szervezetekkel történ egyeztetést követően. A tárgyalásokat januárban kezdi az államtitkár. Az egyik civil betegszervezet képviselőjét, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökét kérdeztük a döntésről.


- Álláspontunk szerint két lépcsőben lehetne csatlakozni az Eurotranszplanthoz –mondta Székely György, a szövetség elnöke. - Elsőként csak a hiperimmunizált, a sürgősségi betegek és a gyerekek kaphatnának szerveket az Eurotranszplanttól és ha működik a kapcsolat, akkor kellene minden érintett felé elérhetővé tenni a szervadományozást. A csatlakozás feltétele a hazai várólisták feltöltése európai átlagszintre. Ha ez nem történik meg, akkor csak szerv exportőrök leszünk, azaz csak adjuk a szerveket, de keveset kapunk vissza, mert nem lesz elég beteg, akikbe be lehet ültetni. Magyarország nem végez tüdőátültetést, földrajzi távolság szerint legközelebb Bécsben végzik, de Magyarország sokkal több tüdőt ad, mint amennyit magyar betegbe beültetnek.

- Mi az oka, hogy kevés a várólistán a beteg?

Elmaradott a háziorvosi hálózat. Egyrészt nem minden esetben ismerik fel a páciens betegségének súlyosságát a háziorvosok s nem irányítják szakrendelésre. Másrészt ha tovább is irányítja, ott addig gyógyítják, amíg meg nem hal. Továbbá nem ismerik azt a protokollt, amely szerint várólistára kell küldeni a beteget. Területi egyenetlenségek vannak a donorjelentésben. Például Vas megye kevés donort jelent, Szolnok megye sokat.


Székely György
- A Szervkoordinációs Iroda adatai szerint idén (december 19-ig) 256 vese-, 43 máj, 9 vese és hasnyálmirigy, 20 szívátültetés történt és 33 tüdőátültetés magyar donorból, utóbbi Bécsben. Hogyan lehetne növelni a donáció számát?

Azokban a kórházakban, ahol donáció lehetséges, donáció felelősöket kellene alkalmazni, akinek jelenteni kellene az agyhalott beteget a Szervkoordinációs Irodának. S az orvosoknak is aktívabban kellene működniük a donáció kérdésében. Bárkit érinthet a donáció akár hozzátartozóként, akár áldozatként, akár szervre váróként. A média és az oktatás feladata, hogy megértesse az emberekkel, ők nem tulajdonosai a halott testének, s a halott szervei optimális esetben öt ember életét menthetik meg.

-Az erre vonatkozó törvény szerint elméletileg elégségesnek kellene lenni a donációnak. Aki életében nem tett tiltó nyilatkozatot arról, hogy halála esetén szerveit szervátültetés céljára felhasználják, annak beleegyezését kell vélelmezni.

Ezt a törvényt 1999-ben fogadtatta el szövetségünk az Országgyűléssel. Az orvosoknak ezzel kapcsolatban tájékoztatási kötelezettségük van az elhunyt hozzátartozói felé. Az Eurotranszplantnál oda-vissza él a szervek adományozása. Tehát ha adunk, kapunk is vissza.

eLitMed Császi Erzsébet


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma