Gondolat

A Quattrocento bája

2012. DECEMBER 20.

A Quattrocento kitűnő firenzei szobrászai közül kiemelkedik Desiderio da Settignano a márvány különösen finom megmunkálása és az érzelmek kifejező ábrázolása miatt.


Decando -- forrás: wikipédia

Desiderio de Bartolomeo di Francesco 1430 körül született a toszkánai Settignanóban egy kőfaragó fiaként. Apja foglalkozását kitanulva 1453-ban Bernardo Rosellino műhelyében dolgozott és aratta első művészi sikereit. Szobrainak szépsége és expresszivitása elbűvölte kortársait és az utókort is.

Giorgio Vasari is megemlékezik művészettörténeti munkáiban, milyen egyedülálló bravúrral tudta ábrázolni a fiatal művész az emberi érzelmeket. Az általa kifaragott gyermek Jézusok nem idealizált, egyforma pufók kisdedek, hanem valódi kisfiúk őszinte, tiszta mosollyal, realisztikus vonásokkal.


Il Gesù Bambino -- forrás: wikipédia
Donatello kortársa volt, dolgoztak is együtt. Tőle tanulta a stiacciato technikát, a minimális mélységű domborművek elkészítését, aminek aztán mesterévé vált.


Madonna col bambino di Torino -- forrás: wikipédia
Sajnálatosan fiatalon, 1464-ben hunyt el. Mindvégig Firenzében élt és alkotott, művei a firenzei templomok mellett a világ számos jelentős múzeumában (Párizs, Washington) is megcsodálhatók.

2012. december 19.
eLitMed.hu
dr. Lipták Judit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Pszichiátria és medikalizáció A pszichiatrizálás okai

KOVÁCS József

A pszichiatrizálás szakaszai A XX. században, a pszichiátriai betegség határainak a kitolásával természetesen a betegek száma is folyamatosan nőtt. A XIX. században a pszichiátria illetékességi körébe főképpen a pszichotikus betegek tartoztak, a XX. század elején ez kiegészült a neurotikus betegekkel, a XX. század második felében pedig számos olyan tünetet is pszichiátriai betegségnek kezdtek tekinteni, amelyeket korábban nem tekintettek volna annak

Gondolat

Gyógyító és ártó szellemek

Sámánhit a világban

Gondolat

Tolsztoj futása

A hiteles, belülről átélt, a szenvedésekkel szembenézni képes élet parancsa megkerülhetetlen -- hirdette Tolsztoj.

Gondolat

Szeretetről és halálról

Polcz Alaine pszichológus, író 1922. október 7.-én született.

Gondolat

Magas a korrupcióval szembeni toleranciaszintünk

Az orvosi publikációs etika feddhetetlensége fontos kérdése a kutatási folyamatban résztvevőknek, a publikálóknak, az orvosoknak, a betegeknek és a publikációkat megjelentető orvosi folyóiratoknak. A publikációs etika kezdeteitől a jelen helyzetig mutatja be az anomáliákat és a lehetséges megoldásokról beszélnek a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Magatartástudományi Intézetének munkatársai, Kakuk Péter egyetemi adjunktus és Bánfalvi Attila egyetemi docens.