Gondolat

A halál művésze - öngyilkosság

GYIMESI Ágnes Andrea

2011. AUGUSZTUS 15.

Árvai György a Természetes Vészek Kollektíva alapítója, előadásaival bejárta a világot, dolgozott nagy- és független színházakban, zeneszerző, legutóbbi az idén júniusban Prágában megrendezett 11. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén volt a magyar szekció tagja, ahol a világ legjobb látvány-, jelmez- és színpadi tervezői vesznek részt.


– Mit gondolsz az öngyilkosságról?

– Teljesen rendben van, és bármikor.

– Nem vagy öngyilkos fajta.

– De, hazudnék, ha letagadnám bennem a működését. Ha másért is tartozom felelősséggel, egész másképp látom a dolgot. De ha a fiamtól eltekintek, akkor mindegy. Bár tudom, hogy ha beteg leszek, már minden perc aranyat érne. Az biztos, hogy rövidebb időszak lesz az életemben, mint ami ennek a nagyvonalúságát keresi.


Gergye Krisztián - Pre-actio
– Amíg képes vagy arra, hogy megfogalmazd, addig nem teszed meg. Ha elhallgatsz, akkor kifogytál a megoldásokból.

– Biztos, így van. A családomban a nagyanyám, a nővérem és én küzdöttünk, küzdünk ezzel.

– Az öngyilkosságot visszahozod egy későbbi munkádban, a Pre-actió-ban, a szent cél érdekében elkövetett, áldozatot követelő öngyilkosság formájában.

– A legnagyobb áldozatot követeli a cél, az emberéletet.

– Az öngyilkos terrorista szertartásosan felkészül a halálra. A 62 napban (1.) nem jelenik meg a szertartás.

– Ott méltóságteljes elfogyás történik.

– A Pre-actioban (2.) a tánc, a borotválkozás, az evés, a meztelenség, az, hogy valódi áldozatok valódi fényképein járunk, mind a szertartás részei. Nekem a Halál-tours3.-ban esett le a tantusz, hogy valódi áldozatok fotói vannak benne. A fejedben lévő öngyilkosságkép pedig az elmúlás biztonsággal történő felvállalását jelenti.

– Vagy az életed értékével való szembesülést. Építesz egy idearendszert. De amikor nem tudod elérni, az illúzióid is elfogytak, a homokóra kifelé kezd folyni.

– A Pre-actio-ban egy kultuszt látunk, az egyén szerepének fölértékelését, ott szentséggé válik a halál.

– Ott a dicsőséges halál, azért volt fontos, mert nehezen viselem azt a propagandisztikus manipulációt, hogy azonnali ítélethozatallal, önvédelemből vagy bármiből, bárkiből ellenséget kovácsolunk. Az európai gondolkodásról beszélek. Ameddig ez így fog működni, egyszerűen újrateremtjük a konfliktust. .


Gergye Krisztián - Nekem '68
– Az AKKU-ban bemutatott ’nekem ’68!’ című előadásodban (4.) az önmagát az oroszok bevonulása elleni tiltakozásul felgyújtó 17 éves diákra, Bauer Sándorra emlékeztetek, természetesen Moyses Mártonra és Jan Palachra is. Őket eltüntették a történelemből. Direkt kérdés, de idetartozik, művészeket és művészeti irányzatokat is el lehet törölni a föld színéről?

– El lehet.

– A prágai, a budapesti és az erdélyi diák önégetéseinek igazi nemzeti tragédiává kellett volna válnia. E helyett elhallgatták a történteket. Bizonyos történelmi helyzetekben képtelenség a nem beágyazott viszonyt földolgozni.

– Amikor ehhez a 68-as előadáshoz nyúltunk, a fő vonal az volt, hogy ezzel dacoljunk.

– Ami nincs a köztudatban, az nem létezik.

– Amikor előveszem a történetet, és egy adott este 68 ember kap egy fontos dózist erről, akkor életre kel. Épp egy hete találkoztam valakivel, aki meghatározó élményként említette az előadást.

– De hát csak egyszer csináltátok meg a Gergye Krisztiánnal, Imre Zoltánnal.

– Sok biztatást kaptunk, nem mondom, hogy repertoárként, de jól megágyazott állapotban évente néhányszor lehetne játszani. Ezt elvesztettük, ami komoly pazarlás.

– Bőven vannak nem ismételhető, reprodukálhatatlan emlékeink. Legbelül tudjuk, hogy másolhatatlanok.


– Ebben az előadásban elkerülhetetlen volt a visszacsatolás, hiszen egyenként mentek be a nézők a ’játéktérbe’, nem tudták leplezni a reakciójukat és tanúi voltak annak. A nézőt volt, aki az általunk teremtett világból, egy vacsorából elengedte, volt egy attack, a Krisztián jelenléte egy másik térben, és volt, aki visszahozta őt közénk, a vacsorára. Ott nem lehetett kamuzni, mindenhol figyelték. Természetesen, nem tudtunk felkészülni arra, hogy ott, a Krisztiánnál pontosan mi történik.

– Az is áldozat, hogy lemondasz arról, hogy újra létrehozd az előadást?

– Nem, ez egy baleset. Ezenfelül nem adnám lejjebb a szituációt, minimum abban a térszerkezetben, abban a minőségben kell megszületnie újra, ahogy akkor, ott létrehoztuk.


fotó: Mátyás Attila
– Mi az a legfőbb áldozat, amit meghoznál azért, hogy az a koncepció, létforma, amit te művészetnek nevezel, létrejöjjön?

– Én minden áldozatot meghozok, ami nem elvonás a fiamtól. Én már nem akarok többet semmiből, csak azt a létformát, amit ennyi évvel megteremtettem, szeretném megőrizni. A fejlesztés már csak felé történik.

– A halál káosz vagy rend?

– Számomra mindenképpen rend.Gyimesi Ágnes Andrea

Jegyzetek:

1. Százados László kritikája a Balkon művészeti folyóiratban: https://balkon.c3.hu/balkon_2002_1_2/14szazados.html
2.Demcsák Katalin kritikája az ellenfeny.hu-n: https://ellenfeny.szinhaz.org/archivum/2007per4/html/arvai.htm
3. Halál-Tours Trilógia...a Vég kooperációja! /2008., Trafó Kortárs Művészetek Háza
Három és fél órányi színházi körutazás - csoportosan, idegenvezetővel! Árvai György három részből álló sorozata egy este alatt, különböző helyszíneken elevenedett meg. Az art-túra a Trafóban kezdődött a 62 nap című előadással, majd az Angyaltár 2.0 került sorra, végül az este a MU színházban a Pre-actióval zárult.
4. Mestyán Ádám kritikája a revizoronline.hu-n:
https://www.revizoronline.hu/hu/cikk/1097/arvai-gyorgy-es-a-termeszetes-veszek-kollektiva-nekem-68-akku

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.