Egészségpolitika

Virtuális látogatás

2013. JÚLIUS 24.

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.

A rendszert már kipróbálták egy demo lakásban Örebroban, s a következő lépés az, hogy a kutatók Svédországban, Olaszországban és Spanyolországban valós körülmények között értékeljék ki.

\\\"Két felhasználónál Örebroban hamarosan befejeződik a rendszer telepítése. Az ősz folyamán további három lakást vonnak be az éles üzemmódba. Ugyanígy, a technológiát bevezetik Malagán és Rómában is. Összességében a GiraffPlus rendszert 15 különböző helyen vizsgálják majd a három országban,\\\" mondta Anette Forsberg, aki az elsődleges egészségügyi szempontokat felügyeli a projektben.
A GiraffPlus olyan műszaki megoldásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék egy idős ember egészségi állapotát, az otthonában elhelyezett érzékelők hálózatán keresztül. A szenzorok mérik a vérnyomást és a testhőmérsékletet, regisztrálják a mozgást, és érzékelik, ha valaki szokatlanul hosszú ideig mozdulatlan, vagy hirtelen elesik.
A szenzorok adatait egy intelligens rendszer analizálja, amelyet úgy terveztek, hogy gyorsan figyelmeztethesse a gondozót vészhelyzetben, de fel lehet használni a beteg egészségi állapotának hosszú távú kiértékelésére is.
\\\"A rendszert úgy alakították ki, hogy képes legyen például feltérképezni az egyén alvási mintázatát. Az éjszaka folyamán a lakásban észlelhető aktivitás mérésével a rendszer segít mind a beteg, mind az ápoló számára képet alkotni a helyzetről, s így lehetővé teszi a megfelelő intézkedések bevezetését,\\\" mondta a projekt koordinátora, Silvia Coradeschi professzor az AASS robotikai kutatási központból.

\\\"Egy gyógytornász szemszögéből, ez a rendszer biztosítja számunkra az egyszerű és a kielégítő módszereket, amelyekkel mérhető az aktivitás, és megbízható információk szerezhetők\\\", mondja Anette Forsberg.

A rendszer középpontjában egy távirányítású mozgó robot van, vizuális kijelzővel és hangszóróval felszerelve: Ő az úgynevezett Giraff. Segítségével gondozók \\\"meglátogathatják\\\" a beteget, hogy megvitassák, és megtervezzék azokat a gondozási intézkedéseket, melyek a korábban regisztrált információk alapján válnak szükségessé.
\\\"A tesztelés során én és egy orvos együtt fogjuk használni a Giraff robotot, hogy szükség szerint meglátogassuk az idős felhasználót. A jövőben, reméljük, hogy ez a modell jó kiegészítője lesz a hagyományos módszereknek, valamint a betegek számára választási lehetőséget nyújt az egészségügyi találkozások vonatkozásában. Vannak, akik inkább látogatást tesznek az egészségügyi központba vagy a kórházba, míg mások nem szívesen vállalkoznak erre az utazásra. Mindannyian különbözőek vagyunk,\\\" mondja Anette Forsberg.

Csak azoknak, akiknek a felhasználó engedélyezi, lesz hozzáférése a rendszerhez, és nem továbbítják az információkat sehová a beteg hozzájárulása nélkül. A cél az, hogy egy felhasználóbarát rendszert hozzanak létre, mely nagy értékű és előremutató szolgáltatásokat tesz lehetővé, miközben növeli a felhasználók biztonságérzetét és javítja életminőségüket.

\\\"A felhasználó választhat, hogy a gondozókon kívül kik férhetnek még hozzá a rendszer által gyűjtött információkhoz. Gondolhatunk itt a családtagokra például, akik különböző okokból szeretnének meggyőződni arról, hogy minden rendben van a lakásban, vagy akik egyszerűen csak szeretnének egy virtuális látogatást tenni a Giraff segítségével \\\"mondta Anette Forsberg.
\\\"A hosszú távú kiértékelés és az interaktív felhasználói beavatkozás azok a tényezők, amelyek a projektet unikálissá teszik. Ám az innovatív ötletek csak akkor igazán értékesek, ha valódi előnyöket nyújtanak a felhasználók számára,\\\" mondta professzor Silvia Coradeschi.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Robot társ időseknek

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

A robotok YouTube videókat nézve tanulják meg a konyhai eszközök használatát

Képzeld el, hogy van egy személyes robotod, amely elkészíti a reggelidet minden reggel. Most pedig képzeljük el, hogy ez a robot nem kell kiképezni, hogy hogyan lehet a tökéletes egy omlett, mert a szükséges lépéseket megtanulta a YouTube-on nézett videókból. Úgy hangzik ez, mint egy sci-fi, de az University of Maryland egyik kutatócsoportja nemrég jelentős lépést tett, hogy az imént ismertetett forgatókönyv egy lépéssel közelebb kerülhessen a valósághoz.

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.