Egészségpolitika

Virtuális látogatás

2013. JÚLIUS 24.

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.

A rendszert már kipróbálták egy demo lakásban Örebroban, s a következő lépés az, hogy a kutatók Svédországban, Olaszországban és Spanyolországban valós körülmények között értékeljék ki.

\\\"Két felhasználónál Örebroban hamarosan befejeződik a rendszer telepítése. Az ősz folyamán további három lakást vonnak be az éles üzemmódba. Ugyanígy, a technológiát bevezetik Malagán és Rómában is. Összességében a GiraffPlus rendszert 15 különböző helyen vizsgálják majd a három országban,\\\" mondta Anette Forsberg, aki az elsődleges egészségügyi szempontokat felügyeli a projektben.
A GiraffPlus olyan műszaki megoldásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék egy idős ember egészségi állapotát, az otthonában elhelyezett érzékelők hálózatán keresztül. A szenzorok mérik a vérnyomást és a testhőmérsékletet, regisztrálják a mozgást, és érzékelik, ha valaki szokatlanul hosszú ideig mozdulatlan, vagy hirtelen elesik.
A szenzorok adatait egy intelligens rendszer analizálja, amelyet úgy terveztek, hogy gyorsan figyelmeztethesse a gondozót vészhelyzetben, de fel lehet használni a beteg egészségi állapotának hosszú távú kiértékelésére is.
\\\"A rendszert úgy alakították ki, hogy képes legyen például feltérképezni az egyén alvási mintázatát. Az éjszaka folyamán a lakásban észlelhető aktivitás mérésével a rendszer segít mind a beteg, mind az ápoló számára képet alkotni a helyzetről, s így lehetővé teszi a megfelelő intézkedések bevezetését,\\\" mondta a projekt koordinátora, Silvia Coradeschi professzor az AASS robotikai kutatási központból.

\\\"Egy gyógytornász szemszögéből, ez a rendszer biztosítja számunkra az egyszerű és a kielégítő módszereket, amelyekkel mérhető az aktivitás, és megbízható információk szerezhetők\\\", mondja Anette Forsberg.

A rendszer középpontjában egy távirányítású mozgó robot van, vizuális kijelzővel és hangszóróval felszerelve: Ő az úgynevezett Giraff. Segítségével gondozók \\\"meglátogathatják\\\" a beteget, hogy megvitassák, és megtervezzék azokat a gondozási intézkedéseket, melyek a korábban regisztrált információk alapján válnak szükségessé.
\\\"A tesztelés során én és egy orvos együtt fogjuk használni a Giraff robotot, hogy szükség szerint meglátogassuk az idős felhasználót. A jövőben, reméljük, hogy ez a modell jó kiegészítője lesz a hagyományos módszereknek, valamint a betegek számára választási lehetőséget nyújt az egészségügyi találkozások vonatkozásában. Vannak, akik inkább látogatást tesznek az egészségügyi központba vagy a kórházba, míg mások nem szívesen vállalkoznak erre az utazásra. Mindannyian különbözőek vagyunk,\\\" mondja Anette Forsberg.

Csak azoknak, akiknek a felhasználó engedélyezi, lesz hozzáférése a rendszerhez, és nem továbbítják az információkat sehová a beteg hozzájárulása nélkül. A cél az, hogy egy felhasználóbarát rendszert hozzanak létre, mely nagy értékű és előremutató szolgáltatásokat tesz lehetővé, miközben növeli a felhasználók biztonságérzetét és javítja életminőségüket.

\\\"A felhasználó választhat, hogy a gondozókon kívül kik férhetnek még hozzá a rendszer által gyűjtött információkhoz. Gondolhatunk itt a családtagokra például, akik különböző okokból szeretnének meggyőződni arról, hogy minden rendben van a lakásban, vagy akik egyszerűen csak szeretnének egy virtuális látogatást tenni a Giraff segítségével \\\"mondta Anette Forsberg.
\\\"A hosszú távú kiértékelés és az interaktív felhasználói beavatkozás azok a tényezők, amelyek a projektet unikálissá teszik. Ám az innovatív ötletek csak akkor igazán értékesek, ha valódi előnyöket nyújtanak a felhasználók számára,\\\" mondta professzor Silvia Coradeschi.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezelésére

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Európai Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez, fogalmaz az Európa Parlament pénteki állásfoglalása.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Robot társ időseknek

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

A robotok YouTube videókat nézve tanulják meg a konyhai eszközök használatát

Képzeld el, hogy van egy személyes robotod, amely elkészíti a reggelidet minden reggel. Most pedig képzeljük el, hogy ez a robot nem kell kiképezni, hogy hogyan lehet a tökéletes egy omlett, mert a szükséges lépéseket megtanulta a YouTube-on nézett videókból. Úgy hangzik ez, mint egy sci-fi, de az University of Maryland egyik kutatócsoportja nemrég jelentős lépést tett, hogy az imént ismertetett forgatókönyv egy lépéssel közelebb kerülhessen a valósághoz.

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.