Egészségpolitika

Robot társ időseknek

2013. SZEPTEMBER 27.

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

A kerekeken mozgó robot félig-meddig humanoid figura; kamerákkal, érzékelőkkel, hangérzékelővel és egy érintőképernyős felülettel felszerelt. Képes arra, hogy emlékeztesse a felhasználókat, hogy bevegyék a gyógyszert, azt sugallják, hogy fogyasszanak a kedvenc italukból, vagy éppenséggel sétálni menjenek, akár látogasson el a barátokhoz, ha nem mozdult ki otthonról már jó ideje. Egy teljes komplex intelligens otthoni környezet részeként - amely egyebek mellett intelligens ruházattal monitorozza az életjeleket -, a rendszer ellenőrzi a felhasználó egészségét és biztonságát, és riasztást produkál, ha valami nincs rendben.

"Európa-szerte a lakosság öregszik, és sokaknak szükségük van gondoskodásra valamilyen módon. Gondozás megfelelően nyújtható szakemberek által otthon vagy egy ellátó intézményben, de igen gyakori, hogy a gondozó az ápolt személy partnere, vagy egy másik családtag. Könnyen belátható, hogy a gondozóknak is további segítségre van szükségük, különösen, ha ők maguk is idősek - a mi célunk az, hogy a robot-technológia biztosítsa ezt," magyarázza Mr. Herjan van den Heuvel, a holland szakértői központ vezetője, amely felügyelte a robot fejlesztését.

A medián életkor az Európai Unió 28 tagállamában 41,2 év volt 2011-ben, és az előrejelzések szerint 47,6 évre emelkedik 2060-ra, ezen belül a 65 év felettiek száma közel kétszeresre emelkedik, a lakosság 29,5%-át képezve, az Eurostat legfrissebb demográfiai előrejelzése szerint, a 80 év felettiek aránya pedig várhatóan megháromszorozódik.

Összhangban a trenddel a korral járó betegségek száma is növekszik, így egyre több és több ember számára szükséges a gondozás és segítség, hogy életminőségét fenntarthassa.

"Az nem megy, hogy a robot társ csináljon egy kávét az ellátottnak, de felvetheti, hogy talán szeretne egy kávét vagy más italt fogyasztani, ha nem ivott semmit egy idő óta," magyarázza Mr. Van den Heuvel.

A felhasználó viselkedését tanulmányozva a robot megtanulja, hogy a megfelelő időben közelítse meg, beszéljen vele, vagy tájékoztassa az érintőképernyős felületen keresztül. A felhasználó tetszés szerint szóban válaszolhat, vagy az érintőképernyő segítségével.

"Az, hogy a robot hogyan viselkedik, mit mond, hogyan mondja, sőt, még a hangnem is testreszabható minden egyes ember esetében," mondja Mr Van den Heuvel.
Így a "Nem vagy éhes?", "Hé, nem felejtetted el a tablettákat a kék dobozban?" vagy "Mi lenne, ha elhívnád a barátodat ma este?" kérdések sokféleképpen elhangozhatnak.
"Az idősebb emberek rendkívül pozitívan viszonyulnak robotokhoz. Látják a kognitív támogatás előnyeit, és ha egyedül élnek, örülnek, hogy interakcióban tudnak részt venni. Néhányuk számára a robot szinte olyan, mint egy kutya vagy macska, mint egy kisállat, saját személyiséggel," osztotta meg tapasztalatait Mr. Van den Heuvel.

A prototípus MOBISERV robotok költsége jelenleg mintegy 10.000 euró, de ez az ár a technológiai fejlődés és a méretgazdaságosság révén néhány év alatt valószínűleg mintegy 5000 euróra fog csökkenni.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Virtuális látogatás

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.

Egészségpolitika

A robotok YouTube videókat nézve tanulják meg a konyhai eszközök használatát

Képzeld el, hogy van egy személyes robotod, amely elkészíti a reggelidet minden reggel. Most pedig képzeljük el, hogy ez a robot nem kell kiképezni, hogy hogyan lehet a tökéletes egy omlett, mert a szükséges lépéseket megtanulta a YouTube-on nézett videókból. Úgy hangzik ez, mint egy sci-fi, de az University of Maryland egyik kutatócsoportja nemrég jelentős lépést tett, hogy az imént ismertetett forgatókönyv egy lépéssel közelebb kerülhessen a valósághoz.