Egészségpolitika

Robot társ időseknek

2013. SZEPTEMBER 27.

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

A kerekeken mozgó robot félig-meddig humanoid figura; kamerákkal, érzékelőkkel, hangérzékelővel és egy érintőképernyős felülettel felszerelt. Képes arra, hogy emlékeztesse a felhasználókat, hogy bevegyék a gyógyszert, azt sugallják, hogy fogyasszanak a kedvenc italukból, vagy éppenséggel sétálni menjenek, akár látogasson el a barátokhoz, ha nem mozdult ki otthonról már jó ideje. Egy teljes komplex intelligens otthoni környezet részeként - amely egyebek mellett intelligens ruházattal monitorozza az életjeleket -, a rendszer ellenőrzi a felhasználó egészségét és biztonságát, és riasztást produkál, ha valami nincs rendben.

"Európa-szerte a lakosság öregszik, és sokaknak szükségük van gondoskodásra valamilyen módon. Gondozás megfelelően nyújtható szakemberek által otthon vagy egy ellátó intézményben, de igen gyakori, hogy a gondozó az ápolt személy partnere, vagy egy másik családtag. Könnyen belátható, hogy a gondozóknak is további segítségre van szükségük, különösen, ha ők maguk is idősek - a mi célunk az, hogy a robot-technológia biztosítsa ezt," magyarázza Mr. Herjan van den Heuvel, a holland szakértői központ vezetője, amely felügyelte a robot fejlesztését.

A medián életkor az Európai Unió 28 tagállamában 41,2 év volt 2011-ben, és az előrejelzések szerint 47,6 évre emelkedik 2060-ra, ezen belül a 65 év felettiek száma közel kétszeresre emelkedik, a lakosság 29,5%-át képezve, az Eurostat legfrissebb demográfiai előrejelzése szerint, a 80 év felettiek aránya pedig várhatóan megháromszorozódik.

Összhangban a trenddel a korral járó betegségek száma is növekszik, így egyre több és több ember számára szükséges a gondozás és segítség, hogy életminőségét fenntarthassa.

"Az nem megy, hogy a robot társ csináljon egy kávét az ellátottnak, de felvetheti, hogy talán szeretne egy kávét vagy más italt fogyasztani, ha nem ivott semmit egy idő óta," magyarázza Mr. Van den Heuvel.

A felhasználó viselkedését tanulmányozva a robot megtanulja, hogy a megfelelő időben közelítse meg, beszéljen vele, vagy tájékoztassa az érintőképernyős felületen keresztül. A felhasználó tetszés szerint szóban válaszolhat, vagy az érintőképernyő segítségével.

"Az, hogy a robot hogyan viselkedik, mit mond, hogyan mondja, sőt, még a hangnem is testreszabható minden egyes ember esetében," mondja Mr Van den Heuvel.
Így a "Nem vagy éhes?", "Hé, nem felejtetted el a tablettákat a kék dobozban?" vagy "Mi lenne, ha elhívnád a barátodat ma este?" kérdések sokféleképpen elhangozhatnak.
"Az idősebb emberek rendkívül pozitívan viszonyulnak robotokhoz. Látják a kognitív támogatás előnyeit, és ha egyedül élnek, örülnek, hogy interakcióban tudnak részt venni. Néhányuk számára a robot szinte olyan, mint egy kutya vagy macska, mint egy kisállat, saját személyiséggel," osztotta meg tapasztalatait Mr. Van den Heuvel.

A prototípus MOBISERV robotok költsége jelenleg mintegy 10.000 euró, de ez az ár a technológiai fejlődés és a méretgazdaságosság révén néhány év alatt valószínűleg mintegy 5000 euróra fog csökkenni.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Virtuális látogatás

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.

Egészségpolitika

A robotok YouTube videókat nézve tanulják meg a konyhai eszközök használatát

Képzeld el, hogy van egy személyes robotod, amely elkészíti a reggelidet minden reggel. Most pedig képzeljük el, hogy ez a robot nem kell kiképezni, hogy hogyan lehet a tökéletes egy omlett, mert a szükséges lépéseket megtanulta a YouTube-on nézett videókból. Úgy hangzik ez, mint egy sci-fi, de az University of Maryland egyik kutatócsoportja nemrég jelentős lépést tett, hogy az imént ismertetett forgatókönyv egy lépéssel közelebb kerülhessen a valósághoz.

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.