Egészségpolitika

A szociális média és az izoláció érzésének megszüntetése

2015. ÁPRILIS 23.

Az idős emberek gyakorlati oktatása a szociális média használatára megnöveli a kognitív kapacitásukat, továbbá növeli a kompetencia érzést, és számos más előnnyel jár a mentális egészség és a jóllét vonatkozásában - állapítja meg egy mérföldkőnek számító tanulmány az Egyesült Királyságban. Egy két éves projekt, melyet az Európai Unió támogatott és a University of Exeter vezetett közösen a Somerset Care Ltd.-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS intézménnyel, egy idősekből álló sérülékenynek minősített csoportnak speciálisan tervezett számítógépeket és szélessávú kapcsolatot adott, és gyakorlást, hogy hogyan használják az eszközöket.
Mindazok, akik képzésben részesültek, egy idő múlva sokkal pozitívabb álltak a PC-használathoz mint a többi résztvevő, és nagyon is élvezték például a barátaikkal és ismerőseikkel, rokonaikkal való kapcsolattartást skype-on vagy email segítségével.
A lakosság elöregedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom számára. Várható hogy 2010 és 2060 között a 65 év felettiek száma Európa-szerte növekszik 17,4% -ról 29,5%-ra a teljes népesség körében. A projekt melynek elnevezése Ages 2.0 azt célozza, hogy kiértékelje, milyen mértékben hat az internet és a közösségi média az aktív öregedésre.
Azt tapasztalták, hogy akik részt vettek a képzésben, azoknak javult az önértékelése, nőtt az általános kompetenciájuk. Akik inkább részt vettek szociális tevékenységekben, mint a többiek, azoknak fokozódott a személyes identitás érzése, javult a kognitív kapacitások, s mindezen tényezők következtében javult a mentális egészségük és a jóllétük.
Dr Thomas Morton a University of Exeter kutatója, aki az Egyesült Királyságban vezette a projektet ezt mondta: „Az emberi lény szociális élőlény, és nincs mit csodálkozni azon, hogy általában jobban érezzük magunkat, és végezzük dolgainkat ha kapcsolatban vagyunk másokkal. De az már meglepő, hogy milyen fontos a szociális kapcsolatrendszer a kognitív erő és az általánosságban a pszichikus egészség szempontjából. Azok az emberek, akik társadalmilag izoláltak és megtapasztalják a magányosság érzését, sokkal sérülékenyebbek, könnyebben megbetegednek és ő könnyebben esnek vissza korábbi betegségeikbe. Ebből az okból kifolyólag az emberek szociális kapcsolatainak erősítése igen fontos cél. Ez a kutatás megmutatta, hogyan képes a technológia segíteni az idős embereknek szociális kapcsolataik felépítésében és megtartásában.”
A mintavételt tekintve a kutatás résztvevői olyan sérülékeny idősebb emberek voltak, akiknek életkora 60 és 95 év között volt. Mind a 76 önkéntes a Somerset Care nonprofit szervezettől kapott támogatást, és 31 gondozási otthonban éltek. A kísérleti személyek felét hagyományos ellátásokban részesítették, a másik félcsoport képzést kapott három hónapon keresztül, majd ellátták őket egy „Easy PC” csomaggal, amely érintőképernyős számítógépből és billentyűzetből állt, valamint szélessávú internet kapcsolatból.
A kutatás egyik résztvevője, Margaret Keohone mondta: „Ez a képzés teljesen megváltoztatta a körülöttem levő idős emberek életét. Kinyílt előttünk a világ, élénkítette gondolkodásunkat és egy teljesen más módot adott, hogyan lehet saját öregedésünkkel szembenéznünk: hirtelen váltás helyett kíméletesen átmenetként egy fajta lassabb életmódba.
Emma Green a Sommerset Care egyik gondozója, aki részt vett a képzésben, egyebek között Margaretében is, mesélte: „Az egyik legszebb élményem egy skype hívás kapcsán történt. Miközben a lakókocsimmal Cornwallba látogatunk a családommal, felhívtam az egyik ápoltat skype-on, aki fiatalabb korában rendszeresen kempingezett. Mi, a családommal, a közelben rakott tűz körül ültünk, és a páciens képes volt résztvevő tagja lenni csoportoknak a laptop segítségével: látta a tüzet és kommunikatívan is kapcsolódott hozzánk. Tudtuk, hogy mindez csak skype és email útján valósul meg, mégis, mesés érzést adott számunkra ez az élmény az Ages 2.0 projekt végrehajtása során.”

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

PharmaPraxis

Kutatási trendek a gyógyszerészi kommunikációban

A gyógyszerészi kommunikációval foglalkozó kutatások főbb irányvonalait bemutató különszámot jelentetett meg a Pharmacy című, szabad hozzáférésű, negyedéves folyóirat. A lap szerkesztőségi közleményében Sofia Kälvemark Sporrong és Susanne Kaae foglalták össze a különszámban bemutatott legérdekesebb trendeket (Trends in Pharmacy Practice Communication Research).

Hírvilág

Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

PharmaPraxis

Nyitott kérdések szerepe a gyógyszerészi gondozásban

Zárt kérdésekkel a gyógyszerészek a saját feltételezéseik alapján irányítják a beszélgetést, míg a nyitott kérdések több teret hagynak annak, amit a páciens közölni szeretne. A gyógyszerészek paternalisztikus szerepe csökkenti a páciensek aktív felelősségvállalását önmaguk iránt. A szükségleteik és motivációik mélyebb megismerése viszont segítené a gyógyszeres terápiák helyes véghezvitelét.

Egészségpolitika

BETA—a beteg, az orvos, a hivatal és a hatóság találkozója

Információk első kézből - egyedülálló kezdeményezés az a tudásbörze, ahol a betegszervezetek egy egész napot tölthettek az egészségügy meghatározó képviselőivel, döntéshozóival. Megismerhették az EESZT részleteit, a betegjogok védelmének alakulását, az orvos szervezetek nyitottságát, vagy az OGYEI betegszervezetekkel való együttműködésének fontosságáról. A BETA (Betegszervezetek Akadémiája), az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által létrehozott börze, szakmai támogatója az NBF (Nemzeti Betegfórum) és a BEMOSZ (Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége). A legfőbb célja, hogy könnyebbé és hatékonyabbá tegye az orvos-beteg kommunikációt.