Egészségpolitika

A szociális média az idősebbekért

2013. ÁPRILIS 23.

A szociális média használata az idős embereknek értékes addicionális támogatást nyújthat, abban az esetben, ha megbetegednek - olvasható az University of Luxemburg egy új kutatásának eredményeiben. A publikációban Dr. Anja Leist az egyetem INSIDE kutató csoportjának tagja megállapítja, hogy az internet nyújtotta új típusú szociális kapcsolat-lehetőségek szisztematikus alkalmazása a klinikai gyakorlatban ígéretesnek tűnik.
Ahogyan nő a felhasználóbarát IT eszközök, mint például a táblagépek, okos telefonok, és más internetképes eszközök száma, az idősebb felnőttek úgy vesznek egyre inkább részt a szociális média aktivitásaiban, például online közösségi hálózatokban: csetelnek, bekapcsolódnak fórumok kommunikációjába, egyre gyakrabban. A közösségi média nagy potenciális lehetőségeit a klinikai gyakorlatban eddig még nem vizsgálták meg szisztematikusan.

Dr. Leist összefoglaló tanulmánya, kapcsolódva Dieter Ferring professzor, az egyetem Technology and Ageing munkacsoportja vezetőjének vizsgálódásaihoz, feltárja a sokrétű beavatkozási lehetőségeket, mint például olyan weboldal tervezését, amely tanácsokat ad a csípőtáji törés megelőzéséhez, s amely honlapon az idősebb felnőttek is megvitathatják idevágó tapasztalataikat.

A lehetséges klinikai gyakorlati alkalmazás, és a szociális média mindennapi használatának egyéb pozitív következményei mellett a kutatók foglalkoztak a lehetséges negatív következményekkel is.
A számítógép vagy más web-képes készülékek sikeres használata nyomán az idősebb felnőttek a saját életük feletti megnövekedett kontroll, és fokozott hatékonyság érzéséről számoltak be, de a szociális média még ennél is több előnyt tartalmaz az idősebb felnőttek számára.
"Számomra az volt különösen fontos, hogy bizonyíthatóan nagy lehetőségei vannak a szociális médiának a klinikai gyakorlatban. Az idősebb felnőttek ezen kívül használhatják a közösségi médiát egészségügyi információk eléréséhez, és részt vehetnek beteg-beteg vagy orvos-beteg kommunikációban. Sok online fórum van, melyeknek látogatói nehéz társas élethelyzetben levő emberek, mint például a nem hivatalos gondozók, említhetném a demenciában vagy depresszióban szenvedő egyének házastársait.

Számukra rendkívül nagy segítséget jelent, hogy kicserélhetik gondolataikat, és szociális támogatást is kapnak sorstársaiktól. Megint más pozitív következményekkel jár a szociális média használata a magányos idősebb felnőttek számára, azáltal, hogy kapcsolatot tarthatnak a családdal és a barátokkal, valamint más, hasonló érdeklődésű felhasználókkal, "mondja Dr. Leist.
Ugyanakkor az idős emberek közösségi média használatának negatív következményeit is meg kell még vizsgálni: a téma kapcsolódó irodalma bemutatja a lehetséges buktatókat. Néhány példa: hozzáférés lehetősége megtévesztő, vagy egyenesen káros információkhoz, személyes adatokkal való visszaélés lehetősége. Egy másik sajátos, a közegre jellemző negatív hatást is kimutattak: az online társadalmi hálózatokban gyakori, túlságosan pozitív ön-reprezentáció következtében saját magukra nézvést kedvezőtlen társadalmi összehasonlítást élhetnek át egyes – e terület viselkedéskultúrájában többnyire járatlan, vagy egész egyszerűen a szociális médiában újonc - idős emberek.
Dr. Leist felhívta a figyelmet az online webes tartalom posztumusz kezelésének problematikájára: nincs egyértelműen tisztázva, mi legyen, miután a felhasználó elhunyt. Egy másik fontos megoldatlan kérdés az adatkezelés abban az esetben, ha a felhasználóban olyan betegség alakul ki, amely veszélyezteti döntéshozatali képességét. Mivel nincs lehetőség önkényesen módosítani az online tartalmon, kivéve, ha a felhasználó előzetesen rendelkezett, amikor még teljes döntéshozatali képességének birtokában volt, a beteg felhasználó nem megfelelő viselkedése, illetve az általa megjelenített webes tartalmak veszélyeztethetik a felhasználó, és mások emberi méltóságát.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.

Hírvilág

A D-vitamin-pótlás csökkenti az elesés kockázatát

A nagy dózisú D-vitamint kapó idősek izmai erősebbek, és ritkábban esnek el

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.