Egészségpolitika

A szociális média az idősebbekért

2013. ÁPRILIS 23.

A szociális média használata az idős embereknek értékes addicionális támogatást nyújthat, abban az esetben, ha megbetegednek - olvasható az University of Luxemburg egy új kutatásának eredményeiben. A publikációban Dr. Anja Leist az egyetem INSIDE kutató csoportjának tagja megállapítja, hogy az internet nyújtotta új típusú szociális kapcsolat-lehetőségek szisztematikus alkalmazása a klinikai gyakorlatban ígéretesnek tűnik.
Ahogyan nő a felhasználóbarát IT eszközök, mint például a táblagépek, okos telefonok, és más internetképes eszközök száma, az idősebb felnőttek úgy vesznek egyre inkább részt a szociális média aktivitásaiban, például online közösségi hálózatokban: csetelnek, bekapcsolódnak fórumok kommunikációjába, egyre gyakrabban. A közösségi média nagy potenciális lehetőségeit a klinikai gyakorlatban eddig még nem vizsgálták meg szisztematikusan.

Dr. Leist összefoglaló tanulmánya, kapcsolódva Dieter Ferring professzor, az egyetem Technology and Ageing munkacsoportja vezetőjének vizsgálódásaihoz, feltárja a sokrétű beavatkozási lehetőségeket, mint például olyan weboldal tervezését, amely tanácsokat ad a csípőtáji törés megelőzéséhez, s amely honlapon az idősebb felnőttek is megvitathatják idevágó tapasztalataikat.

A lehetséges klinikai gyakorlati alkalmazás, és a szociális média mindennapi használatának egyéb pozitív következményei mellett a kutatók foglalkoztak a lehetséges negatív következményekkel is.
A számítógép vagy más web-képes készülékek sikeres használata nyomán az idősebb felnőttek a saját életük feletti megnövekedett kontroll, és fokozott hatékonyság érzéséről számoltak be, de a szociális média még ennél is több előnyt tartalmaz az idősebb felnőttek számára.
"Számomra az volt különösen fontos, hogy bizonyíthatóan nagy lehetőségei vannak a szociális médiának a klinikai gyakorlatban. Az idősebb felnőttek ezen kívül használhatják a közösségi médiát egészségügyi információk eléréséhez, és részt vehetnek beteg-beteg vagy orvos-beteg kommunikációban. Sok online fórum van, melyeknek látogatói nehéz társas élethelyzetben levő emberek, mint például a nem hivatalos gondozók, említhetném a demenciában vagy depresszióban szenvedő egyének házastársait.

Számukra rendkívül nagy segítséget jelent, hogy kicserélhetik gondolataikat, és szociális támogatást is kapnak sorstársaiktól. Megint más pozitív következményekkel jár a szociális média használata a magányos idősebb felnőttek számára, azáltal, hogy kapcsolatot tarthatnak a családdal és a barátokkal, valamint más, hasonló érdeklődésű felhasználókkal, "mondja Dr. Leist.
Ugyanakkor az idős emberek közösségi média használatának negatív következményeit is meg kell még vizsgálni: a téma kapcsolódó irodalma bemutatja a lehetséges buktatókat. Néhány példa: hozzáférés lehetősége megtévesztő, vagy egyenesen káros információkhoz, személyes adatokkal való visszaélés lehetősége. Egy másik sajátos, a közegre jellemző negatív hatást is kimutattak: az online társadalmi hálózatokban gyakori, túlságosan pozitív ön-reprezentáció következtében saját magukra nézvést kedvezőtlen társadalmi összehasonlítást élhetnek át egyes – e terület viselkedéskultúrájában többnyire járatlan, vagy egész egyszerűen a szociális médiában újonc - idős emberek.
Dr. Leist felhívta a figyelmet az online webes tartalom posztumusz kezelésének problematikájára: nincs egyértelműen tisztázva, mi legyen, miután a felhasználó elhunyt. Egy másik fontos megoldatlan kérdés az adatkezelés abban az esetben, ha a felhasználóban olyan betegség alakul ki, amely veszélyezteti döntéshozatali képességét. Mivel nincs lehetőség önkényesen módosítani az online tartalmon, kivéve, ha a felhasználó előzetesen rendelkezett, amikor még teljes döntéshozatali képességének birtokában volt, a beteg felhasználó nem megfelelő viselkedése, illetve az általa megjelenített webes tartalmak veszélyeztethetik a felhasználó, és mások emberi méltóságát.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.

Egészségpolitika

A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.