Egészségpolitika

A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

2015. AUGUSZTUS 29.

A mobil telefonok adatainak nyomon követése kapcsán leggyakrabban az adatvédelmi problémákra asszociálunk, ám ez az óriási adathalmaz kulcs lehet annak megértéséhez, hogyan terjednek a fertőző betegségek szezonálisan - állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent tanulmány. A Princeton Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói több mint 15 millió ember anonim mobiltelefon-rekordjai felhasználásával követték a rubeola terjedését Kenyában, és megmutatták, hogy a mobiltelefon adatok elemzése segítségével képesek lehetünk mennyiségileg is megjósolni a szezonális betegségek terjedési mintázatát.
A kutatók szerint a mobiltelefon adatok ilyen módon való kiaknázása segíthet a döntéshozóknak az egészségügyi beavatkozások megtervezésében, mint például a védőoltások és iskolabezárások időzítésében. A kutatók új módszertanát alkalmazni lehetne több szezonálisan terjedő betegségre, mint például az influenzára és a kanyaróra is.
"Az egyedülálló lehetőség, hogy a mobil telefonok adatainak kvantitatív elemzésével megértsük az utazási szokások időben változó mintázatának törvényszerűségeit, az új kutatás segítségével vált lehetővé," mondta C. Jessica Metcalf, a vezető szerző, aki az ökológia és evolúciós biológia egyetemi adjunktusa a Princeton Egyetemen. "És a rubeola egy jól ismert szezonális betegség, amelynek terjedését a feltételezések szerint meghatározza az emberi populáció mobilitási dinamikája, így a teszt céljából éppen megfelelt számunkra."
"A mobiltelefon adatok számszerűsítése a mobilitási mintázatok feltárására csupán az elmúlt néhány évben kiértékelhető, a szerzők által kidolgozott módszerekkel," mondta Amy Wesolowski kutató, a Harvard School of Public Health posztdoktori ösztöndíjasa. "Ez egy természetes kiterjesztése a szezonális utazási adatok feldolgozásának."
A múltban nehéz volt adatokat gyűjteni az egyének mobilitásáról az alacsony átlagjövedelmű és fejletlen országokban, a technológia használatának hiánya miatt. Ám a mobiltelefon-tulajdonosok száma, főleg ezeken a területeken, rendkívül gyorsan növekszik, s így nagy és összetett adathalmaz termelődik emberek millióiról. Így a mobiltelefonok mozgásának mintázata segítségével lehetséges bizonyos egészséghez kapcsolódó mintázatokat is megjósolni. Ez ösztönözte a kutatókat, hogy közelebbről megvizsgálják a lehetőséget.
Végső soron a kutatócsoport látni akarta a mobiltelefon használók mozgását az országban a rubeola szezonális eloszlásának összefüggésében. A kutatók a rubeola szezonális terjedésének vizsgálatára több mint 15 millió mobiltelefon használó 2008. június és 2009. június között létrejött adatairól rendelkezésre álló nyilvántartásokat elemeztek Kenyában. (Megjegyzés: 2009 februárja hiányzott az adatbázisból.)
Az antenna-tornyok helyszíne, valamint minden egyes hívás és SMS időpontja rögzítve volt, így a kutatók képesek voltak meghatározni az egyes felhasználók napi helyét, valamint a felhasználók provinciák közötti utazásának számát, idejét, irányát. Összesen több mint 12 milliárd mobiltelefon kommunikációs aktust jegyeztek fel anonim módon.
A kutatók ezután összehasonlították a mobiltelefon elemzést a rubeola kenyai előfordulásának egy nagyon részletes adatbázisával. Az adatsorok illesztése során nyilvánvalóvá vált, hogy a mobiltelefon mozgási mintázatok korrelálnak a rubeola gyakorisági adataival. Mindkét általuk végzett analízisben a rubeola megbetegedések száma évente háromszor tetőzött: elsősorban szeptemberben és februárban, és néhány helyszínen májusban. A vizsgálat bebizonyította, hogy a mobiltelefonok mozgási adataiból meg lehet jósolni a fertőző betegségek terjedését.
Összességében az eredmények összhangban voltak a kutatók előrejelzéseivel: a rubeola leginkább akkor terjedt, amikor a gyerekek érintkeztek egymással iskolakezdéskor, illetve iskolai szünetek után. Az ország legnagyobb részében a fertőzés kockázata csökkent az iskolába járás hónapjaiban. (Az egyetlen anomália Nyugat-Kenyában volt, ahol a kockázat másképpen alakult, de az adatok nem voltak elégségesek annak tisztázására, hogy miért.)
"Elemzésünk azt mutatja, hogy a mobiltelefon-adatokat fel lehet használni arra, hogy modellezhessük a szezonális emberi mobilitási mintázatokat, amelyek relevánsak annak megértéséhez, hogyan terjednek a gyermekkori fertőző betegségek," mondta Metcalf. "Különösen az egy országon belüli nagyszabású vándorlások feltárása lehet különösen hasznos a helyi intézkedések megtervezéséhez."


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

Egy a robusztus mobiltelefon és a web-alapú megoldást fejlesztettek ki azoknak a betegeknek a számára, akik esetében obstruktív alvási apnoe (OSA) betegséget diagnosztizáltak. Az új hálózati megoldás és program egyszerre képes kezelni a probléma leglényegesebb összetevőit: úgymint a visszacsatolást, az oktatást és a hibaelhárítást. A SleepMapper elnevezésű önmenedzselő rendszert a Philips Respironics fejlesztette ki és mutatta be.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

A Medical Specialties Distributors, egy Massachusetts államban működő vállalat, amely otthoni ellátást szolgáló orvosi berendezéseket forgalmaz és kölcsönöz, felvásárolta a Verbal Applications, más néven VerbalCare nevű céget, amely olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a gondozó team-ek jobban kommunikálhassanak a páciensekkel.

Egészségpolitika

Fogyókúra okos telefonnal

Mindeddig online élelmiszer-napló, vagy hagyományos papír alapú változat szolgált arra, hogy a fogyókúrázók kontrollálják napi élelmiszer bevitelüket, s ezen belül kiemelten a kalória bevitelt. A My Meal Mate okostelefon alkalmazás új eszköz ezen a területen: hatékonyságát összevetették a kutatók a hagyományos módszerekkel.