Egészségpolitika

A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz

2014. SZEPTEMBER 26.

A Harvard és a Stanford kutatói közöltek egy publikációt a Journal of Medical Internet Research-ben (JMIR), amely feltárja, hogy milyen sok nyilvános adat áll rendelkezésre a Facebook-on több érdeklődésre számot tartó egészségügyi témáról.

A tanulmány szerzői, akik a Partners HealthCare Connected Health központ, valamint a Harvard Medical School és a Stanford University School of Medicine kutatói, először azonosították a 20 leginkább keresett egészségügyi kifejezést a Google-on. Közöttükvolt a "rák", "cukorbetegség", "gyomor", "herpesz", "hátfájás", "humán immundeficiencia vírus (HIV)," vérnyomás "," pajzsmirigy ", " mellrák "," arthritis "," hasmenés ", és a " stroke. "

A csapat azért választotta vizsgálódása terepéül a Facebook-ot, mert a Pew kutatási projekt megállapította, hogy az online felnőttek 71 százaléka használja a Facebookot, míg csak 17 százalékuk az Instagramot, 21 százalék használja a Twitter, és 22 százalék a LinkedInt.

"Azt találtuk, hogy egy egyszerű keresés a Facebookon az egészségügyi témákban számos irreleváns oldalt eredményez," állapították meg cikkükben a kutatók ." Ezen kívül, a legtöbb oldal marketing / promóciós célú volt, és viszonylag kevés oldalt szenteltek a közösségi támogatásnak. A közösségi támogatás különösen alulreprezentált volt a fertőző betegségekkel foglalkozó oldalak vonatkozásában. "

Eredményeik alapján javasolták az érintett szervezeteknek, hogy kezdeményezzenek több közegészségügyi beavatkozást a Facebook-on, hogy a közösségi háló felhasználói képesek legyenek könnyen megtalálni a fontos információkat. De ezek a szervezetek is visszajeleztek, hogy tapasztalataik szerint kevesebb felhasználó vesz részt aktívan az ilyen tematikájú lapok működésében, tartva a stigmatizációtól.

Amikor a kutatók szűkítették a keresési feltételeket, 522 megfelelő oldal maradt. 8Egyebek mellett kiszűrték a nem angol nyelvű oldalakat is.) Az emlőrák és a cukorbetegség témakörben voltak a legrelevánsabb oldalak, 50 mindkettő esetében, míg 49 releváns oldalt találtak a rák, pajzsmirigy, és az ízületi gyulladás kulcsszavakra. A stroke és a HIV már kevésbé gyakori téma volt, 10 oldalt találtak mindkettőből.
Ezek után az oldalakat elemezték a bennük fellelhető tartalom típusa szerint is.

Azt találták, hogy a tartalom 32,2 százaléka marketing és promóció, 20,7 százalék a tájékoztatást és az az egészségügyi állapot tudatosításának növelését szolgálja, 15,5 százalék "Wikipedia-típusú" oldal, és 9,4 százalék általános támogatás céljából jött létre.
A kutatók utolsó feladata annak mérése volt, hogy a felhasználók mennyire kötődnek az oldalakhoz. Körülbelül 22 millió „like”-ot kapott az összes vizsgált oldal, de ezek 86,9 százaléka jelölte meg a rák és az emlőrák oldalakat. Az AIDS és a cukorbetegség 4,5 százalékot kapott, a HIV és a lupus 1,1 százalékot, míg az összes többi oldal együtt kevesebb, mint 2 százalék „like”-t kapott.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.