Egészségpolitika

A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz

2014. SZEPTEMBER 26.

A Harvard és a Stanford kutatói közöltek egy publikációt a Journal of Medical Internet Research-ben (JMIR), amely feltárja, hogy milyen sok nyilvános adat áll rendelkezésre a Facebook-on több érdeklődésre számot tartó egészségügyi témáról.

A tanulmány szerzői, akik a Partners HealthCare Connected Health központ, valamint a Harvard Medical School és a Stanford University School of Medicine kutatói, először azonosították a 20 leginkább keresett egészségügyi kifejezést a Google-on. Közöttükvolt a "rák", "cukorbetegség", "gyomor", "herpesz", "hátfájás", "humán immundeficiencia vírus (HIV)," vérnyomás "," pajzsmirigy ", " mellrák "," arthritis "," hasmenés ", és a " stroke. "

A csapat azért választotta vizsgálódása terepéül a Facebook-ot, mert a Pew kutatási projekt megállapította, hogy az online felnőttek 71 százaléka használja a Facebookot, míg csak 17 százalékuk az Instagramot, 21 százalék használja a Twitter, és 22 százalék a LinkedInt.

"Azt találtuk, hogy egy egyszerű keresés a Facebookon az egészségügyi témákban számos irreleváns oldalt eredményez," állapították meg cikkükben a kutatók ." Ezen kívül, a legtöbb oldal marketing / promóciós célú volt, és viszonylag kevés oldalt szenteltek a közösségi támogatásnak. A közösségi támogatás különösen alulreprezentált volt a fertőző betegségekkel foglalkozó oldalak vonatkozásában. "

Eredményeik alapján javasolták az érintett szervezeteknek, hogy kezdeményezzenek több közegészségügyi beavatkozást a Facebook-on, hogy a közösségi háló felhasználói képesek legyenek könnyen megtalálni a fontos információkat. De ezek a szervezetek is visszajeleztek, hogy tapasztalataik szerint kevesebb felhasználó vesz részt aktívan az ilyen tematikájú lapok működésében, tartva a stigmatizációtól.

Amikor a kutatók szűkítették a keresési feltételeket, 522 megfelelő oldal maradt. 8Egyebek mellett kiszűrték a nem angol nyelvű oldalakat is.) Az emlőrák és a cukorbetegség témakörben voltak a legrelevánsabb oldalak, 50 mindkettő esetében, míg 49 releváns oldalt találtak a rák, pajzsmirigy, és az ízületi gyulladás kulcsszavakra. A stroke és a HIV már kevésbé gyakori téma volt, 10 oldalt találtak mindkettőből.
Ezek után az oldalakat elemezték a bennük fellelhető tartalom típusa szerint is.

Azt találták, hogy a tartalom 32,2 százaléka marketing és promóció, 20,7 százalék a tájékoztatást és az az egészségügyi állapot tudatosításának növelését szolgálja, 15,5 százalék "Wikipedia-típusú" oldal, és 9,4 százalék általános támogatás céljából jött létre.
A kutatók utolsó feladata annak mérése volt, hogy a felhasználók mennyire kötődnek az oldalakhoz. Körülbelül 22 millió „like”-ot kapott az összes vizsgált oldal, de ezek 86,9 százaléka jelölte meg a rák és az emlőrák oldalakat. Az AIDS és a cukorbetegség 4,5 százalékot kapott, a HIV és a lupus 1,1 százalékot, míg az összes többi oldal együtt kevesebb, mint 2 százalék „like”-t kapott.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.