Egészségpolitika

A felhalmozódott elektronikus egészségügyi adatok felhasználása olcsóbbá teszi a klinikai vizsgálatokat

2014. JÚLIUS 29.

A korábban rögzített elektronikus egészségügyi adatok felhasználása annak érdekében, hogy kiválaszthassák az elérhető legjobb kezelést a betegek számára a lehetséges megoldások közül, hatékonyabb és kevésbé költséges az adófizetők számára, mint a most létező klinikai vizsgálati folyamatok - egy új tanulmány szerint. A kutatást Staa professzor vezette a Clinical Practice Research Datalink (CPRD) tagjaként. A professzor a statinok használatát vizsgálta az elektronikus nyilvántartások nyomon követésével 300 olyan páciens esetében, akiknek nagy volt a szív-és érrendszeri betegség kockázata.
A vizsgálat második részében 31 résztvevő estében tekintették át az antibiotikumok használatát. Ezek a betegek krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedtek, amelyben légzési nehézségek jelentkeznek, elsősorban a légutak szűkülése miatt.
Jelenleg, amikor a kutatók szeretnék megtudni, hogy az egyik kezelés jobb e, mint a másik, hosszadalmas és költséges vizsgálatokat kell megszervezni, amelyek hosszú és komplikált űrlapok kitöltését követelik meg a betegektől és háziorvosaiktól egyaránt, rendszeres részvétel szükséges találkozókon, és mesterséges vizsgálati környezetben, amelyek nem reprezentálják a beteg viselkedését, rendszeres mindennapi életét a valóságban.
A jelen tanulmány céljából a kutatók egy új számítógépes programot telepítettek 23 háziorvosi rendelőben, Angliában és Skóciában. Ez a program képes volt bizalmasan megállapítani, melyik beteg vehet részt a programban, és lehetővé tette az orvosoknak, hogy bevonhassák a releváns potenciális résztvevőket egyetlen egér-kattintással.
A kutatók ezután a betegek elektronikus egészségügyi adatait vizsgálták, amint azt a Clinical Practice Research Datalink rögzítette, és amelyek frissítésre kerültek minden egyes orvos-beteg találkozás alkalmából, hogy figyelemmel kísérhessék az előírt kezelések hatását.
A feljegyzések tanulmányozásával a kutatók képesek voltak megérteni az egészségügyi mintázatokat meghatározott gyógyszerezés függvényében, a hagyományos vizsgálatoknál potenciálisan sokkal nagyobb és változatosabb mintán, valamint azt is, hogy milyen kezelés váltja ki a legjobb eredményt. A kutatás minimális hatással volt a páciensek életére; a betegek részéről, miután felajánlották a beleegyezésüket, nem volt szükség bármilyen aktív részvételre.
Prof van Staa azt mondta: "Az összegyűjtött elektronikus egészségügyi adatok felhasználása leegyszerűsíti a klinikai vizsgálatokat, s ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy továbbra is bizonytalanok legyünk, melyik gyógyszer nyújtja a legnagyobb egészségügyi előnyöket a betegek számára. Ez a vizsgálat másrészt megmutatta, hogy a tudósok ma már képesek arra, hogy olyan kutatásokat végezzenek, amelyek kiválasztják, hogy mi a legjobb kezelés a betegek számára. "
Miután lezárták a tanulmányt, interjúkra került sor a résztvevő 27 háziorvossal. Közülük 26 határozottan támogatta az új módszert. Tíz beteget is megkérdeztek, akik mind egyetértettek abban, hogy a rutin egészségügyi vizsgálat ilyetén kiegészítése teljesen elfogadható gyakorlat.
A további vizsgálatokat az elektronikus nyilvántartások klinikai vizsgálatok során való felhasználására már egy országos szervezet, a Farr Egészségügyi informatikai Intézet fogja elvégezni. A Farr intézetet arra alapították, hogy megértsék, a páciensek adatait hogyan lehet – a legmagasabb etikai normák betartásával - arra használni, hogy javuljanak az állami egészségügyi szolgáltatások.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.