Egészségpolitika

A felhalmozódott elektronikus egészségügyi adatok felhasználása olcsóbbá teszi a klinikai vizsgálatokat

2014. JÚLIUS 29.

A korábban rögzített elektronikus egészségügyi adatok felhasználása annak érdekében, hogy kiválaszthassák az elérhető legjobb kezelést a betegek számára a lehetséges megoldások közül, hatékonyabb és kevésbé költséges az adófizetők számára, mint a most létező klinikai vizsgálati folyamatok - egy új tanulmány szerint. A kutatást Staa professzor vezette a Clinical Practice Research Datalink (CPRD) tagjaként. A professzor a statinok használatát vizsgálta az elektronikus nyilvántartások nyomon követésével 300 olyan páciens esetében, akiknek nagy volt a szív-és érrendszeri betegség kockázata.
A vizsgálat második részében 31 résztvevő estében tekintették át az antibiotikumok használatát. Ezek a betegek krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedtek, amelyben légzési nehézségek jelentkeznek, elsősorban a légutak szűkülése miatt.
Jelenleg, amikor a kutatók szeretnék megtudni, hogy az egyik kezelés jobb e, mint a másik, hosszadalmas és költséges vizsgálatokat kell megszervezni, amelyek hosszú és komplikált űrlapok kitöltését követelik meg a betegektől és háziorvosaiktól egyaránt, rendszeres részvétel szükséges találkozókon, és mesterséges vizsgálati környezetben, amelyek nem reprezentálják a beteg viselkedését, rendszeres mindennapi életét a valóságban.
A jelen tanulmány céljából a kutatók egy új számítógépes programot telepítettek 23 háziorvosi rendelőben, Angliában és Skóciában. Ez a program képes volt bizalmasan megállapítani, melyik beteg vehet részt a programban, és lehetővé tette az orvosoknak, hogy bevonhassák a releváns potenciális résztvevőket egyetlen egér-kattintással.
A kutatók ezután a betegek elektronikus egészségügyi adatait vizsgálták, amint azt a Clinical Practice Research Datalink rögzítette, és amelyek frissítésre kerültek minden egyes orvos-beteg találkozás alkalmából, hogy figyelemmel kísérhessék az előírt kezelések hatását.
A feljegyzések tanulmányozásával a kutatók képesek voltak megérteni az egészségügyi mintázatokat meghatározott gyógyszerezés függvényében, a hagyományos vizsgálatoknál potenciálisan sokkal nagyobb és változatosabb mintán, valamint azt is, hogy milyen kezelés váltja ki a legjobb eredményt. A kutatás minimális hatással volt a páciensek életére; a betegek részéről, miután felajánlották a beleegyezésüket, nem volt szükség bármilyen aktív részvételre.
Prof van Staa azt mondta: "Az összegyűjtött elektronikus egészségügyi adatok felhasználása leegyszerűsíti a klinikai vizsgálatokat, s ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy továbbra is bizonytalanok legyünk, melyik gyógyszer nyújtja a legnagyobb egészségügyi előnyöket a betegek számára. Ez a vizsgálat másrészt megmutatta, hogy a tudósok ma már képesek arra, hogy olyan kutatásokat végezzenek, amelyek kiválasztják, hogy mi a legjobb kezelés a betegek számára. "
Miután lezárták a tanulmányt, interjúkra került sor a résztvevő 27 háziorvossal. Közülük 26 határozottan támogatta az új módszert. Tíz beteget is megkérdeztek, akik mind egyetértettek abban, hogy a rutin egészségügyi vizsgálat ilyetén kiegészítése teljesen elfogadható gyakorlat.
A további vizsgálatokat az elektronikus nyilvántartások klinikai vizsgálatok során való felhasználására már egy országos szervezet, a Farr Egészségügyi informatikai Intézet fogja elvégezni. A Farr intézetet arra alapították, hogy megértsék, a páciensek adatait hogyan lehet – a legmagasabb etikai normák betartásával - arra használni, hogy javuljanak az állami egészségügyi szolgáltatások.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.