Egészségpolitika

50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben

2013. ÁPRILIS 23.

A baleseti és sürgősségi A&E (accident & emergency) orvosok most már éjjel-nappal képesek biztonságosabb sürgősségi ellátásra, mintegy 500.000 beteg részére egész Bristol területén - köszönhetően az 50 helyi háziorvosi praxis által köttetett biztonságos kölcsönös elektronikus nyilvántartás megosztási megállapodásnak.

A Páciens Adatlap Hálózat (Patient Record Network - PRN) lehetővé teszi, hogy az A&E orvosok perceken belül megtekinthessék a betegek adatait az EMIS "EPR Viewer”-en (virtuális privát web hálózat speciális böngészővel), amely a legfontosabb információkat megjeleníti a beteg más orvosoknál elérhető adataiból.

Ezeket korábban telefonon vagy faxon igyekeztek megszerezni az érintett háziorvosoktól, s ez nyilván akadályokba ütközött a késő esti, hajnali, vagy hétvégi időpontokban. A háziorvosok szerint az új rendszer betegek életét mentheti meg.
A kezdeményezés a "GP Care" - Bristol háziorvosainak helyi szerveződése - és South Gloucestershire, Bristol és North Somerset akut kórházi szolgálatai, többek között a Bristol Királyi Kórház és Frenchay Kórház közötti együttműködésen alapul.

Roger Tweedale, GP Care vezérigazgatója azt mondta: "A GP Care a helyi háziorvosok konzorciuma, abból a célból jött létre, hogy megoszthassák egymással nézeteiket és büdzséjüket a betegellátás javítására. Annak lehetővé tétele, hogy háziorvosok és a helyi szakellátás megoszthassa a betegek adatait, első helyen volt a kívánságlistánkon. Az EMIS "EPR Viewer” segítségével ezt elértük – így a szükséges kezelés gyorsabban, biztonságosabban és sokkal hatékonyabban adható."

Dr. Simon Odum az Észak Bristol NHS tanácsadója személyesen megtapasztalhatta a kezdeményezés életmentő potenciálját: "Egyik betegünk a kórház épületében összeesett. Cerebrovascularis eseményt (stroke-ot) szenvedett, és nem értettük a beszédét elég jól ahhoz, hogy megtudjuk kórtörténetét és gyógyszerezését. Szóba jött a stroke kezelése thrombolysissel, és mivel megtekinthettünk minden fontos részletet a PRN-en (Páciens Adatlap Hálózat) keresztül, megismerhettük az aktuális gyógyszeres kezelését, és azonnal be tudtunk avatkozni. A késlekedés ilyen esetekben jelentős mértékben csökkentette volna a pozitív kimenetel valószínűségét."

A PRN egy robusztus biztonsági és irányítási keretrendszert ad a betegeknek és a háziorvosoknak a betegadatokhoz való hozzáférésben, és megfelel az adatvédelmi törvényeknek is.

Azok a háziorvosi praxisok, akik az EMIS (Egton Medical Information Systems Limited) Web klinikai rendszert használják, "real time" ellenőrizhetik, melyik helyi NHS szervezetek férhetnek hozzá a betegek adataihoz, természetesen a betegek kifejezett beleegyezésével.
A GP Care együttműködik a háziorvosokkal a rendszer működésének monitorozásában. Biztosítja továbbá, hogy a nyilvántartások ésszerűen, és a betegadatok titkosságának tiszteletben tartásával legyenek megosztva, azaz minden érdekelt csupán annyit láthasson belőlük, amennyire feltétlenül szükség van.

Roger Tweedale így folytatta: "a siker kulcsa az, hogy az adatok helyi szinten vannak megosztva, és nem országosan. A betegek könnyen megértik, hogy miért szükséges a helyi A&E csoportoknak megadni azt a lehetőséget, hogy gyorsan hozzáférhessenek a teljes egészségügyi dokumentációjukhoz, hiszen ez rendkívül hasznos és potenciálisan életmentő lehet."

A PRN jelenleg "csak néző" rendszer, de GP Care támogatja az elsődleges és másodlagos gondozási rendszer további integrációját Bristol körzetében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

1.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Absztraktok
SZEPT 23.

2.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Program
SZEPT 23.

3.

Lege Artis Medicinae

A peritonealis dialisiskezelés Magyarországon
SZEPT 23.