Egészségpolitika

50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben

2013. ÁPRILIS 23.

A baleseti és sürgősségi A&E (accident & emergency) orvosok most már éjjel-nappal képesek biztonságosabb sürgősségi ellátásra, mintegy 500.000 beteg részére egész Bristol területén - köszönhetően az 50 helyi háziorvosi praxis által köttetett biztonságos kölcsönös elektronikus nyilvántartás megosztási megállapodásnak.

A Páciens Adatlap Hálózat (Patient Record Network - PRN) lehetővé teszi, hogy az A&E orvosok perceken belül megtekinthessék a betegek adatait az EMIS "EPR Viewer”-en (virtuális privát web hálózat speciális böngészővel), amely a legfontosabb információkat megjeleníti a beteg más orvosoknál elérhető adataiból.

Ezeket korábban telefonon vagy faxon igyekeztek megszerezni az érintett háziorvosoktól, s ez nyilván akadályokba ütközött a késő esti, hajnali, vagy hétvégi időpontokban. A háziorvosok szerint az új rendszer betegek életét mentheti meg.
A kezdeményezés a "GP Care" - Bristol háziorvosainak helyi szerveződése - és South Gloucestershire, Bristol és North Somerset akut kórházi szolgálatai, többek között a Bristol Királyi Kórház és Frenchay Kórház közötti együttműködésen alapul.

Roger Tweedale, GP Care vezérigazgatója azt mondta: "A GP Care a helyi háziorvosok konzorciuma, abból a célból jött létre, hogy megoszthassák egymással nézeteiket és büdzséjüket a betegellátás javítására. Annak lehetővé tétele, hogy háziorvosok és a helyi szakellátás megoszthassa a betegek adatait, első helyen volt a kívánságlistánkon. Az EMIS "EPR Viewer” segítségével ezt elértük – így a szükséges kezelés gyorsabban, biztonságosabban és sokkal hatékonyabban adható."

Dr. Simon Odum az Észak Bristol NHS tanácsadója személyesen megtapasztalhatta a kezdeményezés életmentő potenciálját: "Egyik betegünk a kórház épületében összeesett. Cerebrovascularis eseményt (stroke-ot) szenvedett, és nem értettük a beszédét elég jól ahhoz, hogy megtudjuk kórtörténetét és gyógyszerezését. Szóba jött a stroke kezelése thrombolysissel, és mivel megtekinthettünk minden fontos részletet a PRN-en (Páciens Adatlap Hálózat) keresztül, megismerhettük az aktuális gyógyszeres kezelését, és azonnal be tudtunk avatkozni. A késlekedés ilyen esetekben jelentős mértékben csökkentette volna a pozitív kimenetel valószínűségét."

A PRN egy robusztus biztonsági és irányítási keretrendszert ad a betegeknek és a háziorvosoknak a betegadatokhoz való hozzáférésben, és megfelel az adatvédelmi törvényeknek is.

Azok a háziorvosi praxisok, akik az EMIS (Egton Medical Information Systems Limited) Web klinikai rendszert használják, "real time" ellenőrizhetik, melyik helyi NHS szervezetek férhetnek hozzá a betegek adataihoz, természetesen a betegek kifejezett beleegyezésével.
A GP Care együttműködik a háziorvosokkal a rendszer működésének monitorozásában. Biztosítja továbbá, hogy a nyilvántartások ésszerűen, és a betegadatok titkosságának tiszteletben tartásával legyenek megosztva, azaz minden érdekelt csupán annyit láthasson belőlük, amennyire feltétlenül szükség van.

Roger Tweedale így folytatta: "a siker kulcsa az, hogy az adatok helyi szinten vannak megosztva, és nem országosan. A betegek könnyen megértik, hogy miért szükséges a helyi A&E csoportoknak megadni azt a lehetőséget, hogy gyorsan hozzáférhessenek a teljes egészségügyi dokumentációjukhoz, hiszen ez rendkívül hasznos és potenciálisan életmentő lehet."

A PRN jelenleg "csak néző" rendszer, de GP Care támogatja az elsődleges és másodlagos gondozási rendszer további integrációját Bristol körzetében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.