Lege Artis Medicinae - 2022;32(11-12)

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Kedves Olvasónk!

BENCZÚR Béla

Az októberi, tematikus hypertonia-lapszám után újra a megszokott, színes tematikájú, a hazai orvostársadalom széles rétegeihez szóló év végi összeállítással jelentkezik a LAM Szerkesztősége, amelyből engedjen meg az olvasó egy kis szubjektív kedvcsinálót! A hálózatalapú járványterjedési modellek fogalmát a Covid-19-pandémia alatti időszakban ismerte meg az általános orvosi (és persze a laikus) közgondolkodás.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Káosz, krízis, karácsony. Gondolatok humánszféra-válság idején

KAPÓCS Gábor

Ismét eljött az év vége, megint nagyon gyorsan eltelt az esztendő. Közeleg a karácsony, a téli napforduló, a hosszú éjszakák és a nyugalom időszaka. Ehhez képest már napok óta azon töprengek, hogyan tudok most, ebben a hazai, európai és globális helyzetben egy igazán karácsonyi Töprengőt írni. Hogyan tudom ezt megtenni úgy, hogy valóban ünnepi legyen, de mégis leírjam, ami mostanában foglalkoztat.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Mozgásszervi fájdalmak a hazai gyakorlatban – klinikai jellemzők és funkcionális összefüggéseik vizsgálata

HODINKA László

Felmérésünk céljául a napi gyakorlatban jelentkező fájdalmak jellemzőinek (regionalitás, erősség és funkcionális következmények) a betegjellemzőkkel (nem, életkor, reumatológiai alapbetegségek, társbetegségek) való összevetését és összefüggéseik elemzését tűztük ki.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

A Koragyermekkori Evés-alvászavar Ambulancia ellátási modelljét kísérő tudományos nyomon követés módszertana

SCHEURING Noémi, DANIS Ildikó, GERVAI Judit, GULÁCSI Ágnes, ÁGOSTON Olga, SIBA Mónika, STADLER Judit, BALÁZS Krisztina, EGYED Katalin, KECSKEMÉTI Judit, HOLLÓSI Lilla Eszter, SZABÓ László

Háromrészes cikksorozatunkban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai Koragyermekkori Evés Alvászavar Ambulanciájának klinikai protokollját, az ellátás tudományos nyomon követésének modelljét és kutatásunk első statisztikai eredményeit mutatjuk be. Az osztályos háttérrel is rendelkező ambulancia az egészségügyi szektoron belül elsőként nyújtott szervezett ellátást hazánkban a kora gyermekkori állapot-, kisgyermekek és családjaik számára.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Válogatás a hálózatalapú járványterjedési modellek eredményeiből

BÓTA András, HAJDU László, BRYS Zoltán, KRÉSZ Miklós

A matematikai értelemben vett gráfok vagy hálózatok sokoldalú, szemléletes modellezési eszközt biztosítanak más tudományterületek számára, az orvos­tudomány számára is. Ebben a közleményben a fertőző betegségekkel kapcsolatos hálózati modelleket ismertetjük röviden. Az ismert, a tudományterület szakirodalmában meglévő eszközökön felül a fertőzési folyamatot kiválóan lehet modellezni hálózatokkal is.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Koronavírushoz kapcsolódó, magyarra lefordított szubjektív egészségértés kérdőív pszichometriai jellemzői

BÁNFAI-CSONKA Henrietta, BÁNFAI Bálint, JEGES Sára, BETLEHEM József

Az egészségértés fogalma egyre gyakrabban fordul elő a hétköznapokban is. A megfelelő egészségértés elengedhetetlen annak érdekében, hogy megfelelő döntéseket hozzunk az egészségünkkel. Kutatásunk célja a lakosság koronavírushoz fűződő egészségértésszintjének megismerésére alkalmas mérőeszköz, az eredetileg német nyelvű HLS-Covid-Q22 kérdőív magyar populációra való alkalmazási lehetőségének vizsgálata.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Felix D’Mello környezettoxikológiai kézikönyve I.

DARVAS Béla

Felix J. P. D’Mello 1968-ban helyezkedett el az Edinburgh School of Agriculture intézetében és kezdte meg ott kutatásait. Nyugdíjba vonulása óta is több kitűnő könyvet szerkesztett a CABI Publishing számára, köztük A Handbook of Environmental Toxicology: Human Disorders and Ecotoxicology című kiadványt is. A szóban forgó kötet 40 fejezetből áll, amit a bolygó különböző pontjain élő szakspecialisták írtak.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Szégyen és mentális egészség. A szégyenérzékeny megközelítés előtörténete

KELEMEN Gábor

A tanulmány a szégyenérzékeny gyakorlat előtörténetét vázolja. Az akut, krónikus és egészséges szégyenhez való köznapi és pszichoterápiás viszonyulásmód változásának áttekintése a II. világháború végétől napjainkig terjed. A nemzetközi tendenciák taglalását az első hazai kezdeményezések bemutatása követi. Luna Dolezal munkái alapján a szerző ismerteti a szégyenérzékeny gyakorlat főbb szempontjait.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

A gyermekkori daganatos betegséget túlélők hosszú távú gondozása. Interdiszciplináris fórum a MOTESZ felkérésére a MEAT és a Gyermekonkológiai Hálózat szervezésében

2022. október 26-án a Semmelweis Egyetem Sebészeti, tantermében interdiszciplináris fórumot tartottunk a MOTESZ, a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, valamint a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat szervezésében. A téma felvetése és szakmák közötti megvitatása több okból is időszerű. A gyermekkori daganatos betegségek gyógyításában számos területen igen jelentős áttörés történt az elmúlt évtizedekben

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Volt űrhajós, aki szívizomzata hatvan százalékát elvesztette

KOVÁCS Sándor

Az űrhajósok kiválasztásánál, felkészítésénél központi szerepet játszik a cardiovascularis működés lehető legrészletesebb vizsgálata, ami az első magyar űrhajós kiválasztásában is kulcsszerepet játszott. A jelölteknek olyan kardiológiai feltételeknek kell megfelelniük, amelyek mérése a hetvenes évek Magyarországán még nem volt megoldott, így e célból új vizsgálati módszereket kellett meghonosítani.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Ismét Greco-láz Budapesten

NÉMETH István

Bár még csak néhány hónapja zárt be a Bosch-kiállítás, 2022. végén máris egy újabb, El Greco életművét bemutató tárlat nyílt a Szépművészeti Múzeumban. Kétségtelen, hogy a hazai múzeumlátogatók korábban sosem kaphattak még ilyen átfogó képet a ma már az európai manierizmus egyik legjelentősebb mesterekénk ünnepelt, krétai születésű, évekig Itáliában dolgozó, majd Spanyolországba települt festő életművéről.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

„Doktor úr”, a grófnő

FALVAY Dóra

1864-ben két merőben szokatlan személy jelentkezett a zürichi egyetemen orvostanhallgatónak. Az még semmiség, hogy a cár alattvalói voltak, hiszen egész Európából érkeztek hallgatók a neves iskolába, de ez a két fiatal orosz valóban hallatlan újdonságot hozott: nő létükre óhajtottak felsőoktatásban részesülni, orvosdoktorrá válni! Az első úttörő, Nagyezsda Szuszlova 1867-ben kapta meg diplomáját.

Lege Artis Medicinae

2022. DECEMBER 20.

Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom: Halálról és életről. Amikor a gyászszakértő gyászol

KAZAI Anita

Az írásterápia működésmódjába kapunk bepillantást az író házaspár egyetlen közös könyve révén. A halálról könnyű mondatokban szóló, kiválóan szerkesztett és remekül fordított mű nehéz témája ellenére élvezetes és érdekes olvasmány. Bár a könyv első szerzőjeként Irvin D. Yalom van feltüntetve, valójában a második szerzőként szereplő feleség, Marilyn Yalom fő művéről van szó: hogyan teremtette meg sikeres szerző férjét.