Lege Artis Medicinae - 2014;24(08-09)

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

A Parkinson-kór a gyakorló orvosok szemszögéből

KOVÁCS Norbert

Az orvostudományban bekövetkezett robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően a Parkinson-kór az esetek döntő részében mára már jól kezelhető betegséggé vált. Megfelelő gyógyszeres és funkcionális idegsebészeti kezelés mellett a betegek munkaképessége és életminősége sokáig megőrizhető.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Inkretinhatáson alapuló kezelés racionalitása 1-es típusú cukorbetegségben

KIS János Tibor, GROSZ Andrea, SCHANDL László

Az inkretinhatáson alapuló készítmények terápiás helye a 2-es típusú cukorbetegek betegségkarrierjének elején van. Ezeknek a gyógyszereknek a hatásmechanizmusa részben azonban független a működő β-sejtektől, ezért terápiás hatás várható a 2-es típusú cukorbetegek betegségének későbbi fázisában, sőt 1-es típusú cukorbetegségben is.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Az amlodipin és atorvastatin kombinációjának előnyei és a kezeléssel szerzett tapasztalatok

KÓRÓDI Tünde

A hypertonia és a hyperlipidaemia két kiemelkedően fontos kockázati tényező, melyek önállóan is, de együttesen hatványozottabban felelősek a hazánkban érdemben még mindig nem csökkent cardiovascularis halálozásért.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Polyneuropathiaként jelentkező mikroszkópos polyangiitis esete

ZÖLD Éva, HORVÁTH Ildikó Fanny, TARJÁN Péter, BARTA Zsolt, ZEHER Margit

A mikroszkópos polyangiitis (MPA) a kis-ereket érintő, nekrotizáló gyulladással jellemzett szisztémás kórkép, mely az ANCA-asszociált vasculitisek csoportjába tartozik.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Jelentés a 2013. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából regisztráljuk és a LAM hasábjain évenkénti rendszerességgel közzétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

A diabetes és a króm

LIPTÁK Judit

Óvatos becslések szerint 2030-ra világszerte kétszeresére fog emelkedni a diabetes (azon belül is túlnyomórészt a 2-es típusú diabetes) prevalenciája. Ez 366 millió beteget fog jelenteni.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Hazai egészségügyi szakdolgozók véradással kapcsolatos attitűdje, véradási szokásai az egyes szakmacsoportokban

RAJKI Veronika, HIRDI Henriett Éva, BALOGH Zoltán, MÉSZÁROS Judit

Egészségügyi szakdolgozók körében vizsgálatot végeztünk, felmértük véradási szokásaikat és a véradással kapcsolatos ismereteiket.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Egészség-magatartás és szűrővizsgálat

DÖBRŐSSY Lajos, KOVÁCS Attila, CORNIDES Ágnes, BUDAI András

A dolgozat arra keres választ: mi befolyásolja a népesség részvételét a szűrővizsgálaton? A választ az egészség, egészségtudatosság, egészségkultúra, egészségmagatartás fogalmi rendszerén keresztül kö­zelíti meg, és azt igyekszik feltárni, milyen tényezők befolyásolják az egyének egész­ségtudatosságát.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Fulvesztrant és hosszú progressziómentes túlélés: áttétes emlőrákos betegünk esete

BÁNHEGYI Róbert János, LACZÓ Ibolya, FÜLÖP Ferenc, MELLÁR Erzsébet, CSIFFÁRI Margit, PIKÓ Béla

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Megyei Onkológiai Központjában az elmúlt 10 évben számos előrehaladott emlőrákban szenvedő betegünket kezeltük sikeresen fulvesztranttal. Közleményünkben közülük egy idős, hypertonia miatt évek óta gondozott, menopauzális hormonális státusú, metasztatikus emlőrákos betegünk esetét mutatjuk be részletesen.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

A laktulóz javítja a pszichometriai tesztekben nyújtott teljesítményt szubklinikus encephalopathiában szenvedő cirrhosisos betegek esetében

LIPTÁK Judit

A cirrhosisos betegek esetében számottevő mértéket érhet el az intra- és extrahepaticus portoszisztémás sönt. A véráramlásnak ez az eltérése lehet legalább részben a felelős a csökkent hepatocellularis funkcióért, és különböző mértékű agyi károsodást okozhat egyértelmű encephalopathia nélkül is.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Komplex művészeti élmény

NAGY Zsuzsanna

A Szépművészeti Múzeum 2014 őszén egy önálló rendezvénysorozatot szervez TEXTÚRA 2014 címmel. Ennek szellemi előzménye a tavaly megrendezett, nagy sikerű „Ganymed Goes Europe” című nemzetközi színházi projekt, amelynek alapötlete a következő: 10 elismert hazai író egy-egy, a múzeumban föllelhető műalkotást választ ki, majd annak inspirációs erejétől áthatva 10 új irodalmi művel áll elő.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Dr. Tompa Anna: Globalizáció és egészség

BALÁZS Péter

A globalizáció nem az egészségügy saját szakkifejezése. Minden társadalmi-gazdaságikulturális folyamatra érvényes a 20. század második felétől kezdődően.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Egy különös uralkodó - Wagner és II. Lajos bajor király kapcsolata

KÖVES Péter

Vannak uralkodók, akiket nem a birodalmuk gyarapítása, háborúik, törvénykezésük következményeként őriz meg az utókor megkülönböztetett figyelemmel, hanem excentrikus magatartásuk, uralkodásra való alkalmatlanságuk, vagy éppen az elhívatottság alapján, hogy a művészetek pártolását tekintették főfeladatuknak.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Görgei Arthur fejsebe

ÓCSAI Antal

Görgei Arthur, aki 1818-ban a felvidéki Toporcon született, a magyar szabadságharc tábornoka, fővezére, ez idő tájt hadügyminisztere is, 1849. július 2-án a Komárom melletti Herkálypuszta térségében személyesen vezetett lovasroham alkalmával egy orosz gránátrepesztől életveszélyes fejsebet szenvedett.

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Két üres szék: egy tragikus barátság története - Festői találkozások

GEREVICH József

A londoni Tate Galéria és az amszterdami Van Gogh Múzeum őriz két olyan Van Goghfestményt, a Van Gogh széke pipával, és a Gauguin karosszéke könyvekkel és gyertyákkal címmel, melyek mint egy diptichon két táblája tartoznak össze.