LAM Extra Háziorvosoknak - 2011;3(03)

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők cardiovascularis kockázata

FARSANG Csaba

Az elmúlt évtizedben számos eredeti és összefoglaló közlemény, valamint metaanalízis eredménye jelent meg a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) cardiovascularis biztonságosságáról. Miután ez a gyógyszercsoport egyike a leggyakrabban alkalmazottaknak, és számos formája recept nélkül is (OTC) kapható, szükségesnek látszik összefoglalni a biztonságosságra vonatkozó legfontosabb eredményeket és felhívni a figyelmet e szereknek a szív- és érrendszert potenciálisan károsító mellékhatásaira.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

Az alvadásgátlás fejlődése az elmúlt két évtizedben

SAS Géza

A LAM 20. évfordulója alkalmából neves cikkírónk egyebek között azt boncolgatja, hogy a klinikai vizsgálatok eredményei vajon megállják-e a helyüket a valós életben is. Az új, de drága antikoagulánsok háttérbe szorítják-e a korábbi, hatásos és megfizethető gyógyszereket?

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

Új fix kombináció a hatékony cardiovascularis prevencióban

NAGY András Csaba

A magasvérnyomás-betegség korszerű kezeléséről könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre. Az elmúlt 10-20 év tapasztalatai számos területen írták át a gyógyszeres kezelés és a szövődmények megelőzésének gyakorlatát. Nemcsak az újabb és újabb hatóanyagok megjelenése forradalmasította a terápiát, hanem a kombinációs kezelés bevezetése is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

Az acetilszalicilsav szerepe a vascularis prevencióban és terápiában

SIMONYI Gábor

A cardiovascularis betegségek vezetik a haláloki statisztikákat a világon és Magyarországon is. Az acetilszalicilsav cardiovascularis prevencióban játszott szerepének igazolása után, 1989-ben vált széleskörűvé az alkalmazása, amikor ismertté váltak a Physician’s Health Study eredményei. Ebben a vizsgálatban igazolták, hogy acetilszalicilsav rendszeres szedésével csökkenthető a szívinfarktus és a stroke előfordulása.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

A derékfájás diagnosztikája

APÁTHY Ágnes, PENCZNER Gabriella

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

A probiotikumból származó szolúbilis fehérje EGFR-függő mechanizmussal csökkenti egérben a bélgyulladást

LIPTÁK Judit

Preklinikai vizsgálatokban próbálják tisztázni a probiotikumok hatásmechanizmusát akut és krónikus gastrointestinalis betegségekben. Yan és munkatársai a p40 szolúbilis fehérje citoprotektív hatását igazolták. A bélhámsejtek aktívan részt vesznek a bélcsatorna mikrobiotikus flórájának kölcsönhatásaiban. Ennek károsodása összefüggésben áll a gyulladásos bélbetegségekkel.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

Instant kultúra követeli a gyógyszert - Interjú Buda Bélával

NAGY Zsuzsanna

Dr. Buda Béla pszichiáter nemrégiben megjelent könyve, Az elme gyógyítása a szakma és a laikus közönség által régóta várt összegzése a pszichiátria égető problémáinak. A szerző a LAM szerkesztőbizottságának is tagja.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

A modern művészet élvonalában: a Nyolcak

NEMESI Zsuzsanna

A XX. század eleji nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum. A kiállítás gerincét a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti tárlatának (1909, 1911, 1912) rekonstrukciós kísérlete képezi.

LAM Extra Háziorvosoknak

2011. JÚNIUS 10.

Az új ismeretek sokasága - Farsang Csaba: A hypertonia kézikönyve

RÁCZ Károly

A Medintel Könyvkiadó gondozásában 2010 végén jelent meg A hypertonia kézikönyve harmadik, átdolgozott és bővített kiadása, amelyet az első és második kiadás szerkesztője, Farsang Csaba professzor szerkesztett.