LAM Extra Háziorvosoknak - 2009;1(04)

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

A krónikus köhögésről a fül-orr-gégész szemszögéből

GERLINGER Imre

A krónikus köhögés a betegek számára komoly pszichés megterhelést és életminőség-romlást jelent. A klinikai tanulmányok szerzőinek többsége egyetért abban, hogy ép immunrendszerű, nem dohányzó, angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) -gátlót nem szedő, negatív mellkas-röntgenfelvétellel rendelkező betegek esetében a krónikus köhögés leggyakoribb okai a következők: váladékcsorgás a garatba (post-nasal drip syndrome, PNDS), allergia vagy krónikus rhinosinusitis, asthma, gastrooesophagealis (GERD) vagy laryngopharyngealis reflux (LPR).

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

RE-LY (Randomized Evaluation of Long-term anticoagulant therapY)

MATOS Lajos

Kezelés: Dabigatran, naponta 2×110 mg vagy 2×150 mg. A kontrollcsoport warfarint szedett, 1, 3, 5 mg dózisban, hogy a legalább havonta ellenőrzött INRérték 2,0-3,0 között legyen. Kísérő kezelés: Napi <100 mg adagban nem volt akadálya acetilszalicilsav adásának. A vizsgálat elején a kinidinnel kezelt betegek szedhették ezt a gyógyszert is, de két év múlva a vizsgálati tervet módosították, és a kinidinterápiát kizárták a tanulmányból, mert fölvetődött, hogy kölcsönhatásba kerülhet a dabigatrannal.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

A béta-receptor-blokkolók hatása hypertonia, angina pectoris, szívelégtelenség és metabolikus szindróma esetén

BENCZÚR Béla

Az elmúlt évek nagy hypertoniavizsgálatai, amelyek a konvencionális (béta-blokkoló és/ vagy diuretikum) és az újabb gyógyszeres kezelést (kalciumantagonista, angiotenzinkonvertázgátló, angiotenzinreceptor-blokkoló) hasonlították össze, egyre több kétséget ébresztettek a béta- blokkolók preventív hatásait illetően. Végül 13 tanulmány metaanalízise egyértelműen igazolta...

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Inzulinpumpa-kezelés 1-es típusú diabetes mellitusban

KIS János Tibor, KAUTZKY László, GROSZ Andrea

Magyarországon is egyre több diabeteses felnőtt és gyermek használja ezt az eszközt. A pumpákkal ma már pontosan, az élettani inzulinelválasztáshoz hasonlóan lehet beállítani az adagolást, és a technikai fejlődésnek köszönhetően a szövődmények száma jelentősen csökkent.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Magyarország, 2008: skorbut?

ILIÁS Ákos, FALUDI Péter, TALLER András

Mindkét alsó végtagon kialakult konfluáló haematoma, alsó végtagi petechiák, indítékszegénység, mozgási nehezítettség miatt sürgősséggel utalták osztályunkra...

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Béta-receptor-blokkolók a krónikus szívelégtelenség kezelésében

ROSTÁS László

A szívelégtelenség, akárcsak a nyugat-európai államokban és Amerikában, hazánkban is népegészségügyi probléma. A felnőtt lakosság 3%-át érinti, míg a 65 év felettieknek legalább 6%-át, mivel gyakorisága az életkorral arányosan nő.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

A béta-receptor-blokkolók felett újra kék az ég?

NAGY Viktor

A béta-receptor-blokkolókkal kapcsolatosan korábban olyan bizonyítékok jelentek meg, amelyek megkérdőjelezték alkalmazásuk biztonságosságát a magasvérnyomás-betegség kezelésében, legalábbis első lépcsőként, monoterápia formájában. Két nagy betegszámú, véletlen besorolásos vizsgálatban - LIFE, ASCOT - összehasonlították a régi és új vérnyomáscsökkentők cardiovascularis eseményekre kifejtett hatását.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Utazás Antarktiszra

KERESZTES Miklós

A világ legviharosabb területén, a Drake-átjárón (Tűzföld, Horn-fok) kellett hajónknak 1000 kilómétert megtennie, hogy az antarktiszi partokat elérjük. (Ki is osztották azokat a bizonyos zacskókat…)

A szerző következő fotóriportja: Nepál madártávlatból

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Kannibalizmus a filmvásznon

TÚRY Ferenc, PÉTER Orsolya Márta

A kannibalizmus a humán értékek elutasításának, az ember elállatiasodásának egyik szimbóluma. A filmvásznon az emberevés mindig erős érzelmeket kavar, hiszen az emberi agresszivitás szélsőséges kifejeződése.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Interjú dr. Dobó Katalin családorvossal

Dobó Katalin családorvos és belgyógyász szakorvos több mint 15 éve dolgozik családorvosként. Életútja megmutatja, hogy a pszichoterápiás tudás milyen nagymértékben kamatoztatható a háziorvosi praxisban. A Bálint Mihály-féle esetmegbeszélő csoportok újjáélesztésének és e módszer alkalmazásának is aktív részese.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

A Láthatatlan kiállítás üzenete

NAGY Zsuzsa

Míg a kijáratot el nem érjük, sötétben kell araszolni, szemet meregetni, hátha egy halvány derengés felfedezhető volna, de nem, cipőorral tapogatózni, bukdácsolni, araszolgatni, egymást lapogatni kell ebben a szűk-tág, ki tudja, mekkora térben, amely egyrészt nem terjed túl a bőrömön, másrészt isten tudja, milyen végtelenbe nyúlik.

LAM Extra Háziorvosoknak

2009. OKTÓBER 12.

Költő és körorvos William Carlos Williams

SZLUKOVÉNYI Katalin

„Nincsenek ideák, csak a dolgokban” - de mik azok az ideák, amiket tagad? Mik azok a dolgok, amiket állít William Carlos Williams, a modern amerikai költészet egyik mértékadó szerzője, aki 41 éven át dolgozott szülővárosában háziorvosként.