Ideggyógyászati Szemle - 1999;52(11-12)

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Elektrofiziológiai vizsgálatok amyotrophiás lateralsclerosisban

HIDASI Eszter, BOCZÁN Judit , MECHLER Ferenc

Sporadikus amyotrophiás lateralsclerosisban szenvedő 9 beteg és 8 kontroll mágneses ingerléses és sorozatos szomatoszenzoros kiváltottválaszvizsgálatát végeztük el, hogy a mozgató- és érzőrendszer funkcionális változásait objektíven mérjük.

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

A leukoaraiosis klinikai és elektrofiziológiai vizsgálata

SCHEIDL Erika, JUHÁSZ Csaba, FARSANG marianna, SZOMBATHELYI Éva, SZIRMAI Imre

A leukoaraiosis az idős betegek agyi komputertomográfiás és mágneses rezonanciás felvételein gyakran látható elváltozás, amelynek pontos patomechanizmusa tisztázatlan.

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Mikroelektródás intraoperatív elektrofiziológiai vizsgálati módszer a neurogén fájdalom és a mozgászavarok stereotaxiás sebészi kezelése során

HORVÁTH Zsolt, BALÁS István, KÖVÉR Ferenc, DIBÓ György, CSALA Béla, KOVÁCS Attila, NIEDETZKY Csaba, KELLÉNYI Lóránt, DÓCZI Tamás

A gyógyszeres kezelésre nem reagáló neurogén fájdalmak és extrapiramidális mozgászavarok műtéti kezelésére manapság újból egyre nagyobb teret hódítanak a stereotaxiás módszerrel végzett diszkrét törzsdúci laesiók.

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Gerincvelői kompressziót okozó spinalis tophus uraticus

GYŐRBÍRÓ Zsolt, KELEMEN József, IMRE László, KOPA János, NOVOTHNY György

A köszvény a purinanyagcsere genetikai vagy szerzett zavarából származó megbetegedés, amelyben a húgysav felszaporodik a vérben, nátriumsója lerakódik bizonyos szövetekben, főleg az ízületekben és a vesékben így azok gyulladásos vagy degeneratív elváltozását okozza

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Haemostasisvizsgálatok fiatalkorú ischaemiás cerebrovascularis betegeknél

FOLYOVICH András, VASTAGH I., VITASZIL E., ILNICZKY S., NEMES L., CZEGLÉDI A.

A cerebrovascularis kórképek a halálokok sorában a harmadik helyen állnak a fejlett országokban. A fiatalkorban kialakuló ischaemiás cerebrovascularis betegségek 35-40%-a tisztázatlan eredetű (cryptogen stroke)

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Spontán liquorhypotonia

PÉNZES Tamás, GÁCS Gyula

Az intracranialis hypotonia klinikai tünetcsoportját jól ismerjük a posztpunkciós panaszok révén. Spontán létrejövő liquorhypotoniát Schaltenbrand írt le első alkalommal 1938-ban akut aliquorrhoea megjelöléssel.

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

A neuromodulátorok hatása a központi idegrendszeri génexpresszió és homeosztázis egyidejű szabályozására - vizsgálatok viselkedésbiológiai és celluláris szinten patkányokon

KÁTAY Lívia

A központi idegrendszer plaszticitása és az ezzel összefüggő génkifejeződés. A központi idegrendszer mind fejlődése, mind a felnőtt élet során állandóan változik, hatalmas mennyiségű külső ingert és információt vesz fel, adaptál és ad rájuk azonnali választ.

Ideggyógyászati Szemle

1999. NOVEMBER 01.

Nemzetkozi epilepsziaellenes liga magyarországi tagozata

EISLER Olga, LAJTAI László, SZUPERA Zoltán

Bármilyen hihetetlen, a hivatalos nepáli egészségügy az ország lakosságának húsz százalékát ha ellátja. A huszonkét milliós népességre összesen mintegy 1500 orvos jut, de a túlnyomó többség a fővárosban dolgozik.