Ideggyógyászati Szemle - 1992;45(05-06)

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

BOTULIN A TOXIN JELENTŐSÉGE FOKÁLIS DISZTÓNIÁK KEZELÉSÉBEN

DR BIHARI Katalin

A fokális disztóniák, elsősorban a blefarospazmus, hemifaciális spazmus és a nyaki disztóniák (pl. tortikollisz) kezelésében ma már világszerte elismerten a legjobb módszer a botulin A toxin injekció.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

INTERIKTÁLIS EPILEPSZIÁS TÜSKEKISÜLÉSEK VIZSGÁLATA AMPLITÚDÓ-MAPPING SEGÍTSÉGÉVEL

CLEMES Béla

Az amplitúdó-mapping a skalpon regisztrált feszültségviszonyokat jeleníti meg ún. agytérkép (map) formájában. A szerző az epilepsziára jellegzetes interiktális izgalmi jelek amplitúdómapping irodalmát tekinti át.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

AZ INTRAOPERATÍV ULTRAHANGVIZSGÁLAT SZEREPE A CENTRALIS LOKALIZÁCIÓJÚ AGYDAGANATOK ELTÁVOLÍTÁSÁBAN

DR CZIRJÁK Sándor, DR KÓNYA Eszter, DR PARAICZ Ervin, DR PÁSZTOR Emil

A szerzők az intraoperatív ultrahang idegsebészeti alkalmazásának hasznát taglalják két, sebészetileg nehezen megközelíthető, a centralis regioban elhelyezkedő tumor műtéte során és hangsúlyozzák a sulcuson keresztüli tumormegközelítés előnyeit.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

AZ E VITAMIN (ALFA-TOKOFEROL) KEZELÉS ANTIOXIDÁNS HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA SCLEROSIS MULTIPLEX, MY ASTHENIA GRA VIS ÉS KÜLÖNBÖZŐ EREDETŰ POLYNEUROPATHIÁK ESETÉBEN

DR HORVÁTH Rita, DR ANSELMO Viktória, DR SZOBOR Albert, DR SIMON György

E vitamint (alfa-tokoferolt) több neurológiai betegség adjuváns terápiájában alkalmazzák empirikus alapon, feltételezve, hogy a kórfolyamatokban oxigéntartalmú szabadgyökfogó - scavenger - hatása szerepet játszik.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

MYASTHENIA GRA VIS: FAMILIARIS ELŐFORDULÁS KÉT GENERÁCIÓBAN

DR SZOBOR Albert

Szerző 15 éve követett család myastheniás betegeit ismerteti. Az első észlelés latens betegei közül négy nőtestvér myastheniában betegedett meg, a második generációban pedig három további beteget észlelt. E család egyedi észlelés az irodalomban, aminek genetikai jelentősége hangsúlyozható.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

A CSALÁDTERÁPIA SZEREPÉRŐL EVÉSZAVAROKBAN

DR WILDMANN Márta, DR TÚRY Ferenc

A szerzők áttekintik az evészavarokra vonatkozó családterápiás irodalmat, különös tekintettel a Minuchin képviselte philadelphiai, a Selvini-Palazzoli nevéhez kapcsolódó milánói iskolára és az úgynevezett „második generációs" integratív-eklektikus megközelítésekre.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

Fórum

Vannak-e változások a stroke interdiszciplináris szemléletében? Vannak változások ott, ahol egyetértés van a belgyógyászati osztályok és az agyi érbetegek nagy tömegét ellátó ideggyógyászati osztály között.

Ideggyógyászati Szemle

1992. MÁJUS 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA

DR NAGY Zoltán

A Neurológiai Szakmai Kollégium 1992. március 31-én Prof. Dr. Halász Péter előterjesztése alapján tárgyalta a „Családorvosi ellátás kompetencia szintjét a neurológiai betegségek ellátásában", továbbá a „Rezidensrendszer bevezetésének lehetőségeit" a debreceni, pécsi Orvostudományi Egyetemek oktatási rektorhelyetteseinek anyaga alapján.