Ideggyógyászati Szemle - 1992;45(07-08)

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

MALIGNUS L-DOPA MEGVONÁSOS SZINDRÓMA ÉS DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKAI KÉRDÉSEI

TAKÁTS Annamária

A malignus L-dopa megvonásos szindróma 1981 óta ismert mint új neurológiai tünetegyüttes. Elkülönítő kórismézésében a malignus neuroleptikus szindróma, a malignus hipertermia, a fatális katatonia, valamint a Parkinsonszindrómában előforduló krízis állapotok és az akinetikus végállapot szerepelnek.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

KVANTITATÍV EEG ÉS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK A KLINIKAI GYAKORLATBAN

BÖRÖCZ István

Az elmúlt évtized során a komputeres rendszerek alkalmazása egyre növekvő szerepet kapott a klinikai elektrofiziológiában is. Jelen tanulmány igyekszik összefoglalni mindazon információkat, amelyek ezen számítógépes (kvantitatív) módszerek előnyeinek és korlátainak megértéséhez szükségesek.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

A LIQUOR CEREBROSPINALIS IgM ÉS IgA KONCENTRÁCIÓINAK MÉRÉSE MÓDOSÍTOTT RADIALIS IMMUNDIFFÚZIÓS MÓDSZERREL

BARACZKA Krisztina, SZEGEDY László

Szerzők az 1986 és 1991 között elvégzett vizsgálataik alapján, a liquor cerebrospinalis lgM és lgA koncentrációjának mérésére módosított radiális immundiffúziós módszert ismertetik.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

VALPROÁT (CONVULEX) MONOTERÁPIA GENERALIZÁLT EPILEPSZIÁS BETEGEKBEN

CLEMENS Béla, MÉNES Andrea

A szerzők a valproát (Convulex) monoterápia hatékonyságát vizsgálták prospektív tanulmányukban, 104 generalizált idiopátiás, tüske hullámmintával járó epilepsziás betegükben.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

TÁLYOG A BASALIS CISTERNÁKBAN A IV. KAMRA KÖVETKEZMÉNYES HYDROCEPHALUSÁVAL

PARAICZ Ervin, VÁRALLYAY György, PRINCZINGER Ágota, SZÉNÁSY József

Szerzők purulens meningitis után a hidat és a nyúltvelőt deformáló vaskos tokkal övezett tályogot mutattak ki a basalis cisternákban, mely radikális eltávolítás után gyógyult. Ezután a nem teljesen izolált IV. kamra ballonszerűen kitágult, ami az ide beültetett shuntre visszafejlődött.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

TRANSIENS TUMOR ATTACK

PATAY Zoltán, ALAIN Tournade, BERKY Mihály, PANNONHEGYI Albert, JEAN-PAUL Braun

A szerzők tizenegy eset kapcsán összefoglalják a klinikailag legelőször transiens neurológiai deficit formájában megnyilvánuló intracraniális tumorok diagnosztikájával kapcsolatos tapasztalataikat. Megállapítják, hogy a manapság használatos képalkotó eljárások birtokában a korábban főként klinikai oldalról felvetett differenciáldiagnosztikai problémák java része megoldottnak tekinthető, mindazonáltal a radiológiai kórismézés tekintetében időnként továbbra is felmerülhetnek bizonyos nehézségek.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

MAGYAR IDEG- ÉS ELMEORVOSOK TÁRSASÁGA

PROF. DR. NAGY Zoltán

A Neurológiai Szakmai Kollégium 1992. április 16-án rendkívüli ülést tartott. A Debreceni Orvostudományi Egyetem rektora levélben fordult a Kollégiumhoz, hogy minősítse az Ideg- és Elmegyógyászati Klinikán megüresedő tanszékvezető egyetemi tanári állásra pályázó Dr. Mechler Ferenc egyetemi tanár és Dr. Csiba László egyetemi docens pályázati anyagát.

Ideggyógyászati Szemle

1992. JÚLIUS 01.

A NEMZETKÖZI EPILEPSZIAELLENES LIGA MAGYARORSZÁGI TAGOZATANAK I. KONGRESSZUSA

Szerző áttekinti az utóbbi három évben operált epilepsziás betegeik klinikai, neuroradiológiai, neurofiziológiai és neuropszichológiai vizsgálati eredményeit. Megvizsgálja az epileptológiai gondozás és a műtéti indikáció egyes összefüggéseit. Összehasonlítja az egyes preoperatív vizsgálatok jelentőségét a műtét indikációja és a műtéti eljárás megválasztása szempontjából.