Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(09)

Ideggyógyászati Szemle

1990. SZEPTEMBER 01.

Agorafóbiás személyek kezelésében használatos viselkedésterápiás segédeszköz ismertetése és hazai adaptációjával kapcsolatos tapasztalatok

DR KÁLLAI János

Az elmúlt évtizedben a kognitív és viselkedésterápiák területén mutatkozó robbanásszerű fejlődés nagymértékben gyarapította az új pszichoterápiás módszerek számát. Ezen új módszerek közé tartozik a bemutatandó mindennapi élethelyzetekben végzett gyakorlatokra alapozott (home-based treatment) viselkedésterápiás segédeszköz, mely az agorafóbiások pszichoterápiája során hatékony kiegészítő terápiás módszer.

Ideggyógyászati Szemle

1990. SZEPTEMBER 01.

A pszichiátriai ellátás harmadik forradalma. A Nap utcai modell és a fejlesztés irányai

DR TRINGER László, SIMON Lajos, RATKÓCZI Éva

1817-ben egy kvéker pap Friends' Asylum néven egy elmeintézetet alapít a pennsylvaniai Frankfurtban, ahol a betegek számára emberi körülményeket teremt, s a személyzetet is ebben az értelemben neveli. Ezzel veszi kezdetét Amerikában a tébolydák belső átalakulása, amely „morális terápia" néven vonult be a történelembe.

Ideggyógyászati Szemle

1990. SZEPTEMBER 01.

Carotis és vertebrobasilaris területi ischaemiás kórképek egyéves követése

DR ASZALÓS Zsuzsa, DR SZEGEDI Norbert, DR NAGY Zoltán

A cerebrovascularis kórképek therapiájára vonatkozó közlemények túlnyomó többsége carotis területi elváltozásokra, vagy kevert betegcsoportokra vonatkoznak, miközben nem bizonyított, hogy a két érrendszer azonosan reagál az egyes kezelési módszerekre.

Ideggyógyászati Szemle

1990. SZEPTEMBER 01.

Evészavarok prevalenciája egyetemista populációban

DR TÚRY Ferenc, DR SZABÓ Pál, SZENDREY Gabriella

A táplálkozás komplex folyamatának első fázisa a táplálékfelvétel, a táplálkozási viselkedés, azaz az evés. Az evészavarok az utóbbi évtizedben a pszichiátriai érdeklődés előterébe kerültek, hazánkban is fokozódik a figyelem irántuk[1, 44].

Ideggyógyászati Szemle

1990. SZEPTEMBER 01.

Gerincvelői teratóma operált esete

DR ZOLTAY Gábor

B. J.-né 25 éves nőbeteg. Korábbi betegségei közül hyperthyreosis emelendő ki. Klinikai felvétele előtt 8 évvel, terhessége 6-7 hónapjában volt először heves nyaki fájdalma, nyakát hátrafeszítve, mereven tartotta. Hasonló fájdalma volt 6 és 4 évvel ezelőtt is.