Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(06)

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Adatok és gondolatok a schizophrenia haemodialysis kezelésének vitájához

DR. SZILÁRD János, DR. ENGELHARDT József, DURKÓ Irene, DR. GÁL György, DR. KISS Éva

A szerzők 34 schizophreniás beteg 218 haemodialysis kezelésével szerzett tapasztalataikról számolnak be. A betegek többsége egyéb somatoterápiás módszerekre rezisztens chronicus schizophreniás volt, 37 százalékuk mutatott javulást a kezelést követően. Az akut schubbain levő, kevesebb számú beteg felénél tapasztaltak érzélkel,hető javulást. A kezelésekikel egyidőben a betegek szérumában opioid hatású anyagok és a Mauve faktor (5-hydroxy-hemopyrrol-1actam) mennyiségi , változását követték. Adataik alapján a haemodialysis adta lehetőségeket schizophrenia terápiájában és kutatásában nem lehet még kimerítettnek tekinteni.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Adatok az alkohol, epilepszia és a secunder porphyria lehetséges összefüggéseihez

DR. SOMOGYI István, DURKÓ Irene, DR. RASKA László, DR. DIBÓ György, DR. JÁRDÁNHÁZY Tamás

A szerzők ismeretlen okú alkralmi epilepsziás epizódok hátterét vizsgálva 15 férfi beteg adatai alapján - szükségesnek tartják a heteroamamnezist alkohol irányában. Eseteikben okozati összefüggést tételeznek fel az alkoholizálás okozta secunder coproporphyria, az irritatív EEG és az enyhe fokú centralis és perifériás neuronikárosodás okozta neurológia tünetek között.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Hormonális változások a nők climacteriumban és involutióban kezdődő endogen psychosisaiban

DR. MOLNÁR Gábor, DR. BAZSÁNÉ Karsai Zsuzsa, DR. TAKÁCS István, DR. SMID István

A szerzők a DSM-III szerint 30 maior depressio, 11 atypusos psychosis és 10 paranoid psychosis miatt kezelt 45-74 éves nő serum FSH-, LH-, prolactin-, ACTH-, oestradiol-, progesteron-, testosteron- és cortisol-koncentrációját vizsgálták RIA-módszerrel.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Kétoldali trigeminus neuralgia kezelése thermorhizotomiával

DR. DEÁK György, DR. TÓTH Szabolcs

A szerzők 9 thermorihizotomiáv.al kezelt, kétoldali trigerninus neuralgias betegnél szerzett tapasztalatokat elemzik. Megállapítják, hogy bilateralis tic douloureux esetén, egy vagy kétoldali thermorhizotomiával fájdalommentességet (6 beteg), vagy jelentős fájdalomcsökkenést (3 beteg) sikerült elérni. Hangsúlyozzák, hogy a trigeminus neuralgia kétoldali fennállásakor thermorhizotomia szigorú feltételek mellett akkor indokolt, ha a konzervatív kezelés és a nem destructív beavatkozások eredménytelenek maradnak.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Tapasztalataink egy új antidepresszáns készítménnyel: a Trazodone-nal

DR. LIPCSEY Attila, DR. NAGY Endre

A szerzők 37, különböző típusú depresszióban szenvedő beteg Trazodon-kezelésén szerzett tapasztalataikról számolnak be. A vizsgálatok alapján levonható az a következtetés, hogy az antidepresszáns terápiás hatása alapvetően azonos más hatékony antidepresszánsok hatásával. Fontos azonban, hogy a Trazodon adásakor más antidepresszánsokkal ellentétben az antikolinerg mellékhatás elhanyagolható, ami jelentősen javítja a gyógyszer tolerálhatóságát. A Trazodon alkalmazásának másik előnye abban a jelenségben rejlik, hogy mivel a Trazodon kardiovaszkuláris mellékhatása minimális, így a gyógyszer hatékonyan alkalmazható az idősek depressziójának kezelésére is.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

A Sclerosis Multiplex előfordulásának néhány sajátossága osztályunk beteganyagában

DR. ZSOLNAI Mária, DR. GERGELY Sylvia, DR. SOMLÓ Zoltán

A szerzők közleményükben osztályukon kezelt Sclerosis Multiplexes beteganyag értékelése során szerzett tapasztalataikról és megfigyeléseikről számolnak be.

Ideggyógyászati Szemle

1987. JÚNIUS 01.

Vizuális kiváltott potenciálok vizsgálata migrénben

JELENCSIK Ilona, MOGYORÓS Ilona, AUGUSZT Anna, KOVÁCS Katalin

Vizuális kiváltott potenciálok vizsgálata a látópálya károsodásának diagnosztikájában jól ismert és felhasznált [1, 2] módszer. Bár a kiváltott válaszokban észlelt eltérések elsősorban anatómiai károsodást jeleznek, egyéb tényezőkben, pl. neurotranszmitterekben történt változásra - parkinsonismusban [3, 4], phenylketonuriában[5]-, ill. ischaemiás károsodásra is utalhatnak. A vizuális kiváltott válaszokban észlelhető változás korrelál a klinikai képpel [6].