Ideggyógyászati Szemle - 1985;38(09)

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

Az emberi agykéreg kisméretű (miliary) ischemiás gócainak vascularis morfológiája*

DR. MÉREI F. Tibor, DR. GALLYAS Ferenc

A szerzők az agyi érrendszer morfológiai jellegzetességének összehasonlítása alapján úgy vélik, hogy egy kétoldali carotis interna elzáródásos betegük legkülönbözőbb korú kisméretű kérgi ischemiás góca,i a véráramlásnak a helyi keringésszabályozás zavara miatt fellépő térbeli és időbeli egyenlőtlensége következtében alakultak ki; nem pedig az agykéreg arteriáinak emboliás, gyulladásos vagy egyéb eredete útján, amire hasonló esetek kapcsán korábbi közlemények következtettek. Lehetségesnek tartják azt is. hogy az ilyen gócok kialakulásában szerepet játszik a bennük található capillarisok átmérőjének jelentős csökkenése is.

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

Sertésagybeültetésen átesett sclerosis multiplexes betegek műtét előtti és utáni vizsgálatának eredményei

DR. PÁLFFY György

Szerző 5 klinikailag határozott SM-es betegén sertésagy beültetÉs előtt és után végzett neurológiai vizsgálatának eredményét ismerteti és bemutatja 2 műtétet követő exacerbatio során meghalt beteg néhány típusos friss SM-es gócát igazoló szövettani készítményeket. E beavatkozás után egyik beteg neurológiai állapotában sem észlelt objektív javulást. Utólag felhívja a figyelmet a műtét veszélyére. Betegei kórlefolyásának elemzése a leukoenkephalitisek egységes autoimmun kórszármazása mellett szól.

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

A szülők nevelési attitűdjeinek szerepe a veszélyeztetett családok szocializációjában

RÁTAY Csaba, TUSNÁDY Gábor

A veszélyeztetettség mértéke szerint kialakított csoportok valóban jelentős eltéréseket mutatnak a szülő nevelési attitűdjeinek melegségében, a családon belüli kommunikáció nyíltságában. Eredményeinket részben megfelő kiindulásnak tartjuk a gyakorlati családterápiás tevékenység kérdéseinek megválaszolására. Ezeket három szinten lehet összefoglalni: a) a család szociális hátterének, társadalmi helyzetének a megismerése (Cseh-Szombathy, [4]); b) a családi élet fejlődési ciklusainak feltárása ( Weeks, Wright, [17]) a konkrét ncsaládi hagyományoknak, mítoszoknak a megismerése (Byng-Hall, [3]); c) a jelenlegi diszfunkcionális magatartási minták kiemelése ( Weakland, Fisch, Watzlawick és Bodin, [15]). Míg a családterápiás munka körvonalainak kialakításához a megfelelő elméleti munkák külföldről beszerezhetők, addig a gyakorlati, terápiás munkát a hazai viszonyok ismerete nélkül nem lehet eredményesen végezni.

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

Myasthenia gravis: Gyógyszerek okozta cholinergiás tünetek kivédése dexetimidummal

DR. SZOBOR Albert

Szerző myastheniás betegek kezelése során észlelt, kellemetlen, sőt légzési crisisveszélyt felidéző, cholinergiás tünetek kivédésére és csökkentésére alkalmazza az erősen anticholinergiás hatású dexetimidumot (Tremblex, KGy). Három év alatt 56 betegen figyelte meg a gyógyszer hatását kizárólag a melléktünetekre. Rutinszerű alkalmazását elsősorban crisisben vagy praecrisisben, továbbá cholinergiás mellékhatásokkal járó esetekben ajánlja.

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

[Az antikonvulzív gyógyszerek behatolása az agy-gerincvelői folyadékba epilepsziás betegeknél]

D. ROSCISZEWSKA I. , GUZ. S. Kasperek

[32 felnőtt epilepsziás betegnél a DPH és a fenobarbitál szintjét határozták meg a szérumban és a liquorban. 10 betegnél a B-0-B permeabilitást a liquorban lévő bilirubin mérésével értékelték. Jelentős egyéni különbségeket észleltünk a DPH- és fenobarbitálszintekben a szérumban és a liquorban. A DPH-nak a liquorba való penetrációjának százalékos aránya 1-59% között, a fenobarbitálé pedig 40-69% között mozgott. l A vér-CSF fokozott permeabilitással rendelkező eseteknél gáton a gyógyszerek penetrációja a liquorba magasabb volt.]

Ideggyógyászati Szemle

1985. SZEPTEMBER 01.

Agyalapi aneurysma és arteria trigemina primitiva együttes előfordulása

DR. VETŐ Ferenc, DR. KÖVÉR Ferenc

A szerzők arteria communicans anterior aneurysmához társuló arteria trigemina primitiva esetüket ismertetik. Áttekintik az irodalmat, s szólnak a PrTA klinikai jelentőségéről.