Ideggyógyászati Szemle - 1979;32(8)

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

Az intracranialis artériák elágazódásaiban található zsákszerű aneurysmák kialakulásának sajátos formája

DR. MÉREI F. Tibor, DR. GALLYAS Ferenc

Három sajátos eset szövettani jellegzetességeinek összehasonlítása kapcsán a szerzők felteszik, hogy a communicans anterior aneurysmáinak egy része rendellenesen visszafejlődő cerebri anterior mediana harang alakú beszájazásánál kialakuló körkörös mediahiányból fejlődik ki. Ezen aneurysmák nyaki szakasza csupán endothel-réteggel borított adventitiából áll; fundusuk csúcsában viszont normális artériafal-szerkezetű (elastica internát és media simaizomzatot tartalmazó) sziget található.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

Bestialitás esetei az orvosszakértői gyakorlatban

DR. SZILÁRD János, DR. KÓSA Ferenc, DR. VIRÁGOS Kiss Erzsébet, DR. VARGHA Miklós

V. J. 20 éves korában került először szakértői vizsgálatra. 8 általános iskolai osztályt végzett, fizikai dolgozó. Előző évben koponyatraumát szenvedett. „Személyi tulajdon rongálása” miatt került szakértői vizsgálatra, mivel ittas állapotban szomszédja tyúkjaival közösült és emiatt 20 tyúk elpusztult. Elmondta, hogy megelőzően mindössze két ízben volt szexuális kapcsolata, egyik alkalommal gonorrhoeát aquirált. Ismerőseitől hallott állatokkal való közösülésről mint kielégülési módszerről, ez vezette erre a cselekménysorozatra. A pszichológiai vizsgálat igen intenzív szexuális és agresszív feszültséget, a női nemhez való kapcsolat és a kontaktusképzés súlyos zavarát, gátoltságát mutatta kevert, hiszteroepileptoid-skizoid pszichopátiás vonások mellett. EEG: j. temp. regio diszritmiás patológiás aktivitása, destruktív jelleggel. Organikus agyi károsodás és kóros szexuális ösztönirányulás alapján súlyos fokú korlátozottságot véleményeztünk. Az ügy pénzbüntetéssel zárult.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

A típusos McArdle szindróma

DR. KÓMÁR József, DR. MÁTÉ András, DR. DARÓCZY Judit, DR. SZEGEDY László

A szerzők típusos klinikai tünetekben megnyilvánuló sporadikusan jelentkező McArdle szindrómát ismertettek. A munkaischemiás próbát követő szérum tejsavszint alig emelkedett, ami kétségtelenül bizonyította, hogy a betegség a glükogenolízis zavara miatt jött létre. A hisztokémiai vizsgálat a foszforiláze aktivitás csökkenését mutatta ki. Elektron-mikroszkópos vizsgálattal a típusos elváltozások mellett parakristályos zárványképződést észleltek.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

A szérum-albumin/liquor-albumin hányados normális és patológiás értékei

DR. KERÉNYI László, DR. KOLTAI Mária, DR. SZIRMAI Imre, DR. SZTEFANU Jannisz

A szerzők a szérum-albumin/liquor-albumin hányados normál intervallumát radiális immundiffúzióval 129-357 között határozták meg (M = 243; S.D. = 57; n = 50). Megállapították, hogy a vizsgálathoz csak vörösvértesttől mentes liquorok használhatók fel, ellenkező esetben az eredmények csak fenntartással értékelhetők. Schliep és Felgenhauer adataival egyezően a vér-liquor-gát permeabilitásának növekedésére, vagy a liquor keringésének akadályozottságára utaló csökkent szérum-albumin/liquor-albumin hányadost találtak purulens és lymphocytás meningitisek, virus encephalitisek, parainfectiós és postvaccinatiós encephalomyelitisek, sclerosis multiplex, egyes cerebrovascularis kórképek, spinalis és intracranialis térfoglaló folyamatok, intervertebralis discus herniatio és degeneratív központi idegrendszeri betegségek esetében. Az M + 3 S.D. képlettel számított felső határnál (414) is nagyobb szérum-albumin/liquor-albumin hányadost 38 esetben találtak.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

Coarctatio aortae ritka szövődménye: Spinalis eredetű subarachnoidalis vérzés

DR. SZARVAS István, DR. NAGY Ernő, DR. PODOLETZ Eufémia

A szerzők spinalis subarachnoidalis vérzést okozó coarctatio aortae esetét ismertetik. Ennek kapcsán felhívják a figyelmet a coarctatio aortae egyes eseteiben kialakuló spinalis érelváltozásokra, amelyek az erek rendellenes tágulata és lefutása révén gerincvelői károsodáshoz, illetve azok ruptúrája esetén subarachnoidalis vérzéshez vezethetnek.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

Tapasztalataink a direkt nagyításos carotis angiográfiával

DR. BARTON A., DR. KOPA J.

A szerzők 1975 óta rendszeresen alkalmazzák a direkt nagyításos carotis angiográfiát, és első 107 vizsgálatuk kedvező tapasztalatairól számolnak be. A módszert különösen az aneurysmák és a daganatok preoperatív kivizsgálásában találták hasznosnak, de obliteratív jellegű érbetegségek vizsgálatánál is új információk birtokába jutottak. Egyszerűsége és hasznosítható információtöbblete miatt, alkalmazását szélesebb körben ajánlják.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

A cAMP tartalmat befolyásoló anyagok lokális hatása a hippocampus görcstevékenységére patkányokon

LUDVIG Nándor, VARGA Attila, HARTMANN Géza

Mivel a ciklikus-AMP szerepet játszik az idegsejtek ingerületi folyamataiban, a szerzők vizsgálataikban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a dorsalis hippocampusba injiciált, cAMP szintet befolyásoló anyagok megváltoztatják-e a hippocampus ingerlésével kiváltott EEG görcstevékenység különböző paramétereit. A cAMP szintet növelő anyagok (papaverin, aminophyllin, citrát, hisztamin + K+, dibutyril-cAMP) emelték a görcsküszöböt, míg a görcstevékenység időtartamát, amplitúdóját és frekvenciáját azonban változó mértékben befolyásolták. A cAMP szintet csökkentő imidazol ellentétes hatást gyakorolt a görcsküszöbre. Az adatok alapján felvetődik, hogy a cAMP szerepet játszhat az epilepszia patomechanizmusában, mégpedig a rohamok fellépésének gátlásában.

Ideggyógyászati Szemle

1979. AUGUSZTUS 01.

Beszámoló a University of California idegklinikáján töltött tanulmányútról

Az újabb klinikai megfigyelések, a nagy alváskutató laboratóriumok észlelései alátámasztják azt a feltevést, hogy a narcolepsia nem ritka kórkép. A polysomnographiával objectiválható REM kezdetű alvás erre utalhat. Ezenkívül mindig adatokat kell gyűjteni arra vonatkozóan is, hogy van-e amphetamin szedés, mert ez is hasonló polygraphiás jelekkel járhat.