Ideggyógyászati Szemle - 1979;32(4)

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Az artéria occipitalis és az artéria cerebri média anastomosisa az artéria carotis interna-területi keringészavar befolyásolásában

DR. BODOSI Mihály

Extra-intracranialis érösszeköttetés egy további típusát, az a. occipitalis és az a. cerebri media corticalis ágának anastomosis-műtétét ismerteti. A műtétet alkalmasnak ítéli arra, hogy az a. temporalis superficialis elégtelen mérete esetén az a. occipitalist használják fel a carotis-területi keringészavarok befolyásolására.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Pszeudohipertrofiás izmok röntgenvizsgálata dystrophia muscularis progressivában szenvedő testvérpárnál

PÁLVÖLGYI Richárd, FARAGÓ András, GALLAI Margit

Egy testvérpárnál a közel azonos életkorban kezdődő és egyforma idő óta fennálló dystrophia muscularis progressiva a kórlefolyást, klinikai képet és az izomzat röntgen-morfológiai elváltozásait illetően nagymértékben eltérő állapotképet hozott létre. A betegeknél az izomzat röntgenvizsgálata útján az izmok kétféle volumennövekedését lehetett elkülöníteni.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Kétoldali üvegtesti metastasist okozó primer agyi reticulosarcoma

DR. BERKY Mihály, DR. DEÁK György

A szerzők kétoldali üvegtesti metastasist okozó primer agyi reticulosarcoma esetét ismertetik. Klinikailag a látásromlás a neuro-pszichiátriai tünetek megjelenését hónapokkal megelőzte. Az idegrendszeri tünetek fellépése után a megbetegedés gyors lefolyásúvá vált. Az irodalmi adatok szerint a daganat sugárérzékeny, ezért a korai diagnózis alapján elkezdett rtg-terápiától a beteg életének meghosszabbítása várható. A diagnózis felállításához a csarnokvíz punktatum cytológiai vizsgálata nyújthat segítséget.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Az arteria cerebri anterior distalis aneurysmái

DR. HORVÁTH Miklós, DR. VAJDA János, DR. JUHÁSZ János

A szerzők az idevonatkozó irodalmi adatok tükrében elemzik 10 saccularis aneurysmás betegük kórlefolyását, akiknél az aneurysma az arteria cerebri anterior distalisabb (az arteria communicans anteriortól distalisabb) részén helyezkedett el. Megállapítják, hogy ezen lokalizáció esetében valamivel gyakoribb a traumás illetve mycotikus eredet. A sebészi kezeléssel kapcsolatban felhívják a figyelmet a műtét sürgős voltára, valamint a mikrotechnika előnyös szerepére.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Adatok a kisagy angioblastomájának szövettanához családi előfordulás kapcsán

DR. HORVÁTH Zoltán

Egy családból rövid időn belül két Lindau-tumoros beteget operáltak. Egyikükön olyan phakomatosisos stigmát észleltek, mely Lindau-daganatos betegnél igen ritka. E beteg fiatal életkora, s a családi előfordulás alapján felvetődik az egyéb örökletes betegségeknél jól ismert genetikus antepozíció lehetősége. Kiemelik a két daganat szimmetrikus elhelyezkedését, azonos artéria általi vérellátásukat, s a vertebralis angiográfia alapvető diagnosztikus jelentőségét. A szövettani vizsgálat során — a daganatot körülvevő mikroglia sejtekből álló sáncot, — a daganatot lebenyekre osztó mikroglia szigeteket, — a sáncon kívül, közvetlen a daganat melletti gyrifikált kisagyállományban helyenként kóros angiomatosus érgomolyagot láttak. Ezek alapján a tumor növekedését szakaszosnak tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Oldalkamrai ependymoma ellenoldali ismétlődése 10 év után

A szerző gyermekkori oldalkamra tumor operált esetét ismerteti. A daganat teljes eltávolítása után a beteg 10 évig panaszmentes volt. Tíz év múltával a gyorsan kialakuló koponyaűri nyomásfokozódás tüneteit a túloldali oldalkamrában növekvő, azonos szöveti szerkezetű, a szövettani vizsgálat szerint az ependymomák ún. subependymoma variánsa okozta, amelyet műtétileg ugyancsak eltávolítottak. Rámutat, hogy a daganat teljes eltávolítása milyen mértékben befolyásolja a túlélés lehetőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1979. ÁPRILIS 01.

Beszámoló 8. Pszichiátriai Duna-Szimpozium. Pozsony, 1978. szeptember 28—30.

A 8. Pszichiátriai Duna-Szimpoziumot a Szlovák Orvosi Társaság és a pozsonyi Komensky Egyetem közösen rendezte. Elnöke Guensberger professzor, alelnöke Molcan docens volt. A résztvevő pszichiáterek és pszichológusok elsősorban a dunamenti országokból, de máshonnan is érkeztek; hivatalos nyelv a német volt.