Ideggyógyászati Szemle - 1979;32(11)

Ideggyógyászati Szemle

1979. NOVEMBER 01.

Csorba Antal emlékére

1915. május 18-án Újpesten született. 1933-ban kitüntetéssel érettségizett a Könyves Kálmán Reálgimnáziumban és 1939-ben nyert orvosi oklevelet Budapesten. A mai Bajcsy-Zsüinszky Kórház belgyógyászati osztályán kezdte meg orvosi gyakorlatát. 1941-től 1950-ig a budapesti Egyetem Elme-és Idegklinikáján dolgozott, utolsó évben mint osztályvezető tanársegéd. Közben mint tényleges és tartalékos katonaorvos szolgált a világháború alatt, három évet (1945-1947) szovjet hadifogságban töltött. 1950 júniusában került a Magyar Néphadsereg állományába, mint hivatásos orvos-őrnagy, 1953-ban lett alezredes és 1963-ban ezredes. 1953-tól a Magyar Néphadsereg Központi Kórháza Ideg-Elmeosztályának vezető főorvosa, 1957-től a Magyar Néphadsereg főszakorvosa. A Vörös Csillag Érdemrend és számos kormánykitüntetés tulajdonosa. Érdemes Orvos. 1950-ben nősült, négy gyermeke van. 1978. február 17-én halt meg.

Ideggyógyászati Szemle

1979. NOVEMBER 01.

Ideggyógyászati Szemle

1979. NOVEMBER 01.

[Pszichoterápia az NDK-ban]

VON K. Höck

[A háború utáni első években történt újrakezdés után a pszichoterápia az NDK-ban először lassan, majd folyamatosan fejlődött, így ma már több mint 30 fekvőbeteg pszichoterápiás osztály és több mint 100 főállású járóbeteg pszichoterapeuta áll rendelkezésre. E sikeres fejlődésre döntő hatással volt a független "Az NDK Orvosi Pszichoterápiás Társaságának" megalapítása, amely ma már több mint 1200 tagot számlál, és amely az autogén tréning és hipnózis, a csoportos pszichoterápia, a gyermekpszichoterápia, a zeneterápia és a klinikai pszichológia szekciói, valamint 15 regionális társasága és munkacsoportja révén széles körű és intenzív pszichoterápiás képzést és továbbképzést folytat a képzés különböző szintjein. A "Pszichoterápiás szakember" 1978. augusztusi bevezetése figyelembe vette az elért fejlettségi szintet, ugyanakkor új, átfogóbb feladatokat tűzött ki, és új távlatokat nyitott. E képzés keretében, amelyet az Orvosi Továbbképző Akadémia koordinál és ellenőriz, a személyes alkalmasság kérdését is figyelembe kell venni. Az alapos elméleti és gyakorlati módszertani képzés mellett ezért a szakpszichoterapeuták számára kötelezővé tették az öntapasztalati közösségben való sikeres részvétel igazolását. A képzésnek ezzel a formájával sokéves, széleskörű tapasztalata van, eddig több mint 160 pszichoterapeuta és több mint 30 oktató, főként továbbképzési igazgatók és pszichoterápiás részlegek vezetői részesültek képzésben.]

Ideggyógyászati Szemle

1979. NOVEMBER 01.

A gyermekkori család interperszonális kapcsolataiban bekövetkező torzulások jelentősége a felnőttkori neurózisban

DR. HORVÁTH Szabolcs, DR. FELSŐVÁLYI Ákos, DR. KERESZTES Mária

100 neurotikus férfi betegtől és 100 normálszemélytől felvett strukturált interjú faktoranalitikusan validált és teszt-reteszt módszerrel ellenőrzött adatai alapján a szülők közötti interperszonális kapcsolat torzulásainak jelentőségét vizsgálták a felnőttkori neurózis szempontjából. Megállapították, hogy a neurotikus férfi betegek szüleinek kapcsolatát magas feszültség-szint, negatív emóciók, a konvencionális formák elvetése és az anya dominanciája jellemezte. A szülők feszült, diszharmonikus viszonyát nem antagonisztikus ellentétek, hanem a neurotikus magatartás inadaptív jellegéből következő aktuális konfliktusok motiválták. A negatív emóciók nem egymás nyűt és totális elutasítását jelentették, hanem az aktuális konfliktusok hullámzását követve konfliktus- specifikus negatív emócióknak bizonyultak. A konvencionális szabályok elvetése súlyosan deviáns szülőfél jelenléte esetén valósult meg. Az anya-dominancia nem járt szükségszerűen együtt a szülőkapcsolatokat torzító feszült viszonnyal és negatív emóciókkal független tényezőnek mutatkozott, és negatív hatásai csak a szülő-gyerek relációban érvényesültek.

Ideggyógyászati Szemle

1979. NOVEMBER 01.

Adatok az intracranialis artériák egyenes szakaszain található zsákszerű aneurysmák kialakulásához

MÉREI F. Tibor, GALLYAS Ferenc

Egy 50 éves nőbetegben talált sajátos elhelyezkedésű és felépítésű b. o. a. cerebri anterior-aneurysma és egy érelágazódástól távoleső mediahiányos terület szövettani jellegzetességeinek összehasonlítása alapján szerzők a nemelágazódásbeli anaurysmák kialakulásának eddig nem mérlegelt formájára hívják fel a figyelmet.