Ideggyógyászati Szemle - 1979;32(1)

Ideggyógyászati Szemle

1979. JANUÁR 01.

Vírusvándorlás a központi és peripheriás idegrendszerben

GOSZTONYI György

A vírusok idegpályák mentén való terjedésének gondolata a múlt század 80-as éveinek végén született meg. Az 1920-as évek közepe óta a peripheriás idegek különböző elemei közül az axonokat tekintik a vírusvándorlás legvalószínűbb útjának. A kérdés tanulmányozása végett a veszettség fix vírusával az alsó ajakba oltott újszülött egereket az oltás után különböző időpontokban leöltünk, majd a n. alveolaris inferior különböző nívóit, a Gasser-dúcot és a központi idegrendszer különböző területeit vizsgáltuk fény- és elektronmikroszkóppal vírusalkotórészek jelenléte és a vírus által indukált cytopathiás jelenségek megállapítása céljából.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JANUÁR 01.

Denervált izmok biokémiai vizsgálata

HEINER Lajos

Eredményeinket összefoglalva kiemelhetjük, hogy a denerváció utáni első napokban, kb. az első 10 napon a lassú, majd a vizsgált 5—6. hétig a gyors izom anyagcsere-változásai a kifejezettebbek. Láttuk azt is, hogy a szénhidrát-anyagcsere vonatkozásában kezdetben kompenzáló, kiegyenlítő jellegű változások jelentkeznek a kétfajta izomban. Ezek a megfigyelések felhívják a figyelmet arra, hogy a kétfajta izom sajátos biológiai funkcióiban az idegrendszernek döntő szerepe van. Ezek a változások még zömmel funkcionális jellegűek. Viszont azt is megfigyelhettük, hogy az idegátmetszés utáni 3—4. héttől kezdve mutatható ki a struktúr-lipidek felszaporodása, a 4. héttől kifejezett a membrán funkciókban fontos szerepet játszó foszfatidák és plazmalogének változása. Ezek a biokémiai adatok jelzik, hogy a denervált izomban - ha nem következik be regeneráció - ettől az időszaktól kezdve irreverzibilis anyagcsere változások lépnek fel. E megfigyelésnek klinikai jelentősége van: utal arra, hogy a denervált izmok fizikoterápiáját minél hamarabb, de legkésőbb az elváltozás 3. hetében meg kell kezdeni.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JANUÁR 01.

Szex-kromatin vizsgálatok férfi neuro-pszichiátriai osztályon

VASAS Lívia, BECSÁGH Péter, KADOSA Ildikó

A szerzők a balassagyarmati Városi Tanács Kórház-Rendelőintézet férfi ideg-elme osztályán végeztek nemi kromatin szűrést: Száj nyálkahártya keneten Barr-testet és Y-testet vizsgáltak. Egy Klinefelter-szindrómás beteget és egy mozaikos sejtvonalú beteget találtak. A normál újszülött populációval hasonlították össze a különböző elmeosztályok populációs vizsgálati eredményeit, beillesztve a saját 0,8%-os gonoszóma aberráció előfordulását. Megállapítják, hogy az átlagos kórházi ideg-elme osztályon 5-10-szer gyakoribb a gonoszóma aberráció előfordulása mint a normális átlag populációban.

Ideggyógyászati Szemle

1979. JANUÁR 01.

Beszámoló a II. Biológiai Pszichiátriai Világkongresszusról

TRINGER László

A II. Biológiai Pszichiátriai Világkongresszust Barcelonában rendezte a Nemzetközi Biológiai Pszichiátriai Társaság.