Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(12)

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

A "csökkentett felelősség" bekezdés bevezetésének kérdésével kapcsolatban

HANS Szewczyk

Az igazságügyi pszichiáter munkájának alapelvei az NDK-ban az új büntető törvénykönyv szerint kerülnek összefoglalásra. A csökkentett felelősségről szóló paragrafus újrafogalmazása kerül megvitatásra, a csökkentett felelősséghez vezető feltételek szerves feltételrendszerének posztulátumának elhagyása. A diagnózis csak egy szakasza az értékelési folyamatnak. A motiváció, a célok és a bűncselekmény végrehajtása egyaránt fontosnak tekinthető a kérdések megválaszolásában. ugyanolyan fontos. Ebből következik, hogy az értékelő az épelméjűség mellett az anamnézisre, a prognózisra és a terápiára vonatkozó tények nagyobb részét a bíróságnak, amelyet a bíróság A bíróság ezeket figyelembe veszi majd az ítéletében.

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

Ultrastrukturális és enzimhisztokémiai vizsgálatok kísérletes epilepszia modellben

A szerzők fehérpatkányok kisagykérgének ultrastruktúráját, illetve különböző (mitochondriális, membrán és lizoszomalis) enzimek aktivitását vizsgálták methionin sulfoximin (MSO) konvulziókban. Az állatok leölése és a szövetminták vétele 3, 6 és 12 órával a szer peritoneális injekcióját (600 mg/kg) követően történt. Az epileptiform konvulziók 4—5 órával az MSO beadását követően jelentek meg. 8—9 óra múlva status epilepticus alakult ki.

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

Adatok a kétoldali carotis-elváltozások sebészi kezeléséhez

DR. BODOSI Mihály, DR. MÉREI Tibor, DR. GÁCS Gyula

Agyi ischaemias tünetek hátterében nem ritkán fordul elő, hogy az a. carotis interna egyik oldali elzáródásához az ellenoldali carotis szűkülete is társul. Ezeknek az érelváltozásoknak sebészi megoldásaival kapcsolatban megállapítják, hogy az elzáródás oldalán extra-intracranialis anastomosis készítése, az ellenoldalon nyaki carotisrekonstrukció végzése javasolt. A műtétek sorrendjét a carotis-szűkület mértéke és jellege határozza meg. Amennyiben a szűkület elzáródásával rövid időn belül lehet számolni, úgy első lépésként a nyaki carotis-rekonstrukciót javasolt végezni, ellenkező esetben — az ischaemiás félteke védelme érdekében - a művi anastomosis készítése megelőzi a nyaki rekonstrukciót.

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

Az elektroenkefalográfia helye az epilepsziakutatásban és -ellátásban Magyarországon*

DR. HALÁSZ Péter

Ma már nyilvánvaló, hogy az EEG új korszakot nyitott az epileptológiában. Ez az új korszak az USA-ban 1935-ben, Európában az 1940-es években, hazánkban 1948-ban kezdődött.

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

Szomatometriai vizsgálatok a skizofréniák formakörébe tartozó két betegcsoporton

KELEMEN A., PETHŐ B., FELSŐVÁLYI Á.

A cyclophren és a hebephren betegek csoportja nemcsak a pszichopatológiai tünetegyüttest és a kórlefolyást tekintve, hanem szomatometriai tekintetben is határozottan különbözik egymástól. Ez az általunk talált különbözőség a két feltételezett betegségegység létezésére, különállására és általában a skizofréniaspektrumba tartozó kórképek nozológiai differenciálásának szükségességére vonatkozó hipotézist igazolja. Az alcsoportképződés tendenciája a hebephreniák csoportjában erősebb és személyiségtipológiai sajátosságokkal is összefüggésben áll, a klinikai altípusoknak viszont nem felel meg.

Ideggyógyászati Szemle

1978. DECEMBER 01.

A Doppler- ophthalmica teszt jelentősége az agyi vascularis megbetegedések korai kórisméjében

DR. STEFANITS János, DR. MÉREI F. Tibor, DR. BODOSI Mihály

A Doppler- ultrahangos vizsgálat értékes módszer az a. carotis interna a. ophthalmicáig terjedő szakaszának hemodinamikailag jelentős szűkületei és elzáródása kimutatásában akkor, ha teszt-módszerekkel egészítjük ki a vizsgálatot. 230 agyi vascularis inzultuson átesett, angiográfiával ellenőrzött beteg vizsgálata alapján megállapítható, hogy a leletek 92%-ban egyeznek a carotis-angiogramok által szolgáltatott adatokkal. Az ismertetett módszer birtokában megfelelő módon szelktálhatók azon betegek további vizsgálatok elvégzéséhez (angiográfia), akiknél keringésjavító sebészi beavatkozások jöhetnek szóba.