Ideggyógyászati Szemle - 1969;22(07)

Ideggyógyászati Szemle

1969. JÚLIUS 01.

Adatok a corpus callosum gliomáinak kórismézéséhez

POÓR Gyula

12 corpus callosum gliomás eset anatomiai-localisatios analysisét, a vezető psychés és motoros tünetek áttekintése mellett, összekötöttük a röntgenológiai kontrasztos vizsgálatok leleleteinek tanulmányozásával. A két kontrasztos módszer által nyert leletek értékének említése mellett hangsúlyozzuk, hogy a két radiologiai segédeljárás egymást kiegészítheti, s ezért bizonyos esetekben mindkettő elvégzését szükségesnek tartjuk.

Ideggyógyászati Szemle

1969. JÚLIUS 01.

Juvenilis metachromasiás leukodystrophia familiaris előfordulása

ABONYI Eszter, AMBRÓZY György, ANTAL János, BENKE Bálint, HÁMORI József

Szerzők a viszonylag ritka juvenilis typusú matachromasiás leukodystrophia (M.L.) familiaris ellőfordulásával foglalkoznak. Eseteinkben első tünet a kényszernevetés volt, majd extrapyramidalis tünetek, mozgászavarok dominálták a képet. A liquor összfehérje csak a súlyosabb esetünkben volt mérsékelten emelkedett. A peripheriás ideg ingervezetése jellegzetesen meglassult. A fvs-ből tenyésztett chromosomák vizsgálata nem mutatott eltérést. Mindkét betegnél tenyésztett chromosomák vizsgálata nem... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1969. JÚLIUS 01.

Modern serologiai próbák jelentősége a neurolueses kórképek diagnosisában és therapiájában

LAX Vera, KLEIN Magda

115 beteg vérsavójában vizsgáltuk a specifikus treponema próbák eredményét, egyrészt a lueses előzmény nélküli, klinikailag neuroluesre gyanús esetek serologiai bizonyítása céljából, másrészt ismert anamnesisű, előzőkben már kezelt neurolueses betegek további kezelése vagy gyógyulásának megítélésében történő tájékozódás érdekében. Ennek megfelelően a beteganyag 3 csoportba került: I. csoportba a neuroluesre gyanús esetek, II. csoportba a pozitív treponema reactiókat, III. csoportba a negatív... tovább »