Ideggyógyászati Szemle - 1967;20(10)

Ideggyógyászati Szemle

1967. OKTÓBER 01.

Izomelváltozások finom-structurájának vizsgálata dystrophia muscularis progressivában

KORÉNYI Both András, LAPIS Károly, GALLAI Margit

Szerzők fény- és elektronmikroszkóppal vizsgálták dystrophia musculorum progressivában szenvedő testvérpárizom-biopsiából származó anyagát. A finom structuralis alteratiók megegyeznek a neurogen atrophiák, denervalt vagy egyéb okból károsodott harántcsíkolt izmok finom-structurájában bekövetkezett károsodásokkal. Véleményük szerint dystrophia musculorum progressiva esetén a legtöbb izomrostot érintő, legáltalánosabb elváltozás a sarcoplasmatikus reticulum-rendszer duzzanata, mely morphologiai képe lehet a Richterich féle decompenzált enzymsynthesis stádiumának.

Ideggyógyászati Szemle

1967. OKTÓBER 01.

A gyermekkori polyneuritisekről

MÁTTYUS Adorján

6 gyermekkori ,,allergiás" polyneuritis esetünk ismertetésével kapcsolatban a klinikai kép polymorphismusára, a gyakori agyideg részvételre, a tünetszegény esetek valószínű gyakoriságára hívjuk fel a figyelmet. A ritka elhúzódó esetek összetéveszthetők heredodegenerativ betegségekkel. Felismerésük igen fontos, mert gyógyulási kilátásaikat a cortison-kezelés alapvetően megjavíthatja.

Ideggyógyászati Szemle

1967. OKTÓBER 01.

Liquorcytologiai problémák idegrendszeri carcinománál

PÉTER Ágnes, SZEGEDY László, HUSZÁR Ilona

Szerzők 3 idegrendszeri carcinoma esetet ismertetnek, ahol a liquorban daganatgyanús sejteket találtak. 1. esetükben bronchuscarcinoma agyi áttéténél normális sejtszám mellett lymphocytákhoz hasonló tumor-sejteket mutattak ki. 2. betegünknél az agyhártyákat is infiltráló, rosszindulatúan elfajult plexus papilloma klinikailag chronikus meningitist okozott és a liquorcytologiai kép utalt csak a kórfolyamat daganatos eredetére. 3. betegünknél cervix-carcinoma áttéte cauda syndromát eredményezett. A liquorban rosszindulatúság jeleit mutató epithelialis sejteket észleltek. Szerzők a liquor daganatsejtjei döntő sajátságainak a polychromasiát, az anisocytosist, illetve anisonucleosist és a polymorhpismust jelölik. A liquor sejtkép gyulladásos és daganatos elváltozásainak differential-diagnosztikus jellegzetességeit elemzik és képanyaggal demonstrálják.

Ideggyógyászati Szemle

1967. OKTÓBER 01.

A generalizált tüske-hullám görcsmechanizmus és a reticularis ébresztőrendszer

HALÁSZ P., HIDASI J.

Egy atypusos, részben generalizált tüske-hullám, részben generalizált de synchronisatiós rohamokból álló status epilepticus ismertetése kapcsán meg tárgyaljuk a generalizált tüske-hullám mechanizmus és a reticularis ébresztő rendszer viszonyát. Az összegyűlt kísérleti adatok és klinikai tapasztalatok, valamint esetünk tanulságai alapján úgy véljük, hogy a reticularis ébresztő rendszer facilitáló befolyásának corticalis gátlása lényeges szerepet játszik a tüske-hullám mechanizmusban.

Ideggyógyászati Szemle

1967. OKTÓBER 01.

Beszámoló

VARGA Ervin

A szerző beszámol a Prágai Psychiatriai Kutatóintézetben 1967 júniusában nyert tapasztalatairól.