Ideggyógyászati Szemle - 1966;19(12)

Ideggyógyászati Szemle

1966. DECEMBER 01.

Adatok a carotis-keringési zavar kérdéséhez (Előzetes közlemény)

DÉNES Iván, KÉKES Ede, HORÁNYI Péter

A szerzők 1962. óta 12 carotis-thrombosis és 15 thrombosis nélküli carotis-insufficientia esetet észleltek. Indokoltnak tartják a carotis keringési zavarainak syndroma szerint történő tárgyalását (carotis insufficientia syndroma). A klinikai tünetek közül nagy jelentőséget tulajdonítanak a carotis feletti hallgatózásnak és a lokális nyomásérzékenységnek. Az eszközös vizsgálatok közül a carotis pulsus-görbe a thrombosis nélküli insufficientia eseteiben önmagában is jellemző, a carotis-interna thrombosisa esetében a carotis-angiographiás vizsgálaton kívül hasznos diagnosztikus adat lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1966. DECEMBER 01.

Osztályon kezelt elmebetegek szociometriás vizsgálata

SZABÓ Endre, BOHÁCS Elemér, MURAKÖZY Ferencné

Szerzők 100 betegnél vizsgálták a familiaris, szociális és kulturális tényezőket, melyek a psychosisok kialakításában és folyamatában jelentős szerepet játszhatnak. Betegségeknél hangsúlyozzák a környezeti hatások felmérésének fontosságát.

Ideggyógyászati Szemle

1966. DECEMBER 01.

A myasthenia gravisban használatos vizsgáló eljárásokról

SZOBOR Albert

A myasthenia gravisban használható diagnostikai eljárások elvi alapjai, célja. A testek ismertetése: 1. A myastheniás fáradással kapcsolatos fizikai testek. — 2. Elektromos vizsgáló eljárások. — 3. Pharmacologiai testek. — 4. Kombinációs testek. – 5. Egyéb vizsgálatok. — Saját tapasztalatok ismertetése 91 myastheniás beteg észlelése alapján. Saját eljárások közül ergometriás vizsgálat, Jolly+Tensilon kombinációs test és relaxatiós vizsgálat ismertetése.

Ideggyógyászati Szemle

1966. DECEMBER 01.

Chondrodystrophiához társuló idegrendszeri szövődmények

AMBRÓZY György, PÁLVÖLGYI Richárd

Osteochondrodystrophiához társuló idegrendszeri szövődmények összefoglalása után saját hasonló esetünket ismertettük. A gerincvelő részleges haránt laesiójára utaló tünetei gerinc-trauma után jelentkeztek, és rtg. vizsgálattal a C, csigolya anterolisthesise volt kimutatható a gerinccsatorna jelentős beszűkülésével. A collateralis keringés javítását célzó értágító kezelést végeztünk a tensio-szint fenntartása mellett. A 10 éve változatlan, utóbbi hónapokban rosszabbodó tünetek javulását észleltük. A chondrodystrophiás idegrendszeri szövődmények esetén orthopaed nyújtó kezelés kísérelhető meg. Eredménytelenség után - főként porcsérvre vagy hirtelen fellépő gerincvelői sérülésre utaló tünetek esetén - kiterjedt decompressiv laminectomia ajánlható. Műtéti kezelésre nem alkalmas esetekben az arteriás vérnyomás megfelelő szinten tartásával értágító és fizikotherapiás kezelés lehet eredményes.