Ideggyógyászati Szemle - 1965;18(01)

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Adatok az agykérgi görcs-potenciálok keletkezési mechanizmusához

FEHÉR Ottó, HALÁZS Péter, MECHLER Ferenc

Szerzők strychnin, d-tubocurarin, továbbá ezen szerek egyikének és eserines acetilkolin oldat együttes alkalmazásával görcs-potenciálokat váltottak ki macska agykérgen. Makroelektródás felszíni és mély, továbbá mikroelektródás elvezetéssel tanulmányozták e görcs-potenciálok neuronális substratumát. Megállapították, hogy a strychnin- és d-tubocurarin-potenciálok alvó kérgen is létrejönnek s ilyenkor nem kíséri őket egyes-sejt aktivitás. Utóbbi csak éber kérgen társul e potenciálok főként első, pozitív fázisához. Eserines acetilkolin hatására az előbbi két szerrel kezelt kérgen ritmikus utókisülés jelenik meg, amely már nem lokalizálódik a kéreg felső 5—600 // vastagságára, hanem a kéreg teljes mélységében észlelhető. Egyes-sejt kisülések ilyenkor minden felszíni hullámmal pontos korrelációban megfigyelhetők. Ritmikus utókisülés egyes-sejt aktivitás nélkül nincs. Szerzők arra következtetnek, hogy az epilepsziás elektrogrammhoz igen hasonló ritmikus utókisülés neuronális substratuma egy kérgen belüli vertikális ingerületi kör, melyben az ingerület a felszínről a mély felé halad, majd ott átkapcsolódva visszafut a felszínre. Ezt az ingerületi kört, mely más agyi területek és a test periféria felé is küld impulzusokat, atropin és diphedan alkalmazásával meg lehet szakítani. A fentiekben jellemzett kisülés-típust szerzők az epilepsziás roham alatti kisülés modelljének tekintik, mely alkalmasnak látszik antiepileptikus hatás vizsgálatára is.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Polytraumatizáltak ellátásának problémái különös tekintettel a cranio-cerebralis sérülésekre

SZÁNTÓ György

Szerző röviden igyekszik összefoglalni a polytraumatizált sérültekkel kapcsolatos problémák egy részét, majd rámutat az ellátás legalapvetőbb kérdésére, a szervezésre.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Adatok a boxolás neuro-psychiatriai vonatkozásaihoz

HUSZÁR Ilona, KÖRNYEY Edith

A szerzők olyan hyperkineticus mozgászavart ismertetnek, melynek aetiológoai factoraként 12 évig tartó activ boxolás szerepel. Ismertetik a boxolás során kialakuló leggyakoribb chronicus károsodásokat és elemzik ezek létrejöttének pathomechanismusát. A boxolás előtti selectio és a boxolás alatti rendszeres ellenőrzés nagy fontosságára hívják fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Steroid-anaesthesia az idegsebészetben

KISS József, VISZT József, ENDRŐDI János

A szerzők a bevezetőben röviden ismertetik a steroidok hatását, előnyeit és hátrányait. Beszámolnak eljárásukról, eredményeikről, majd azokat értékelik. Végkövetkeztetésként megállapítják, hogy a steroid (Viadril, Viadril G.) mint bázis-narkotikum kitűnő eredménnyel alkalmazható az általában több órás idegsebészeti műtéteknél, de hatása kiegészítésre szorul. Jól kombinálható egyéb narkotikumokkal, mint a barbiturátokkal, Fluothannal, nitrogenoxydullal és azok hatását erősíti, „potentiálja”. Különösen alkalmasnak tartják ezt a narkózisformát a legyengült, idős és rossz általános állapotban levő, anyagcsere-, máj- vagy vesebetegségben szenvedő betegeknél, valamint a sürgős műtétek esetében a neurochirurgiai és neurotraumatologiai gyakorlatban.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Beszámoló

JUHÁSZ Pál

Beszámoló a Nemzetközi Neurológiai Világszövetség (Fédération Mondiale de Neurologie) által Neurológiai Rehabilitatiós Munkaközösség (Groupe de Travail de Réhabilitation Neurologique) létrehozására szervezett üléséről. (Prága, 1964. X. 9-11.)