Ideggyógyászati Szemle - 1965;18(01)

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Polytraumatizáltak ellátásának problémái különös tekintettel a cranio-cerebralis sérülésekre

SZÁNTÓ György

Szerző röviden igyekszik összefoglalni a polytraumatizált sérültekkel kapcsolatos problémák egy részét, majd rámutat az ellátás legalapvetőbb kérdésére, a szervezésre.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Adatok a boxolás neuro-psychiatriai vonatkozásaihoz

HUSZÁR Ilona, KÖRNYEY Edith

A szerzők olyan hyperkineticus mozgászavart ismertetnek, melynek aetiológoai factoraként 12 évig tartó activ boxolás szerepel. Ismertetik a boxolás során kialakuló leggyakoribb chronicus károsodásokat és elemzik ezek létrejöttének pathomechanismusát. A boxolás előtti selectio és a boxolás alatti rendszeres ellenőrzés nagy fontosságára hívják fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Steroid-anaesthesia az idegsebészetben

KISS József, VISZT József, ENDRŐDI János

A szerzők a bevezetőben röviden ismertetik a steroidok hatását, előnyeit és hátrányait. Beszámolnak eljárásukról, eredményeikről, majd azokat értékelik. Végkövetkeztetésként megállapítják, hogy a steroid (Viadril, Viadril G.) mint bázis-narkotikum kitűnő eredménnyel alkalmazható az általában több órás idegsebészeti műtéteknél, de hatása kiegészítésre szorul. Jól kombinálható egyéb narkotikumokkal, mint a barbiturátokkal, Fluothannal, nitrogenoxydullal és azok hatását erősíti, „potentiálja”.... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1965. JANUÁR 01.

Beszámoló

JUHÁSZ Pál

Beszámoló a Nemzetközi Neurológiai Világszövetség (Fédération Mondiale de Neurologie) által Neurológiai Rehabilitatiós Munkaközösség (Groupe de Travail de Réhabilitation Neurologique) létrehozására szervezett üléséről. (Prága, 1964. X. 9-11.)