Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(12)

Ideggyógyászati Szemle

1964. DECEMBER 01.

A fájdalom-probléma és a fájdalomcsillapító műtétek

DR ZAPPE Lajos

Szerző a tanulmány 1. részében a fájdalomérzésre vonatkozólag az utóbbi időben szerzett jelentősebb anatómiai-élettani és klinikai adatokat foglalja össze. Megállapítja, hogy ismereteink ezen a téren sok tekintetben ellentmondásosak, különösen a specificus fájdalom-vezető rendszer hypothesise támaszt számos nehézséget. A II. részben elméleti fejtegetések és további adatok felsorakoztatása alapján arra a következtetésre jut, hogy a problémák jelentős része a kérdés megközelítésére alkalmazott hibás szemléletből fakad. Néhány megjegyzést tesz általában az érzőműködéssel kapcsolatban ; hangsúlyozza az afferentalio és az érzékelés-érzés közti különbségtétel fontosságát. Előbbi általánosabb fogalom ; utóbbi alatt az afferens impulsus-tömegnek a tudat körébe kerülő része értendő. Az érzésféleségek tehát szubjektív jelenségek, psyehés élmények ; nem szükségszerű, sőt nehezen is képzelhető el, hogy a receptorok vonalán és a vezető pályák minden szintjében az egyes érzésféleségeknek szigorúan megfelelő functionalis tagolódása álljon fenn. A fájdalomérzéssel, tapintással, hideg-, meleg-, és mélynyomásérzéssel vonatkozásban álló pályák egymással összefüggésben dolgoznak ; köztük a functionalis elkülönülés nem az egyes érzésféleségekkel párhuzamos ; ez utóbbiak részben a különböző pályák impulsusainak egymásra hatása, részben agyi integratio útján állanak elő. Nem helyes a fájdalomérzésnek a látással, hallással való közvetlen párhuzamba állítása ; utóbbiak ugyanis túlnyomórészt feltételes reflexkapcsolatok kialakításában vesznek részt, quantitative és qualitative finoman gradált informatiókat szolgáltatnak, jellemzőjük az analizátorműködés. A fájdalomérzés viszont a mindennemű szövetkárosító inger hatására létrejövő összetett védekezési reactio szubjektív oldala-, megélési módjaként áll elő ; ez az összetett reactio — a fájdalmi válasz — számos különböző szintű, nagyobbrészt feltétlen reflextevékenység egymás fölé rétegeződéséből szerveződik össze. A III. részben szerző a somaticus idegrendszeren végzett ismertebb fájdalomcsillapító műtéteket sorolja fel és értékeli, az I—II. részben foglaltak alapján, illetőleg azokat néhány újabb szemponttal kiegészítve.

Ideggyógyászati Szemle

1964. DECEMBER 01.

Intracranialis tumor (meningioma) extracranialis metastasisa

DR ZÁMBÓ Zoltán

59 éves nőbeteg jobboldali hemiplegia, aphasia, incontinentia urinae et alvi tüneteivel került kórházi kezelésbe. A klinikai tünetek alapján betegségét arterioscleroticus encephalopathianak tartották, lágyulásos gócokkal. Sectio során kiderült, hogy a klinikai tüneteket az agy bal parietalis lebenyében elhelyezkedő és az agyállományt comprimáló, histológiailag meningothelialis meningiomának bizonyult daganat hozta létre. Ez a daganat azonos histológiai structurájú metastasisokat képezett a bal tüdő felső lebenyében. A daganatnak a dura-sinusokba való terjedése helyét nem lehetett megtalálni. A ritka észlelés jelentőségét fokozza az a tény, hogy a legtöbb metastatizáló meningioma esettel szemben, az észlelt esetben előzetes műtéti beavatkozás, amely az áttétképződést az irodalmi adatok szerint megkönnyíti, nem történt.

Ideggyógyászati Szemle

1964. DECEMBER 01.

Adatok a lactatiós psychosis pathogeneziséhez

DR ZSADÁNYI Ottó, DR ÓVÁRY Imre

A szerzők ismertetik a klinikán 31 lactatiós psychosis kórismével kezelt beteg praemorbid psyches és somatikus betegségeit, a szülés körülményeit és a szülés után kialakult somatikus betegségeket. 30 betegnél tudtak kimutatni valamilyen toxicus-infectiosus folyamatot, sajátos praemorbid személyiséggel társulva. A psychosis symptomatikáját 3 csoportba osztották : amentia, hallutinatoros-paranoid és szorongásos depressio. 24 betegnél történt utánvizsgálat. Irodalmi adatok részletes ismertetése után az a véleményük, hogy a lactatiós psychosis ethiológiájában elsőrendű szerepet játszik a toxicus infectiosus folyamat, emellett hormonális zavarok, sajátos személyiségszerkezet, psychogen tényezők is közrejátszanak a kórkép kialakításában. Endogén psychosisokkal való kapcsolata nem mutatható ki, bár néhány esetben mint precipitáló tényező lehetőségét felvetik.