Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(12)

Ideggyógyászati Szemle

1962. DECEMBER 01.

Adatok a Tay—Sachs-kóros lipoidok histochemiai viselkedéséhez

DR. RAJKOVITS Károly

A ritka, és nagyobbára ismeretlen pathogenesisű lipoidtárolási betegségek csoportjába tartozik az első leírók után Tay—Sachs-kórnak nevezett lipoidosis is, melyre vonatkozólag kiterjedt idegszövettani vizsgálatok találhatók magyar kutatók. Schaffer (20), illetve iskolájából Sántha (19) dolgozataiban. Vizsgálataikat a klasszikus neurohistológiai módszerekkel végezték : velőshüvelyfestés, zsírfestés, ezüstimpraegnatiók kapcsán leírták az idegrendszerben a betegség kapcsán létrejövő pathológiai elváltozásokat.

Ideggyógyászati Szemle

1962. DECEMBER 01.

Süketség és psychosis

DR. ADORJÁNI Ferenc, DR. MÁRIA Béla

Intézetünk zártosztályi beteganyagában több nagyothalló, illetve süket beteg szerepelt. Psychosisuk elemzése során joggal felmerült a gondolat, kimutatható-e valamilyen összefüggés fennálló érzékszervi fogyatékosságuk és kialakult psychosisuk között. Vizsgálatainkban természetesen csak olyan betegek szerepelnek, akiknél a hallás-romlás a psychosis kialakulását megelőzte. Betegeinknek egy részét személyesen volt alkalmunk — éveken át —észlelni, míg a többiek kórtörténeti adatait más osztályok kórlapjaiból ismerjük.

Ideggyógyászati Szemle

1962. DECEMBER 01.

A fejfájás elektroencephalographiás vonatkozásai

DR. FENYŐ Egon, DR. SZENDRŐI Mária

A fejfájásEEG-s vonatkozásaival kapcsolatos korai közlemények nem foglalkoztak sem a fejfájás klinikai elemzésével, sem az EEG-s elváltozások részletezésével. (Greenblatt) (1943), Dow és Whitty (1947), Cohn (1949). Ulett 1952-es közleményében 1000 fejfájás eset kapcsán már részletesebben elemezte az EEG-s elváltozásoknak különböző tényezőkkel való összefüggését.