Ideggyógyászati Szemle - 1954;7(05)

Ideggyógyászati Szemle

1954. OKTÓBER 29.

Adalék a hypothalamus pathologiájához különös tekintettel a centralis halál problémájára

SOÓS Imre, SZÉNÁSY József

Egy hypothalamus tumorban (infundibuloma) meghalt gyermekek kórtörténetének ismertetése kapcsán megkíséreltük a hypothalamicus synroma új típusú, több dimenzionális szemléletét nyújtani, felbontva a hypothalamus összetett tevékenységét funkcionális egységekre: vegetatív reflex, vegetatív regulatoros, neuro-hormonalis, szenzoros és motoros, valamint pszichés tevékenységre. Megemlékeztünk a funkcionális egységek lokalizátoros lehetőségeiről. A hypothalamus szindróma többdimenzionális szemlélete nagy diagnosztikus segédeszközzé válhat. Esetünkben igazolva látjuk azt, hogy a centralis halál keringési collapsus képében lezajló formájának közvetlen oka a hypothalamus izolált sérülése is lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1954. OKTÓBER 29.

A szovjet idegsebészet hagyományai és fejlődése

ZOLTÁN László

Az a szellemi elszigetelődés, mely tudományos életünket a Nagy Októberi Forradalom óta a felszabadulásig a szovjet tudománytól elzárta, arra vezetett, hogy a fejlődő idegsebészet tudományának eredményeit csak a nyugati irodalomból ismerhettük meg, és elfedte előlünk a szovjet sebészek idegsebészi munkásságának eredményeit. A nyugatról megismert adatok kétségtelenül bebizonyították ennek az új tudományának létjogosultságát és feltűnően széles alkalmazási lehetőségét. Igazi jelentőséget azonban csak most tudjuk megérteni, jövőjét csak most tudjuk felmérni, mikor fel tudjuk dolgozni a hozzánk most már szabadon érkező szovjet idegsebészi irodalmat.

Ideggyógyászati Szemle

1954. OKTÓBER 29.

A kollagén rost beidegzése

KISS Ferenc, LÁNG Adolf

A szerzők a vegetatív idegrendszer impregnációs vizsgálata során különböző szervek (glomus tympanicum környezete, iris, epehólyag, vesetok, tokszalagok, ligamentum teres femoris, stb.) kollagén rostjainak felszínén, valamint azok állományában jellegzetes idegfonatokat találtak. Az iris kollagén rostjait albino nyúlban és fehér kecskékben, a többi szervet emberben vizsgálták. Vizsgálati módszerünk Lavrentjev módosított eljárása volt fagyasztott metszetekben.

Ideggyógyászati Szemle

1954. OKTÓBER 29.

Adatok a gliomákban lefolyó regressiv folyamatok ismeretéhez

HORÁNYI Béla, VAJDA Lajos

1. A gliomákban észlelhető körülírt, éles-határú necrosisoknak legalább egy része nem érelzáródások következménye. Talán autoallergiás eredetűek. 2. A perinecrotikus sánc lebontásos sejtjei részben a környező capillarisok adventitiájábol leváló histiocytákból származnak, részben gliomasejtek alakulnak át lebontásos sejtekké. 3. Sem malignus, sem benignus gliomákban nincsen jól fejlett piagliamembrana. 4. A gliomák terjedésében a degeneratív folyamatok nem játsszák azt a szerepet, mint carcinománál.

Ideggyógyászati Szemle

1954. OKTÓBER 29.