Ideggyógyászati Szemle - 1954;7(03)

Ideggyógyászati Szemle

1954. JÚNIUS 28.

Eosinophil sejtszám viselkedése schizophreniás esetekben különböző shock kezelések hatására

VARGHA Miklós, TASS Gyula, HUSZÁK István

1. Processus stadiumban lévő schizophrenia 28 esetéből 21 esetben (75%) a keringő absolut eo. számot a normálisnál alacsonyabbnak találtuk. 2. A schizophrenia különböző megjelenési formáiban (kataton hebphren paranoid stb.), egységes viselkedést mutatnak. A betegek egy részénél elektrogörcs, insulin stb. hatására kóros reactios typusok, mint amilyen a merev nem reagáló és ataxiás typusok. Mindkét kóros reakciós typus a schizophrenia minden formájában előfordul és a 28 esetből 25--ben (90%) megtaláltuk. 3. Régi defect esetekben nagyobb számmal normális sejtszámot és megterhelésre normális reactiot kaptunk. A 27 régi defect, részben leukotomia utáni schizophren esetek nagy részében normális sejtszámot (73%) és normális reakciót kaptunk. Vizsgálataink szerint nagy adag C vitamin adása után is átmenetileg a kezdeti eo. szám és az eo. reakció normálissá válik. Az eo. szám változása és a psychés állapot változásai között párhuzamot találtunk, azaz a betegségi tünetek javulásával a kezdeti eo. sejtszám emelkedett a megterhelésre normális reakció jelentkezett. A leukotomia és a feltételes reflexmechanizmus alapján történő eo. reakciók vizsgálata kapcsán észlelt eo. szám reakció cortex és ezen keresztül a környezet jelentőségére utal.

Ideggyógyászati Szemle

1954. JÚNIUS 28.

Az idegrendszer szerepe a gyógyszerek és mérgek hatásában, Folytatás

OBÁL Ferenc

Különböző támadáspontú gyógyszerek hatására felépített feltételes reflexekből megállapítható, hogy a reflex eredményét az szabja meg, hogy a társítások során az agykéreg ,ilyen működéssel vesz részt a folyamatban. Azok a gyógyszerek és mérgek esetében, amelyek az agykérgen támadnak és amelyek által előidézett változás létrehozásban az agykéreg is aktívan részt vesz, a feltételes reflex eredménye a szer pharmakologiai hatásával megegyező. A mélyebb idegi területeken, vagy a peripheriás szervekben támadó szerek esetében a feltételes reflex eredménye, - az agykéreg kiegyensúlyozó működésénél fogva, - a szer pharmakologiai hatásához viszonyítva, éppen fordított. Az agykéreg fontos szerepet játszik a szervezet gyógyszerérzékenységének a megszabásában, mert a kialakuló feltételes reflex, annak természete szerint, fokozza vagy csökkenti a gyógyszerek és mérgek iránti érzékenységét. A gyógyszerek és mérgek hatására felépített feltételes reflexek a gátlások törvényeinek éppen úgy alá vannak vetve, mint más hasonló idegi folyamatok.

Ideggyógyászati Szemle

1954. JÚNIUS 28.

Supra-infratentorialis kiterjedésű meningeoma esete

PÁSZTOR Emil

A szerző supra és infratentorialis térben elhelyezkedő, műtéttel megoldott meningeoma esetet ismertet. A daganat zömmel infratentorialisan helyezkedett el és a tentoriumot lateralisan nőtte át. A 46 éves nőnél a műtétet két ülésben végezte el. A műtét után gyors klinikai javulás következik be. Az eset érdekessége a daganat elhelyezkedése és műtéti megoldása.

Ideggyógyászati Szemle

1954. JÚNIUS 28.

Ideggyógyászati Szemle

1954. JÚNIUS 28.

Szovjet Bibliographia

A Zsurnal nevropatologii i pszihiatrii 1954. 2. számának tartalma A "Zsurnal Nevropatologii i pszihiatrii imenyi Sz. Sz. Korszakova" 1954. évi 3. 4. számának tartalma A Voproszi Nejrohirurgii 1954. I. II. számának tartalma