Ideggyógyászati Szemle - 1954;7(02)

Ideggyógyászati Szemle

1954. MÁJUS 03.

A seniummal együttjáró idegrendszeri szövettani elváltozásról

HORÁNYI Béla

1. Az agyvelő senilis atrophiájának foka rendszerint nem áll arányban sem a korral, sem a szellemi és egyéb teljesítménynek fokával. 2. A senium nem hoz létre minőségileg új szövettani elváltozásokat. 3. Az úgynevezett kopási pigment nem az idegsejt elhasználódásának, öregedésének morfológiai kifejezője. 4. A senilis idegsejt elváltozások működő elemek pusztulásához vezethetnek (nagy agyi kéreg, subcorticalis dúcok, tractus olfactorius stb.) 5. A seniumban a corpus pineale még sok ép parenchymasejtet tartalmazhat; a corpus pinealenak a semiumban is van funkciója. 6. A senium problémáinak egyik súlypontja az erek permeabilitási kérdése. 7. Az Alzheimer-féle fibrillumelváltozás és a senilis paque nem obligált kísérője a seniumnak, viszont jelenlétük nem jelent okvetlen kóros funkciót. 8. Az egyes egyének kompensáló funkcionális kapacitása a senilis idegrendszeri szöveti elváltozásokkal szemben különböző. 9. A senilis idegrendszeri elváltozások kiterjedése nem mutat semmiféle válogatási elvet.

Ideggyógyászati Szemle

1954. MÁJUS 03.

Az idegrendszer szerepe a gyógyszerek és mérgek hatásában

OBÁL Ferenc

Az alfa-dinitrophenol hőemelő hatására kiépített feltételes reflexek tapasztalatait, megállapíthatjuk, hogy a reflex kialakulása bizonytalanabb, mint az előző szerek esetében, a reflex eredménye ebben az esetben is fordított és a szer biológiai hatásával nem egyezik meg. A szer hőemelő hatása nagy ingadozásokat mutat és erre jellemző, hogy a társítások folyamán a hatás csökken. A kialakult feltételes reflexekre a gátlások törvényei érvényeseknek bizonyultak és a kioltási gátlással összegzett külső gátlás a feltételes reflex hőcsökkentő hatását ismét tetemes hőemelkedésbe fordította vissza.

Ideggyógyászati Szemle

1954. MÁJUS 03.

Infratentorialis dermoid cysta operált esete

HONÁRKAY Róbert

Leközlendő esetünkben infratentorialisan elhelyezkedő dermoid cystát távolítottunk el. Esetünket a praeoperativ fajlagos diagnosis felállíthatósága, a dermoid cysta ritka előfordulása és szokatlan nagysága miatt tartottunk érdemesnek leközölni.

Ideggyógyászati Szemle

1954. MÁJUS 03.