Hivatásunk - 2020;15(01)

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Maroska Anikó: Ismerem a frontvonalat

TARCZA Orsolya

Harmincévnyi tapasztalatot szerzett az egészségügy hétköznapjaiban dr. Maroska Anikó, aki hivatását segédápolóként kezdte. Nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Infrastruktúra és Humán Fejlesztések Főosztálya vezetőjének nevezték ki. Pályafutásáról és hitvallásáról kérdeztük.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

„34 év után sem merem azt mondani, hogy mindent tudok”

KUN J. Viktória

„Nálunk nem a remény hal meg utoljára, mert az soha. Mi még akkor is küzdünk a beteg ért, amikor már minden protokoll, észérv feladná. Mert semmit és senkit sem lehet csak a megszokottak, megtanultak alapján kezelni” – ezt vallja Kupszáné Németh Etelka, aki 2019-ben az „Év kiváló szakdolgozója” volt. A Szent Margit Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának diplomás ápolója, háromgyermekes anyuka, kétunokás nagymama. Aki az életet nemcsak szereti, hanem óvja is, és lételeme, hogy segítsen.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Rejtélyek osztálya az Alsó erdősor utcában

A tavasz nem tudja, hogy járvány van és veszélyhelyzet. Teleszórja szikrázó napsütéssel a józsefvárosi utcák szürke folyosóit, ahol a szociális távolságtartás sugarán is túl kerülik most egymást az emberek. Üres a máskor szmogtól terhes Rákóczi út, a hetes buszra sem vár a reggeli csúcsban máskor gyorsan sűrűsödő tömeg. Reggelente az Alsó erdősor utca napos oldalára esik a Péterfy utcai kórház toxikológiai részlege, most biztosan nem jutnék át a különleges helyzetben nyilván még éberebb kapuőrökön, így jó, hogy a bejárat árnyékából már int felém Bakos András ápolási igazgató, hogy kalauzoljon át az udvaron, be az osztályra, ahová zárt ajtót nyit előttem a betegek fogadására apró ablak mögött maszkban üldögélő kolléganő.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

2019 legjobbjai

DR. BALOGH Zoltán

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ünnepi díjátadó gálájának keretében került sor a legjobb egészségügyi szakdolgozók elismerésére 2019 végén. A rendezvény védnökei voltak: prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Új ismeretek – ünnepi hangulatban

A közösségi, foglalkozás-egészségügyi, otthoni és hospice szakápolási szakmai tagozat idén immáron kilencedik alkalommal szervezte meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) különleges szakmai továbbképző napját a nők jegyében. Az ingyenes pontszerző eseménynek helyet biztosító Lurdy Ház megtelt, a rendezvényre mintegy 900 résztvevő regisztrált az ország minden pontjáról.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Régi és új arcok a MESZK országos elnökségében, bizottságaiban és tagozataiban

Nagy többséggel választotta újra elnöknek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos küldött közgyűlése dr. Balogh Zoltánt. Az országos elnökségbe új tag érkezett, a bizottságok és a szakmai tagozatok élén is történt némi változás.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Covid-19-veszélyhelyzet – Túl az első ötven napon

BORDA Tímea

A Covid-19-járvány kapcsán gyors helyzetjelentésre kértük az elvégzett feladatokról dr. Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökét.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Interjú koronavírusjárvány idején

TARCZA Orsolya

A Covid–19-járvány megváltoztatta Magyarország és az egészségügyben dolgozók életét. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnökével, Babonits Tamásnéval az átalakuló helyzetről és a várható következményekről is beszélgettünk.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Egészségügyi Világnap

A WHO felszólítja a kormányokat, hogy az egészséges Európa érdekében invesztáljanak a betegápolói szakmába.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

A szakma szeretetét kell átadni

SÓFALVI Luca

Egy mentor, aki végtelen szeretettel beszél a mentoráltjairól, és egy egykori diák, aki ma már mentőápolóként dolgozik, tanulmányai idején pedig egy éven át az „Ápoló leszek” ösztöndíjprogramban is részt vett.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

„Az a lényeg, hogy belül mi van”

BRÓDI Emília

Az egyik legszebb hangú énekesnő Király Linda, aki a zene mellett igyekszik nyíltságával, őszinteségével támogatni azokat a nőket, akik valamilyen testi vagy lelki problémával küzdenek. Az énekesnő a MESZK nőnapi rendezvényén lépett fel, ennek apropóján beszélgettünk vele.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Humor és mosoly a legjobb gyógyszer

KUN J. Viktória

Bognár Gellért sok-sok vargabetű után lett diplomás ápoló. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház felterjesztette az „Év elhivatott fiatal szakdolgozója” díjra, és Gellért ma már tudja, hogy a hosszú út jó helyre vitte. Hisz abban, hogy csakis a figyelem és a türelem az, amivel ők segíthetnek a betegeknek. Az egyetlen kudarc számára, ha a sok teendő miatt nincs elegendő idő, hogy betegei mellett lehessen.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Vizeletkóstolástól a mesterséges intelligenciáig

Napjaink orvosi tevékenységének szerves és elengedhetetlen része a laboratóriumi vizsgálat, amely az adott betegség diagnózisától annak gyógyításán át egészen a kezelés eredményességének kontrollálásáig, a folyamat elengedhetetlen részeként, végigkíséri a gyógyítómunkát.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Öröklött vagy tanult képesség a tehetség?

A tehetségről nagyon hosszú időn keresztül mindenki (még a tudós koponyák is) azt gondolták, az nem lehet más, mint isteni adomány, amelyet csak kevesek kaphatnak meg az égiektől.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Számos betegség támadhatja meg szemünket

LÓRÁNTH Ida

Annak ellenére, hogy szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, az emberek többsége mindaddig keveset foglalkozik látószerve egészségével, épségének megóvásával, ameddig nem mutatkoznak nála komolyabb látásproblémák. A többség ekkor is orvos helyett legfeljebb optikushoz megy, hogy szemüveget csináltasson magának, mert a gyengülő látásképességen kívül más szembetegséget alig ismer, holott számtalan egészségi probléma gátolhatja a hibátlan látást.

Hivatásunk

2020. ÁPRILIS 13.

Ahol a szervezettség a siker kulcsa

Tavaly decemberben a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöksége meghívást kapott Tajvanra egy kiemelt orvostechnikai cégeket bemutató országos szakmai körútra. A hazai gyógyászati segédeszközt gyártó és forgalmazó szolgáltatók szervezetét Hári Zita képviselte, a rendkívüli utazáson szerzett tapasztalatairól kérdeztük.