Klinikum

Köszöntő

2013. DECEMBER 21.

Elérkeztünk Gyermekreumatológiai Hírlevelünk ez évi befejező számához. Mint korábban, jelenleg is a szakmai érdekességek mellett a közös felelősséget, gondolkodást tolmácsoljuk.

Örömmel tesszük közzé Balogh Zsolt Főorvos Úrnak a Bozsóky Sándor életműdíj átvételekor elhangzott előadását (Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlése, 2013.szeptember 26-29., Debrecen, szeptember 27). Szellemiségét hirdetni, követni, a betegek iránti alázattal, napjainkban ápolni, feladat és kötelesség. A másodközlést a Magyar Reumatológia című folyóirat szerkesztősége engedélyezte.

Megköszönjük a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) elnökének Prof. Dr. Szekanecz Zoltánnak megtisztelő karácsonyváró gondolatait, jókívánságait, a gyermekreumatológia iránti érdeklődését és tenni akarását. Bízunk benne, hogy az évek óta húzódó gyermekreumatológiai szakképzés az új évben remélhetőleg ismét megfontolásra kerül.

Beszámolunk a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológiai Szekciója 2013. október 18-án Budapesten az ORFI -ban tartott Tudományos Üléséről, Garan Diána egyik betegének sikertörténetéről.

A pécsi gyermekklinikáról Sólyom Alexander és munkatársainak az ez évi Európai Gyermekreumatológiai Kongresszuson bemutatott poszterét a mucopolisacharidosis, pachydermodactylia, congenitalis fascialis dystrophia kórképéről, melyet a ritka gyermekreumatológiai betegségek témakörében, differenciáldiagnosztikai megfontolásból teszünk közzé.

Köszönöm az egész évi figyelmet, a közreműködő kollégák írásait, a Pfizer támogatását!
Nagyon Boldog Ünnepeket, kellemes olvasást kívánok sok szeretettel,


Dr.Orbán Ilonka
2013.12.21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

Hosszabb szünet után szeretnék néhány újdonságot ismételten megosztani Veletek.