Klinikum

Köszöntő

2013. DECEMBER 21.

Elérkeztünk Gyermekreumatológiai Hírlevelünk ez évi befejező számához. Mint korábban, jelenleg is a szakmai érdekességek mellett a közös felelősséget, gondolkodást tolmácsoljuk.

Örömmel tesszük közzé Balogh Zsolt Főorvos Úrnak a Bozsóky Sándor életműdíj átvételekor elhangzott előadását (Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlése, 2013.szeptember 26-29., Debrecen, szeptember 27). Szellemiségét hirdetni, követni, a betegek iránti alázattal, napjainkban ápolni, feladat és kötelesség. A másodközlést a Magyar Reumatológia című folyóirat szerkesztősége engedélyezte.

Megköszönjük a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) elnökének Prof. Dr. Szekanecz Zoltánnak megtisztelő karácsonyváró gondolatait, jókívánságait, a gyermekreumatológia iránti érdeklődését és tenni akarását. Bízunk benne, hogy az évek óta húzódó gyermekreumatológiai szakképzés az új évben remélhetőleg ismét megfontolásra kerül.

Beszámolunk a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológiai Szekciója 2013. október 18-án Budapesten az ORFI -ban tartott Tudományos Üléséről, Garan Diána egyik betegének sikertörténetéről.

A pécsi gyermekklinikáról Sólyom Alexander és munkatársainak az ez évi Európai Gyermekreumatológiai Kongresszuson bemutatott poszterét a mucopolisacharidosis, pachydermodactylia, congenitalis fascialis dystrophia kórképéről, melyet a ritka gyermekreumatológiai betegségek témakörében, differenciáldiagnosztikai megfontolásból teszünk közzé.

Köszönöm az egész évi figyelmet, a közreműködő kollégák írásait, a Pfizer támogatását!
Nagyon Boldog Ünnepeket, kellemes olvasást kívánok sok szeretettel,


Dr.Orbán Ilonka
2013.12.21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

A kongresszus ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések, melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.