Klinikum

Köszöntő

2013. DECEMBER 21.

Elérkeztünk Gyermekreumatológiai Hírlevelünk ez évi befejező számához. Mint korábban, jelenleg is a szakmai érdekességek mellett a közös felelősséget, gondolkodást tolmácsoljuk.

Örömmel tesszük közzé Balogh Zsolt Főorvos Úrnak a Bozsóky Sándor életműdíj átvételekor elhangzott előadását (Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlése, 2013.szeptember 26-29., Debrecen, szeptember 27). Szellemiségét hirdetni, követni, a betegek iránti alázattal, napjainkban ápolni, feladat és kötelesség. A másodközlést a Magyar Reumatológia című folyóirat szerkesztősége engedélyezte.

Megköszönjük a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) elnökének Prof. Dr. Szekanecz Zoltánnak megtisztelő karácsonyváró gondolatait, jókívánságait, a gyermekreumatológia iránti érdeklődését és tenni akarását. Bízunk benne, hogy az évek óta húzódó gyermekreumatológiai szakképzés az új évben remélhetőleg ismét megfontolásra kerül.

Beszámolunk a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológiai Szekciója 2013. október 18-án Budapesten az ORFI -ban tartott Tudományos Üléséről, Garan Diána egyik betegének sikertörténetéről.

A pécsi gyermekklinikáról Sólyom Alexander és munkatársainak az ez évi Európai Gyermekreumatológiai Kongresszuson bemutatott poszterét a mucopolisacharidosis, pachydermodactylia, congenitalis fascialis dystrophia kórképéről, melyet a ritka gyermekreumatológiai betegségek témakörében, differenciáldiagnosztikai megfontolásból teszünk közzé.

Köszönöm az egész évi figyelmet, a közreműködő kollégák írásait, a Pfizer támogatását!
Nagyon Boldog Ünnepeket, kellemes olvasást kívánok sok szeretettel,


Dr.Orbán Ilonka
2013.12.21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21

Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

Hosszabb szünet után szeretnék néhány újdonságot ismételten megosztani Veletek.

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Klinikum

Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.