Klinikum

Hogyan válasszunk biztonságos terápiát diabeteses betegeinknek?

2011. AUGUSZTUS 15.

A diabetes mellitusban szenvedő betegek kb. 50–70%-a cardiovascularis okból hal meg. Éppen ezért a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatásának értékelésében paradigmaváltásra van szükség: a vércukorszint csökkentése önmagában nem elegendő. Sokkal lényegesebb a hosszú távú, szív- és érrendszeri betegségekre és más, diabeteshez társuló szervi szövődményekre gyakorolt hatás figyelembevétele.

A cukorbetegek orális antidiabetikus kezelési lehetőségei az utóbbi években új hatástani csoportokkal bővültek, fontos tehát, hogy tisztában legyünk a különböző – régi és újabb – készítmények várható előnyeivel és kockázataival.

diabetesvilla


Ma a glükózszint csökkentését célzó terápiák alapja a következő kell legyen: a glykaemiás célértékek biztos elérése és fenntartása, súlyos mellékhatások nélkül! Napjainkban egyre kifejezettebb a hangsúly a hosszú távú biztonságosságon!

Az első lépés tehát az adott beteg gyógyszeres kezelésének kiválasztásában az összes olyan alternatíva kizárása, amely kontraindikált vagy hátrányokkal járhat. A második lépés az adott betegre jellemző metabolikus állapot értékelése: a glykaemiás problémák elsősorban éhgyomri vagy étkezés utáni fázisban jelentkeznek-e, illetve inzulinrezisztencia vagy inzulinhiány miatt alakulnak-e ki? A cardialis vonatkozások döntően befolyásolhatják a diabetes kezelésére javasolt készítmény kiválasztását.

További fontos célok: a hypoglykaemia és a testsúlygyarapodás elkerülése, esetleg a testsúlycsökkenés elősegítése vagy konkrétan a postprandialis hyperglykaemia jobb kontrollálása. A nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelések kombinációját az adott páciens betegségeihez és aktuális igényeihez kell igazítani (a beteg preferenciája, az életminőség, az injekciók száma, a vércukorszint ellenőrzésének gyakorisága, stb.).

Ha fenti szempontokat figyelembe vesszük, az alfa-glükozidáz-inhibitor akarbóz előny/kockázat aránya kedvező:
- kiemelkedő hosszú távú biztonságossági profillal rendelkezik,
- hatékonysága hasonló a legújabb orális antidiabetikumokhoz,
- monoterápia esetén hypoglykaemia nem fordul elő,
- testsúlygyarapodás nem fordul elő.

A legtöbb gyógyszeres kezeléssel már átlagos dózisban elérhető a maximális HbA1c-csökkenés 70–80%-a. Ezért, ha nem sikerül elérni a HbA1c-célértéket, javasolt inkább a kombinált kezelés korai bevezetése, és nem a monoterápiában alkalmazott készítmény dózisának további növelése, ezáltal pedig a társuló mellékhatások számának fokozása. A kombinált kezelés korai bevezetése maximalizálja a glykaemiás kontrollt, és minimalizálja a mellékhatásokat.

A végső cél mindig az, hogy a glykaemiás célértékeket biztosan és egyszerűen a normál tartományhoz közeli szintre vigyük, és ott tartsuk, különösen szívbetegségben vagy más, releváns szervkárosodásban szenvedő betegek esetében.


Dr. Kinczel Beatrix
orvostanácsadó, Bayer Schering Pharma

Felhasznált irodalom:
1. Standl E. Blutglukoseeinstellung und Herz-KreislaufErkrankungen. Diabetes Srofft.N Herz 2010;19:25–34.
2. Hanefeld. Cardiovascular benefits and safety profile of acarbose therapy in prediabetes and established type 2 diabetes. Cardiovascular Diabetology 2007;6:20.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

PharmaPraxis

Gyógyszerész által vezetett diabetes-menedzsment protokoll implementációja

A gyógyszerész által vezetett kollaboratív diabétesz-menedzsment protokoll egy olyan írott megállapodás a gyógyszerész és az orvos között, ami engedélyezi, hogy a gyógyszerész optimalizálja az egyes betegek gyógyszeres terápiáját. A gyógyszerész a protokoll szerint gyógyszert írhat fel, gyógyszeres kezelést indíthat, módosíthat, folytathat, monitorozhat vagy függeszthet fel önállóan.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által nyújtott információs program hatása a diabeteses betegek állapotára

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyszerű és rövid intervenciója révén is szignifikánsan és klinikailag jelentősen javul a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintje. A gyógyszerész által nyújtott információs program pozitív hatása azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió országaiban a HbA1c-szint a diabeteszesek 42%-a esetében lépi túl a 7%-os ajánlott értéket, és az egészségügyi költés 15-25%-át fordítják a cukorbetegek ellátására.

Klinikum

A glikozilált hemoglobin érték klinikai jelentősége és helye a klinikumban

A kérdés tehát az, hogy ezek elégségesek-e, vagy pedig szükséges bevonni melléjük a protokollba más egyéb paramétereket is, mint például a HbA1c. Bármilyen változtatás történne, a legfontosabb az, hogy a jelenlegi gyakorlatot még jobbá, sikeresebbé tegye.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?