Klinikum

Hogyan válasszunk biztonságos terápiát diabeteses betegeinknek?

2011. AUGUSZTUS 15.

A diabetes mellitusban szenvedő betegek kb. 50–70%-a cardiovascularis okból hal meg. Éppen ezért a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatásának értékelésében paradigmaváltásra van szükség: a vércukorszint csökkentése önmagában nem elegendő. Sokkal lényegesebb a hosszú távú, szív- és érrendszeri betegségekre és más, diabeteshez társuló szervi szövődményekre gyakorolt hatás figyelembevétele.

A cukorbetegek orális antidiabetikus kezelési lehetőségei az utóbbi években új hatástani csoportokkal bővültek, fontos tehát, hogy tisztában legyünk a különböző – régi és újabb – készítmények várható előnyeivel és kockázataival.

diabetesvilla


Ma a glükózszint csökkentését célzó terápiák alapja a következő kell legyen: a glykaemiás célértékek biztos elérése és fenntartása, súlyos mellékhatások nélkül! Napjainkban egyre kifejezettebb a hangsúly a hosszú távú biztonságosságon!

Az első lépés tehát az adott beteg gyógyszeres kezelésének kiválasztásában az összes olyan alternatíva kizárása, amely kontraindikált vagy hátrányokkal járhat. A második lépés az adott betegre jellemző metabolikus állapot értékelése: a glykaemiás problémák elsősorban éhgyomri vagy étkezés utáni fázisban jelentkeznek-e, illetve inzulinrezisztencia vagy inzulinhiány miatt alakulnak-e ki? A cardialis vonatkozások döntően befolyásolhatják a diabetes kezelésére javasolt készítmény kiválasztását.

További fontos célok: a hypoglykaemia és a testsúlygyarapodás elkerülése, esetleg a testsúlycsökkenés elősegítése vagy konkrétan a postprandialis hyperglykaemia jobb kontrollálása. A nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelések kombinációját az adott páciens betegségeihez és aktuális igényeihez kell igazítani (a beteg preferenciája, az életminőség, az injekciók száma, a vércukorszint ellenőrzésének gyakorisága, stb.).

Ha fenti szempontokat figyelembe vesszük, az alfa-glükozidáz-inhibitor akarbóz előny/kockázat aránya kedvező:
- kiemelkedő hosszú távú biztonságossági profillal rendelkezik,
- hatékonysága hasonló a legújabb orális antidiabetikumokhoz,
- monoterápia esetén hypoglykaemia nem fordul elő,
- testsúlygyarapodás nem fordul elő.

A legtöbb gyógyszeres kezeléssel már átlagos dózisban elérhető a maximális HbA1c-csökkenés 70–80%-a. Ezért, ha nem sikerül elérni a HbA1c-célértéket, javasolt inkább a kombinált kezelés korai bevezetése, és nem a monoterápiában alkalmazott készítmény dózisának további növelése, ezáltal pedig a társuló mellékhatások számának fokozása. A kombinált kezelés korai bevezetése maximalizálja a glykaemiás kontrollt, és minimalizálja a mellékhatásokat.

A végső cél mindig az, hogy a glykaemiás célértékeket biztosan és egyszerűen a normál tartományhoz közeli szintre vigyük, és ott tartsuk, különösen szívbetegségben vagy más, releváns szervkárosodásban szenvedő betegek esetében.


Dr. Kinczel Beatrix
orvostanácsadó, Bayer Schering Pharma

Felhasznált irodalom:
1. Standl E. Blutglukoseeinstellung und Herz-KreislaufErkrankungen. Diabetes Srofft.N Herz 2010;19:25–34.
2. Hanefeld. Cardiovascular benefits and safety profile of acarbose therapy in prediabetes and established type 2 diabetes. Cardiovascular Diabetology 2007;6:20.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Klinikum

A glikozilált hemoglobin érték klinikai jelentősége és helye a klinikumban

A kérdés tehát az, hogy ezek elégségesek-e, vagy pedig szükséges bevonni melléjük a protokollba más egyéb paramétereket is, mint például a HbA1c. Bármilyen változtatás történne, a legfontosabb az, hogy a jelenlegi gyakorlatot még jobbá, sikeresebbé tegye.

Hírvilág

Melyik inzulinkészítményt alkalmazzuk először?

Napi egyszeri bázisinzulinnal érdemes kezdeni a per os szerekkel nem kontrollálható diabetesben szenvedő betegek kezelését.

Klinikum

A statin kezelés javítja a virológiai választ a HCV-vel fertőzött diabeteses betegeknél.

Hepatitis C vírussal (HCV)fertőzött betegek körében a diabetes mellitus 2-3-szor gyakrabban fordul elő, emellett számos vizsgálat igazolta, hogy diabetes mellitus társulása esetén alacsonyabb tartós virológiai válasz arány érhető el. A vizsgálat célja olyan, a tartós virológiai választ előrejelző tényezők azonosítása volt, melyek befolyásolásával növelhető az antivirális kezelésre reagálók száma.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?