Klinikum

Az etanercept javítja a lipidprofilt és az oxidatív stressz mérőszámait juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek esetében

2013. SZEPTEMBER 13.

A bizonyítékok szerint a krónikus gyulladásos betegségekben, például rheumatoid arthritisben szenvedők cardiovascularis kockázata fokozott. Az atherosclerosis egyik fő oka a dyslipidaemia, a krónikus gyulladás pedig a felgyorsult atherosclerosis független kockázati tényezője. A cardiovascularis betegség patogeneziséhez hozzájárul az oxidatív stressz is. A krónikus reumatológiai gyulladásos betegségekben a synovialis szövetben termelődő citokinek számos szerv és szövet funkcióját károsítják, endothelialis funkciózavart, inzulinrezisztenciát, dyslipidaemiát és protrombotikus, prooxidatív állapotot okoznak.

Felmerült, hogy a tumornecrosis-faktor-alfa (TNF-alfa) gátlói ilyen esetekben a cardiovascularis betegségek ellen is védhetnek. A TNF-alfa-gátlók csökkentik a carotisokban az intima-media vastagságot, a vérben a gyulladásos markerek szintjét és potenciálisan kedvező változásokat idéznek elő a lipidszintekben.

Különösen nagy a juvenilis szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegek kockázata, mert egész életükben ki vannak téve a gyulladás hatásának. A szerzők vizsgálták az egy évig adott etanercept hatását a lipidprofilra és az oxidatív stressz markereire JIA-ban szenvedő gyermekek esetében.

A vizsgálatban 30 gyermek vett részt, köztük 22 lány, átlagéletkoruk 12,3 év volt. A betegség aktivitását a Juvenile Arthritis Disease Activity Score (JADAS) alapján állapították meg. A vérből meghatározták a C-reaktív protein, a lipidek és aproinflammatorikus citokinek (TNF-alfa, interleukin-1béta, IL-6, interferon-gamma szintjét és a süllyedést. Az oxidatív stressz mértékét a 8-izo-prosztaglandin F2alfa 24 órás vizeletben mért szintje alapján állapították meg.

A gyermekeket egy évig etanercepttel kezelve azt találták, hogy a gyulladásos indikátorok (CRP és süllyedés) és a JADAS-pontszám is szignifikánsan javult (p<0,001). Hasonlóképpen csökkent az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintje, a HDL-koleszterin szintje nem változott érdemben. A kezelt időszakban nem tapasztaltak mellékhatást.

Ez az első longitudinális vizsgálat, amelyben kimutatták az egy évig végzett etanerceptkezelés kedvező hatását a lipidprofilra és az oxidatív markerekre, miközben javult a JIA-ban szenvedő gyermekek esetében a betegség klinikai aktivitása és a gyulladásos markerek szintje.. Az adatok szerint a gyógyszer kedvezően befolyásolhatja a JIA-ban szenvedő fiatal betegek cardiovascularis kockázati profilját.


Forrás:
De Sanctis S, Marcovecchio ML, Gaspari S, Del Torto M, Mohn A, Chiarelli F, Breda L.
Etanercept improves lipid profile and oxidative stress measures in patients with juvenile idiopathic arthritis. J Rheumatol. 2013 Jun;40(6):943-8. doi: 10.3899/jrheum.121281. Epub 2013 Apr 1.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.

Klinikum

A biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentősége a tumornekrózis-faktor-alfa-gátlók kapcsán

A biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatológiában. Átütő lehetőséget és sikert jelentenek számos gyulladásos reumás betegségben mint a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, juvenilis idiopathiás arthritis, arhritis psoriatica – kezelésében csakúgy, mint más immun patogenezisű kórképben.