Klinikum

Az etanercept javítja a lipidprofilt és az oxidatív stressz mérőszámait juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek esetében

2013. SZEPTEMBER 13.

A bizonyítékok szerint a krónikus gyulladásos betegségekben, például rheumatoid arthritisben szenvedők cardiovascularis kockázata fokozott. Az atherosclerosis egyik fő oka a dyslipidaemia, a krónikus gyulladás pedig a felgyorsult atherosclerosis független kockázati tényezője. A cardiovascularis betegség patogeneziséhez hozzájárul az oxidatív stressz is. A krónikus reumatológiai gyulladásos betegségekben a synovialis szövetben termelődő citokinek számos szerv és szövet funkcióját károsítják, endothelialis funkciózavart, inzulinrezisztenciát, dyslipidaemiát és protrombotikus, prooxidatív állapotot okoznak.

Felmerült, hogy a tumornecrosis-faktor-alfa (TNF-alfa) gátlói ilyen esetekben a cardiovascularis betegségek ellen is védhetnek. A TNF-alfa-gátlók csökkentik a carotisokban az intima-media vastagságot, a vérben a gyulladásos markerek szintjét és potenciálisan kedvező változásokat idéznek elő a lipidszintekben.

Különösen nagy a juvenilis szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegek kockázata, mert egész életükben ki vannak téve a gyulladás hatásának. A szerzők vizsgálták az egy évig adott etanercept hatását a lipidprofilra és az oxidatív stressz markereire JIA-ban szenvedő gyermekek esetében.

A vizsgálatban 30 gyermek vett részt, köztük 22 lány, átlagéletkoruk 12,3 év volt. A betegség aktivitását a Juvenile Arthritis Disease Activity Score (JADAS) alapján állapították meg. A vérből meghatározták a C-reaktív protein, a lipidek és aproinflammatorikus citokinek (TNF-alfa, interleukin-1béta, IL-6, interferon-gamma szintjét és a süllyedést. Az oxidatív stressz mértékét a 8-izo-prosztaglandin F2alfa 24 órás vizeletben mért szintje alapján állapították meg.

A gyermekeket egy évig etanercepttel kezelve azt találták, hogy a gyulladásos indikátorok (CRP és süllyedés) és a JADAS-pontszám is szignifikánsan javult (p<0,001). Hasonlóképpen csökkent az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintje, a HDL-koleszterin szintje nem változott érdemben. A kezelt időszakban nem tapasztaltak mellékhatást.

Ez az első longitudinális vizsgálat, amelyben kimutatták az egy évig végzett etanerceptkezelés kedvező hatását a lipidprofilra és az oxidatív markerekre, miközben javult a JIA-ban szenvedő gyermekek esetében a betegség klinikai aktivitása és a gyulladásos markerek szintje.. Az adatok szerint a gyógyszer kedvezően befolyásolhatja a JIA-ban szenvedő fiatal betegek cardiovascularis kockázati profilját.


Forrás:
De Sanctis S, Marcovecchio ML, Gaspari S, Del Torto M, Mohn A, Chiarelli F, Breda L.
Etanercept improves lipid profile and oxidative stress measures in patients with juvenile idiopathic arthritis. J Rheumatol. 2013 Jun;40(6):943-8. doi: 10.3899/jrheum.121281. Epub 2013 Apr 1.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Klinikum

A biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentősége a tumornekrózis-faktor-alfa-gátlók kapcsán

A biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatológiában. Átütő lehetőséget és sikert jelentenek számos gyulladásos reumás betegségben mint a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, juvenilis idiopathiás arthritis, arhritis psoriatica – kezelésében csakúgy, mint más immun patogenezisű kórképben.

Klinikum

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Tisztelettel köszöntök Mindenkit újabb Hírlevelünk alkalmából és szeretném felhívni figyelmeteket néhány gyermekreumatológiai érdekességre és eseményre.