Klinikum

Anaerococcus nagyae – az új faj

2016. FEBRUÁR 24.

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet/Elisabeth Nagy – aki Szegeden szerzett orvosi diplomát) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában. Nevében minden benne van: anaerob létforma (azaz az oxigén toxikus rá, így például a hidrogénperoxid kezelés nyomán felszabaduló oxigén is), coccoid (vagyis gömb alakú) és Nagy Erzsébet professzor asszony tudományos közleményeiben szereplő neve: Nagy E. Olyannyira elismerik munkáját a felfedezők, hogy érdemes az eredeti szöveget ideidézni tőlük: „named after Elisabeth Nagy for her contribution to the anaerobic bacteriology”. A kutatónő 1993-2009 között a szegedi Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet vezetője volt. Anaerob laboratóriumuk is ekkor lett Nemzeti Referencia Laboratórium. Mind magyar, mind nemzetközi díjak birtokosa.

Az anaerob baktériumok vizsgálata nagy kihívás, ugyanakkor igen szükséges is. Csakhogy néhányat említsünk közülük: B. fragilis és B. vulgatus (hasüregi, kismedencei abscessusok, bűzös gennyedések, endocarditis, bacteriaemia – kezelésük: Clindamycin, Metronidazol), Clostridium difficile (jelenleg a legjelentősebb nosocomalis fertőzések egyike, növekvő rezisztencia jellemzi a fajt, melynek nyomán inkább és jelentősen a megelőzésre kell törekedni, kezelése pedig erősen többrétű), Prevotella melaninogenica (Tüdőabscessus, Abscessus cerebri, bakteriális vaginosis – kezelésként adható clindamycin, amoxicillin/clavulansav, ampicillin/sulbactam, piperacillin/tazobactam, carbapenemek, moxifloxacin), Porphyromonas (pneumonia, de a közelmúltban összefüggésbe hozták a hasnyálmirigy tumorral is), Campylobacter spp. (enterális fertőzések). Gyenge pontjukat kiismerni igen fontos munka tehát. A kutatónő fő területe az anaerob baktériumok (tenyésztés, rezisztencia vizsgálatok), és az általuk okozott megbetegedések diagnosztikája.

Egy új Anaerococcus fajt izoláltak tehát humán klinikai mintákból. A 16S rRNS elemzésekor 98%-os egyezést találtak az Anaerococcus octaviusszal. Filogenetikailag az izolált három törzs egy osztályba tartozik, de jól elkülöníthetőek más Anaerococcus fajoktól a fenotípusos megjelenésük és az ún. MALDI-TOF MS profil alapján. Az új faj az Anaerococcus nagyae nevet kapta: A. nagyae DSM101193 törzs típus, melynek nyilvántartási száma: KU043522. Az ábrán látható filogenetikai fa egyértelműen ábrázolja fel számunkra a rokonságot a különböző Anaerococcus fajokkal. Feketével azokat a törzseket jelölték, amelyek az új Anaerococcus nagyae fajhoz tartoznak. Homogén filogenetikus osztályt alkotnak a 99-100%-os szekvenális hasonlóság miatt egymással.


Az új fajról néhány szóban

Gram pozitív, leginkább párban álló coccoid sejtek, melyek átmérője nagyobb, mint 0,6mm. Minden törzse Kanamycin érzékeny 1000mg dózisban és Vancomycinre 5 mg-os adagban, de rezisztens Colistinre (10 mg). A tesztek során pozitívnak bizonyultak indolra (szerves oldószer hatására a triptofán indol gyűrűje átoldódik vörös színt adva), piroglutaminsavra (az amid- vagy glikozid kötések enzimatikus hidrolízise következtében fluoreszcens kumarin származékok szabadulnak fel) és negatívak lettek többek között katalázra, alkalin-foszfatázra, arginin-dihidrolázra, galaktozidázokra, glukozidázra, glukuronidázra. Mindegyik törzs képes a mannózt fermentálni, de a raffinózt és glukózt nem. A törzsek típusa: DSM101193 ¼ ENR0686 ¼ UMCG-3741, nyilvántartási szám pedig: KU043522.

Forrásuk tehát hospitalizált betegek voltak. Két törzs a Centre Hospitalier Universitaire de Montpellier, France (FR3773 and FR4046) –ból származott, egy pedig a University Medical Center Groningen, The Netherlands (UMCG-3741)-ból. Mivel a vizsgálat az ENRIA projekt keretein belül zajlott, ezért a törzsek vizsgálati azonosítói is ehhez kötődnek: ENR0652, ENR0669 és EN0686. Az ENR0652 törzs egy 28 éves nőbetegből lett izolálva, akinek ágyéki gombás fertőzése volt, bakteriális felülfertőzéssel. Az ENR0669 számozású törzs egy 51 éves férfi betegből származott, akinek karcinóma miatti nephroureterectomiát követő sebfertőzése lett.

Mindkét esetben aerob baktérium is jelen volt, vagyis egy aerob/anaerob „mix” felelt a fertőzésekért. A társkórokozók között voltak: az ENR0652 esetén a Propionibacterium avidum, a Klebsiella pneumoniae és Corynebacterium tuberculostearicum. Az ENR0669 társbaktériumai voltak a Propionibacterium acnes és a Staphylococcus lugdunensis. Az ENR0686 törzset a P. acnes baktériummal együtt, vérből izolálták le egy 84 éves nő esetén, aki influenza A fertőzött volt.

A törzseket Brucella véres agaron (Brucella Blood Agar - BBA, Mediaproducts, Groningen, The Netherlands) nevelték és anaerob körülményeket biztosítottak számukra az alábbi kontrollált légtér összetétellel: 80% N2, 10% H2 and 10% CO2), 48 órán át 37oC-on. Ezután a törzseket -80oC-on tárolták felhasználásig. Az elvégzett tesztek és eredményük az eredeti közleményben bővebben olvashatóak. (A. C. M. Veloo, E. D. de Vries, H. Jean-Pierre, A. J. van Winkelhoff: Anaerococcus nagyae sp. nov., isolated from human clinical specimens.)


Mezei Zsuzsanna
eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Diabeteshez kapcsolódó infekciók

SZALKA András

Erősen vitatott, hogy a jól beállított cukorbetegben a fertőzések gyakrabban fordulnak elő, mint egészségesekben. Számos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a rosszul beállított cukorbeteg neutrophil granulocytái nem képesek feladatukat ellátni (chemotaxis, phagocytosis, adherencia, intracellularis elölés), és a celluláris immunitásban is károsodás következik be. Ennek alapján számosan azon a véleményen vannak, hogy a nem jól beállított cukorbeteg csökkent védekezőképességűnek („immunocompromised host”) tekintendő. Abban azonban egyetértés van, hogy diabetes mellitus kapcsán az infekciók igen sokszor súlyosabb lefolyásúak, mint az egyébként egészséges egyénekben keletkező hasonló fertőzések.

Hírvilág

Anaerococcus nagyae

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzoráról, Nagy Erzsébetről neveztek el holland kutatók egy újonnan izolált baktérium fajt - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

Hírvilág

Betegségek, amelyek nagyobb pusztítást okoznak, mint az új típusú influenza

Az egész világ az új típusú influenzára figyel, miközben a Föld lakóit más fertőzések sokkal súlyosabb következményekkel fenyegetik. A kolera vagy az AIDS kevésbé számít érdekesnek manapság, pedig sokkal több áldozatot szed, mint az influenza.