Klinikum

A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat

2011. AUGUSZTUS 15.

Az újszülött kori hypoxiás-ischaemiás encephalopathiát követően a korai mágneses rezonanciás vizsgálat által kimutatott szürkeállomány-károsodás kétéves korra előrevetíti az esetleges motoros zavarokat.

Bár a mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) jó módszer a hypoxiás-ischaemiás encephalopathia (HIE) lehetséges hatásainak előrevetítésében, pontossága és elvégzésének időpontja kérdéses (Early Hum Dev 2010; 86:351). Ebben a 14 évig tartó, retrospektív kohoszvizsgálatban összevetették átlagosan tíznapos korban végzett MRI-vizsgálatok jellemzőit, átlagosan kétéves, HIE-vel született gyermekek halálozási adataival és idegrendszeri fejlődésével. A vizsgálatban csak azok a csecsemők vehettek részt, akiknél az MRI a bazális ganglion és a thalamus (BGT) sérülését igazolta, ami jelzi a születés alatti akut hypoxia-ischaemiát.

A súlyos BGT-sérülés képe a követés során szoros összefüggést mutatott a későbbi súlyos mozgászavarokkal (érzékenység, 96%; specifikusság, 77%; pozitív prediktív érték, 85%; negatív prediktív érték, 94%). Hasonlóképpen a capsula interna hátsó végágában (PLIC) a jelképzés rendellenessége előrevetíti kétéves korra a járási képtelenséget (érzékenység 92%; specifikusság, 77%; pozitív prediktív érték, 88%; negatív prediktív érték, 85%). A súlyos agytörzsi sérülés önálló összefüggésben áll a hároméves korig bekövetkező halálozással (valószínűség, 61%).

Magyarázat: Ezek az eredmények alátámasztják az agyi MRI szisztematikus használatának jelentőségét az HIE-val született csecsemők várható idegrendszeri fejlődésének felvázolásában. A születés utáni első 6 hétben elvégzett agyi MRI-n látható súlyos BGT-laesiók és PLIC rendellenes jeladása különösen jól jelzik a későbbi fejlődési károsodásokat. Még az újszülöttek intenzív osztályról történő elbocsátása előtt a nagy kockázatú betegek azonosítása lehetővé teszi, hogy korán beavatkozhassanak, így biztosítva számukra jobb kilátásokat (Acta Paediatr 2008; 97:853 and Paediatr Child Health 2006; 11:278). Ráadásul a szülőket korai csecsemőkorban fel lehet készíteni, hogy mire számíthatnak, így sokkal hatékonyabban tudnak részt venni a gyermekeik fejlesztésében.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az újszülött kori HIE után minél korábban végzett agyi MRI nemcsak pusztán tudományos adat, hanem nagyon fontos klinikai értéke van az agyi sérülés helyének megállapításában, így segítve a csecsemők jövőbeli állapotának felvázolását. A klinikusoknak és neuroradiológusoknak átfogó ismereteik kell legyenek az újszülöttek agyának kórélettanáról, és aktívan együtt kell működjenek annak érdekében, hogy az MRI-képek optimális értelmezéséhez szükséges naprakész újszülött MRI-protokollt és a laesiók egységesített osztályozását használják.

Fordította: Pásztor Viktória
Eredeti közlemény: Predicting Outcomes After Neonatal Hypoxic-Ischemic Injury, Journal Watch Neurology August 9, 2011

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.