Klinikum

A gyógyító ecsetvonásokról...

2013. MÁJUS 15.

A kiállított képek alkotója édesanya, feleség, háziasszony, hivatásában nap, mint nap helyt álló, nyitott személyiség, eredetileg történész-szociológus, aki autodidaktaként saját maga és környezete örömére fest, rajzol, vagy ahogyan ő fogalmaz: kísérletezik, játszik színekkel, anyagokkal, eszközökkel.Ráhel sírja


„2001-ben férjemet, munkája Izraelbe szólította, négy csodálatos évet töltöttünk a távoli országban. A most kiállított képek megszületésére ez a körülmény teremtette meg a lehetőséget.

Bejártam, tüzetesen megismertem a kereszténység bölcsőjét. Felelevenedtek szemem előtt a hely egykori történelmi eseményei. Megnyíltak előttem a híres bibliai tájak. Egy-egy kirándulás alkalmával eljutottam a milliók által látogatott zarándokhelyekre, s ilyenkor a Biblia volt az útikalauzom. Lenyűgözött, feltöltött a Szentföld.A Golgota

A Szentföld, ahol a turista vagy zarándok lélegzetet visszafojtva megtorpan az építészeti remekművek előtt, s képtelen mozdulni. Percekre megbénítja az esztétikai élmény, a hely spirituális kisugárzása. A templomok magas frekvenciája feltölt mindenkit. Egy-egy imádságot, néma befelé fordulást, önmagunkra figyelést követően ki-ki megtapasztalja a belső lelki békét, saját testi-lelki-szellemi harmóniáját. S, amikor a lassú és óvatos eszmélés után, az utazó kilép a szikrázó napsütésre, nem talál megfelelő szavakat az átélt pillanatok leírására, csupán ennyit mond: „„Itt és most, egy csoda részese vagyok!”˝”Keresztút V. Stació

Szerencsés helyzetemnek köszönhetően, többször is elismételhettem ezt a mondatot. Teljesnek, egésznek, boldognak és súlytalannak éreztem magam.

Úgy véltem, hogy a megélt pillanatokat lehetetlen a modern technika vívmányával, fényképezőgéppel megörökíteni, hiszen a legtökéletesebb felvételekből is hiányzik a szemlélő lelke. Papírra, vászonra vetettem e szakrális helyek hangulatát, számomra fontos üzenetét. Így kezdődött! Az első képet követte a második, majd a többi. Mára közel 50 rajz, festmény őrzi a Szentföld meghatározó hangulatát, élményeit.Részlet a betlehemi Születés templomból

Műkedvelő alkotóként, egy képzeletbeli szentföldi zarándokútra kalauzolom a kedves látogatót: gyógyító szakrális helyszínekre… gyógyító ecsetvonások és gyógyító vonalak segítségével!”Budapest, 2013.március 08.

dr. Robicsek Margit

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.