Hírvilág

Virágzik a korrupció

2012. JANUÁR 15.


Többen megsebesültek szombat este a bukaresti Egyetem téren azon a tüntetésen, amely incidensekbe torkollott, és amelyet a napokban lemondott egészségügyi államtitkár melletti szolidaritásból, illetve az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása ellen szerveztek.

A szombat esti megmozdulás idején a rohamrendőrséget is mozgósították, a tüntetők és a rendfenntartók összeverekedtek, könnygázt is bevetettek. Három rendőr is megsérült.
A nap folyamán Kolozsváron és több más nagyvárosban zajlottak hasonló szimpátiatüntetések, amelyek egyes esetekben - különösen a fővárosban - a Traian Basescu államfővel és a kormánnyal szembeni megmozdulássá fajultak.
Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. A belpolitikai és közéleti botrány azonban annak nyomán robbant ki, hogy az államfő néhány nappal ezelőtt éles szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot. A Basescu által támogatott tervezet ugyanis a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről, ezt követően több romániai nagyvárosban az orvos melletti szimpátiatüntetést szerveztek az emberek.

Basescu ugyanakkor pénteki nyilatkozatában csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a szakma és a lakosság egy része is ellenzi az egészségügy reformját, holott az államfő szerint a jelenlegi rendszer rosszul működik, "virágzik a korrupció".
Ezért Basescu azt kérte Emil Boc miniszterelnöktől, hogy vonja vissza társadalmi vitáról a tervezetet, amit egyébként az államelnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozott ki (a társadalmi vita azt jelenti, hogy minden törvénytervezetet az illetékes minisztérium honlapjára tesznek fel, hogy a lakosság részéről bárki hozzászólhasson).

A felkérés nyomán az egészségügyi kerettörvény tervezetét Ritli László egészségügyi miniszter vissza is vonta a társadalmi vitáról. Ettől függetlenül a "szellem már kiszabadult a palackból", az indulatokat már nem lehetett féken tartani az egészségügy általános állapotától amúgy is szenvedő társadalomban. A palesztin származású Arafat ezekben a napokban így éles társadalmi küzdelem jelképes alakjává vált.MTI 2012. január 14., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Fekete tarifáért vásárolnak biztonságot a nők

Több lesz a veszélyeztetett várandós?

Gondolat

Liliom szomorú

A XX. századi magyar polgári drámairodalom jelentős alakja, Molnár Ferenc súlyos depresszió közepett halt meg 1952. április 2.-án.

Hírvilág

A rezidensek álma: szűnjön meg a hálapénz

Bemutatkozott a Magyar Rezidens Szövetség új elnöke

Gondolat

A költő és az orvos az élet határán

Ugyan már középiskolás korában publikált, és az orvosi és a bölcsészkarra egyaránt felvették, az orvosi tanulmányokat választotta. Választását így indokolta meg egy interjúban: „Hirtelen rájöttem, hogy mielőtt szólnék az emberekhez, előtte tennem is kellene valamit értük.”