Hírvilág

Veszélyesek az energiaitalok, feleslegesek a sportitalok

2011. AUGUSZTUS 15.


A sportitalok többnyire teljesen feleslegesek, míg az energiaitalok egyenesen veszélyesek a fiatalkorúakra nézve - az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia szerint.

A gyerekeknek és a tizenéveseknek semmi szükségük energiaitalokra. A sportitalok fogyasztása bizonyos körülmények között indokolt lehet, de a rutinszerű fogyasztás mindenképpen kerülendő - mondta Dr. Marcie Beth Schneider gyerekorvos, a tanulmány egyik szerzője.

Az olyan népszerű energiaitalok, mint a Red Bull, az AMP vagy a Rockstar óriási mennyiségben tartalmaznak koffeint, akár egy csésze kávéban megtalálható koffeinmennyiség többszöröse is kimutatható bennük. A gyártók a legtöbb esetben rengeteg cukorral és gyógynövény stimulánsokkal, például guaranával és a taurinnal ízesítik az energiaitalokat, melyek nagyon népszerűek a gyerekek körében.

A kutatók szerint a koffein és a gyógynövény stimulánsok veszélyesek lehetnek a gyerekekre nézve. Bizonyos energiaitalok akár több mint 500 mg koffeint is tartalmaznak, amely 14 doboznyi hagyományos koffeintartalmú üdítőitalnak (kóla, tonik, stb.) felel meg - mondta Schneider. Az energiaitalokban megtalálható koffein magas vérnyomást, erős szívdobogást és álmatlanságot okozhat, ráadásul a többi összetevő felerősíti a koffein hatását. A gyerekek szervezetére egyébként is sokkal nagyobb hatást gyakorolnak ezek a stimulánsok, mivel kisebbek, mint a felnőttekére - tette hozzá Dr. Schneider.

A Red Bull gyártója az energiaitalok védelmére kelt, mondván hogy egy doboz Red Bull épp annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé, és az európai egészségügyi szervezetek biztonságosnak minősítették az ital többi összetevőjét is.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Indokolatlan az energiaitalok fogyasztásaAz alkoholos energiaitalok veszélyesebbek az alkoholnálA kamaszok többsége egészségesnek tartja a sportitalokat
A koffeintól agresszívek lesznek a sofőrök?HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?