Hírvilág

Veszélyes az otthonszülés - mítosz vagy valóság?

2012. MÁRCIUS 11.

Az otthoni szülés kockázataira hívta fel a figyelmet pénteken a Cseh Orvosi Kamara (CLK). A szakmai szervezet tudományos tanácsa szerint az előre elhatározott otthonszülés ellentmond az orvostudomány legújabb ismereteinek.

Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke a tanácskozás után újságíróknak elmondta: a szakértők egyetértettek abban, hogy hazai, családi környezetben semmiképp sem lehet megoldani azokat a problémákat, amelyek szülés közben felmerülhetnek. Ehhez egészségügyi intézményre, kórházra van szükség.

"A Cseh Orvosi Kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a szülészek és nőgyógyászok nemzedékei ne vesszenek el néhány fanatikus ideológiai vaksága miatt" - jelentette ki Kubek. Hozzátette: az orvosi kamara számára elfogadható, hogy minden nőnek joga van saját magáról önállóan dönteni, de úgy véli, "ahhoz azonban nincs joga, hogy veszélyeztesse még meg nem született gyermekét".

A cseh szülészek elutasítják az otthonszüléseket, mert szerintük az rendkívüli kockázatot jelent az anya és a gyerek számára. Figyelmeztetnek: ha megnő az otthonszülések száma, várhatóan megnő a csecsemőhalandóság is. A kamara szerint a külföldi tapasztalatokra való hivatkozás nem állja meg a helyét, mert azokban az országokban, ahol megtűrik az otthonszüléseket, megnőtt a csecsemőhalandóság is. Csehországban az ötvenes évek közepétől támogatják és részesítik előnyben a kórházi szüléseket.
"Míg hatvan éve 100 ezer élve született gyermeknél átlagban 70 nő halt meg, addig ma átlagban tíz, ami lényeges csökkenés" - mondta Jaroslav Feyeresi, a prágai szülészeti kórház igazgatója.

Csehországban jelenleg az összes szülés mintegy 0,2 százaléka jut otthonszülésekre. Ezek egyharmadát előre eltervezték.
Az otthonszülés csehországi hívei szerint viszont a kórházi szüléseknél is van kockázat. Petra Sovová, az Aktív Anyaság Mozgalom képviselője szerint az otthonszülések nagyobb kockázata csak "mítosz".

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.